Посилаючись на міжнародний досвід

29-30 вересня 2014 року на Хмельницькій АЕС проходила розширена робоча нарада в рамках проекту програми співробітництва з Європейською комісією «Спільна програма у галузі ядерної безпеки, спрямована на підвищення рівня експлуатаційної безпеки, дотримання норм безпеки і ефективності використання кадрового потенціалу НАЕК «Енергоатом» і її атомних електростанцій».

У нараді взяли участь представники компанії AREVA, Skoda, фахівці ДП «НАЕК «Енергоатом», ВП «Атомремонтсервіс» та атомних електростанцій України.

На нараді було презентовано існуючі практики технічного обслуговування АЕС України, розглянуто нові підходи до проведення ремонтних робіт на АЕС, які підвищать надійність та забезпечать безперебійну роботу стратегічно важливих підприємств.

Під час засідання керівник підпроекту компанії AREVA  Хольгер Даміес зауважив, що для оптимізації ремонтних робіт на АЕС буде використано кращий світовий досвід експлуатації атомних електростанцій. Він, зокрема, зазначив, що є потреба зупинятись на низці технічних моментів та компонентів. Корисним є досвід, набутий експертами та спеціалістами.

У ході робочої зустрічі відбулась презентація концепції ремонту,  засвідчено зразки  досвіду світових АЕС у сфері ремонту за такими напрямками, як арматура, тепломеханічне, електричне, обертове обладнання, контрольно-вимірювальна апаратура.

На нараді було представлено автора проекту, який реалізовується за підтримки компанії AREVA, це начальник інженерного центру ВП «АРС» Ігор Касперович.

- Під час проведення планово-попереджувальних ремонтів на АЕС важливим є скорочення термінів на всіх етапах лагодження обладнання – розповів Ігор Леонідович. -  В результаті отримуємо зменшення працезатрат ремонтного персоналу. Саме таку мету переслідує впровадження цього проекту. Попередньо здійснено аналіз досвіду іноземних та вітчизняних спеціалістів. Ми зійшлися на тому, що необхідно створити нормативну базу, на основі якої можна буде узагальнювати стан ремонту обладнання та фактичні здобутки.

У ході реалізації проекту Хмельницьку АЕС обрано  пілотною. І це не випадково. Тут постійно втілюються в життя новітні напрацювання в різних сферах експлуатації та ремонту. Разом з тим  спеціалісти станції мають досвід багаторічної співпраці з провідними компаніями  енергетичної сфери. До їх переліку входить і AREVA. Вона займається розробкою і виготовленням обладнання для атомної енергетики. Окремі його зразки експлуатуються і на Хмельницькій АЕС. Минулоріч на Хмельницькій АЕС її представники провели нараду з обговорення питань співпраці в окремих заходах Комплексної програми модернізації,  запропонованих ДП НАЕК «Енергоатом», за результатами аналізу аварії на АЕС «Фукусіма-1». Фахівці AREVA  провели презентації, навели  приклади з практики діяльності фірми.

Під час робочої наради представники компанії AREVA зауважили, що чотири роки тому  було підписано Угоду про фінансування щорічної програми дій з ядерної безпеки 2010 – частина II". Програмою заплановано реалізувати такі проекти, як «Спільна програма у галузі ядерної безпеки, спрямована на підвищення рівня експлуатаційної ефективності, дотримання норм безпеки та ефективності використання кадрового потенціалу НАЕК "Енергоатом" та його атомних електростанцій», «Підтримка реалізації програми поводження з радіоактивними відходами в Україні», «Надання допомоги Державній інспекції ядерного регулювання України у врегулюванні питань, що стосуються безпечного поводження з радіоактивними відходами і гармонізації регулятивних вимог щодо ядерної та радіаційної безпеки». Тоді Євросоюзом були взяті  зобов’язання щодо фінансування проектів, які охоплюють кілька країн, зокрема, і Україну. У 2011 році за кошти Європейського Союзу розпочалася реалізація 17 проектів у сфері ядерної безпеки.

Олександр Шустерук

Фото автора