30 рокiв фундаторам освiти Нетiшина

1981 року шкільний дзвоник покликав за парти учнів першої міської школи, яка стала фундаторкою освіти Нетішина. Відтоді промайнуло 30 років, і 23 вересня шкільна зала  закладу зібрала багатьох нетішинців, аби відсвяткувати ювілей.

Привітати ювілярів прийшли представники мерії, відділу освіти, адміністрації Хмельницької АЕС та ПАТ «УБ ХАЕС», організацій та установ міста, директори та завучі шкіл, вчителі, ветерани педагогічної праці, депутати, підприємці, випускники різних років, батьки. Кожен прийшов із словами вдячності і подарунками на це дійство. Заступник гене­раль­ного­ директора Хмель­ницької АЕС Віктор Демидюк зазначив, що школа підготувала для міста і станції зокрема низку фа­хівців високого класу і, зважаючи на ювілей, оголосив про виділення станцією на потреби школи грошових коштів. 

Своїми спогадами про наро­джен­ня начального закладу поді­лився перший директор Хмельницької АЕС Олексій Іванович Троценко: «Разом з тодішнім керівником управління будівництва Іваном Харитоновичем Малюком ми стали батьками цієї школи. І разом в Москві отримали за неї… по догані! За кілька днів до першого вересня на­дійшов наказ направити кілька десятків оздоблювальників на Рів­ненську АЕС, яка тоді теж активно будувалася. Повністю виконати це розпорядження означало б зняти бригаду зі школи і зірвати по­чаток навчального року. І ми зробили так, як краще дітям – за­кінчили будівництво школи!»

Нова школа того 1981 року прийняла 733 учні. Паралельно із навчанням дітей, учителі впорядковували кабінети, дбали про наочні посібники, вели гуртки, організовували учнівське дозвілля.

Першим директором школи був Степан Федорович Демчик. Як данину пам’яті талановитому вчителю і педагогу, його не менш талановита дочка Лариса Степанівна Грищук, керівник зразкового ансамблю бального танцю «Шарм», презентувала на ювілейному святкуванні чарівний вальс у виконанні своїх вихованців.

Степана Федоровича Демчика змінив на посту Петро Іванович Шелепало, який був у числі гостей. «Вже багато років я не працюю у цій школі,– сказав він. – Але щоразу, коли проходжу мимо, серце завмирає – рідна…»

Найдовше педагогічний колектив школи очолювала Світлана Степанівна Юдіна. Чимало теплих і щирих слів прозвучало на її адресу від учнів, вчителів, та колишніх колег, які нині трудяться не на педагогічній ниві. Володимир Олександрович Корнєєв очолював заклад один рік. Нині кермо влади в руках талановитого педагога Таміли Анатоліївни Соболик, яка шлях до вершин педагогіки розпочинала саме в цій школі.

Нині у Нетішинській ЗОШ №1 працюють 85 педагогів. Серед яких 7 відмінників освіти України, 5 учителів- методистів, 19 старших учителів, 53 учителі вищої категорії, 4 призери та лауреати обласного етапу конкурсу «Вчитель року».

Людмила Михалевська