«Вогник» краще вирощувати

Навідуючись на продуктові ринки,  неодмінно чуємо: «Купуйте найсмачніші херсонські кавуни!». А якби гарно звучало: «Скуштуйте нетішинські кавуни, кавуни з Острожчини…». Важко повірити, але, кавунчиком з поліської земельки поласувати таки можна.

На городі біля обійстя батьків старшого інспектора групи пожежного нагляду ДПЧ-7 з охорони ВП ХАЕС майора Сергія Зінчука у селі Вельбівно Острозького району ростуть справжнісінькі кавуни. Звичайно, вони поступаються  розмірами тим, що реалізовують засмаглі під сонцем дядьки, але не поступаються своїм сородичам з Херсонщини смаковими якостями.

Одного разу Сергій Зінчук придбав насіння кавунів «Вогник». Йому сподобалась назва сорту, бо ж співзвучна з його основною професією  пожежного.

Ото ж, на городі попередньо була підготовлена ділянка. Аматор взявся за вирощування розсади. Це, як виявилось, справа доволі копітка, бо потрібно постійно оберігати молоді сходи від перепадів температури навколишнього середовища.

Не полінувався Сергій ознайомитись із інформацією про вирощування ягоди. Він зарання для себе вирішив, що у жодному разі не буде використовувати хімічні добрива. Був приготовлений спеціальний металевий резервуар, в якому експериментатор почав настоювати суміш із органічних компонентів. Відтоді кожна тендітна рослинка стала одержувати свою порцію цінної поживи.

- Все, що вирощується на нашій землі, - розповідає Сергій Зінчук, - потребує великої уваги і турботи. Без  втручання врожайним може бути лише бур’ян. Я впевнився, що за кавунами треба постійно доглядати, бо вони потребують багато вологи.

У період активної вегетації молодих кавунів Сергій Зінчук пості­йно навідувався із Нетішина до села Вельбівне на зустріч, як мовиться, із об’єктами своїх експериментів. А коли завершився період вегетації кавунів, почастував рідних плодами праці. Йому вдалося виростити понад чотири десятки смугастих «м’ячиків». За розмірами вони менші базарних, але в середині м’якоть визріла до темно-червоного кольору і має солодкий смак та приємний аромат.

Після «кавунового дебюту» Сергій Зінчук у наступному році планує розширити розміри баштану, бо під час експериментів збагатився досвідом вирощування екзотичної ягоди на не притаманній для неї території.

Захоплення вирощуванням ягід  та овочів для Сергія Зінчука хобі. На роботі ж він займається вирішенням важливих завдань, бо працює старшим інспектором групи пожежного нагляду ДПЧ-7 з охорони ВП ХАЕС. Крім основних своїх професійних обов’язків – не допустити виникнення пожеж на такому важливому стратегічному об’єкті як ХАЕС –  Сергію Миколайовичу часто доводилось у засобах масової інформації вести пропаганду безпечної життєдіяльності. Він постійно інформує населення Нетішина про правила поводження взимку на льоду, небезпеку отруєння грибами, про уникання укусів ядовитими плазунами тощо. Для цього доводилось вивчати спеціальну літературу. Тому не дивно, що в процесі підготовки вирощування кавунів Сергій Зінчук ретельно проаналізував багато порад городників-любителів.

Під час зустрічі із професійним пожежником і рятувальником виникло бажання поцікавитись, що надихнуло Сергія Миколайовича обрати саме цей фах.

- Коли я навчався у десятому класі, - ділиться спогадами Сергій Зінчук, - батьки попросили підготувати город до зимової оранки. На ділянці накопилось багато сухого буряну, ми з молодшим братом Віталієм вирішили всю непотріб спалити. Коли багаття добре розгорілось, подув сильний вітер і вогонь перекинувся на суху стерню – почалася пожежа. Ми   збагнули, що за лічені хвилини можуть загорітися великі копиці із соломою і стрімголов кинулись на гасіння. Використовували всі підручні засоби: носили з криниці воду, місця найбільшого займання накривали мокрим старим одягом. Але ефективним виявилось перекопування лопатою шляху просування вогню.

Ця пригода для Сергія та Віталія запам’яталась на все життя. Згодом вони з братом одягли форму пожежників. До речі, Віталій Зінчук зараз працює в Управлінні Міністерства надзвичайних ситуацій міста Києва.

Кажуть, що у світі рушіями прогресу є творчі і неординарні особистості, які на звичні, як на перший погляд речі, дивляться з творчим підходом. Немає сумніву, що на цьому аграрні експерименти Сергія Зінчука не закінчились, бо крім кавунів задумав виростити і банани­.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва