Маленький принц з книги Екзюпері був переконаний, що планету треба хоч раз в день прибирати, доглядати посаджену ружу тощо. Переважна більшість нетішинців поділяють подібний погляд і доглядають за містом. Особливо радує, що небайдужа до цього  молодь. Щороку навесні представники молодіжної організації ППО ХАЕС влаштовують суботники, аби навести порядок біля річки Горинь у навколишній лісовій смузі. Відбуваються і масові заплановані дійства. Приміром влітку 2006 року лише працівники станції висадили двісті самшитових та сто двадцять фруктових дерев. Того липневого дня в місті з’явилось понад півтори тисячі зелених насаджень.

Проте, наше молоде місто ще не так озеленене, як хотілось би. Багато дерев знаходиться в так званій зоні ризику, адже під ними проходять теплотраси, інші комунікації і в разі чого особливо церемонитись не будуть. Пригадую, що біля поліклініки СМСМ-4 росли двадцятирічні дерева, які «поступились місцем» автомобільній стоянці. Нині не працює магазин «Фуршет», заради якого і склали голови дерева.

Час від часу містом гуляють буревії. Лише цього року вони поламали і викорчували з корінням понад п’ятдесят  дерев. Тому тема озеленення лишається актуальною.

Її по-своєму вирішують громадяни, висаджуючи під вікнами берізки, клени, горіхи тощо. Приміром родина Малько три роки поспіль вперто намагається покращити вигляд набережної каналу, що тягнеться від місточка до центральної вулиці. Чомусь саме туди не дійшли руки ні учнів ближніх шкіл, ні служб ЖКО. Ото ж, родина на чолі з Людмилою Михайлівною в колі синів, дочок, невісток та зятів, їх дітей, сусідів висаджує алею. Принаймні на сьогодні в тридцяти шести лунках ростуть  43 садженці.  

Облагороджує планету навколо свого дому і родина Миколи Юрчука. Син Назарій вже вправно тримає лопату, аби обкопати дерево, знає ази садівництва. «Я чітко слідую правилу, яке гласить, що ти відбувся, як особа, коли  звів оселю, виростив сина, посадив дерево, каже працівник комунального господарства ХАЕС М.Юрчук. - Хочу, щоб засвоїв цю аксіому і син».

Все це ми дізнались під час цьогорічної акції «зелений коридор», яку організувала комісія з культурно-масової роботи профспілкової організації ХАЕС. Мета більш ніж благородна – висадити алею вздовж дороги на ХАЕС, аби  не лише любуватись зеленими насадженнями, але й мати право сказати: це моє дерево!

Ото ж, спочатку було кинуте гасло: всі небайдужі – на висаджування дерев. Сподівались, що віднайдеться зо два десятки ентузіастів, які у вільний від роботи час візьмуться за справу. Прийшли шістдесят чотири свідомих громадянина з родинами і самостійно.

Ото ж, якби не завбачливість голови профкому Михайла Гука, то й фронту робіт не було б. А так він з працівником цеху господарського забезпечення Михайлом Пасічником, водієм транспортного цеху Володимиром Остапчуком добре потрудився, аби у розсаднику Славутського лісового господарства, яким опікується Тетяна Поєнко,  заготовити понад 250 кущів спіреї, 320 садженців калини, червоного дуба, липи, клену, горіхів та горобини.

До речі, і власне під час акції Михайлові Гуку дісталась велика лопата, якою він загорнув добрих двадцять метрів канави з висадженими спіреями. На зауваження, що ця робота у нього гарно виходить, голова профкому повідомив, що його перша робітнича спеціальність, про яку навіть записано у трудовій книжці,  називається «дорожний робітник», і отримані навички відклались на все життя.

В числі перших приїхав на місце події начальник СІТ Віктор Асабін, згодом «підтягнулась» дружина Фіруза з п’ятирічної донькою Софією. Всім сімейством прибули Лешкевичі – працівник відділу ядерної безпеки Максим, дружина Катерина і маленька Марійка. «Ми вважаємо, що це корисно, - сказала Катерина,  – і закарбується в пам’яті дитини».

Було радісно спостерігати за діями маленького Олексія Арсєнтьєва. Цього дня йому виповнилось чотири роки і мама Таня  вирішила зробити синові подарунок: посадити іменне дерево. А вже потім торт  і решта всього іншого.

Старійшинами дійства були Дьоміни – Анатолій Леонідович та Любов Андріївна.  Звичайно, це не перші дерева, які посаджені їх руками, але вони по-своєму дорогі, бо це слід на землі, це звеличення праці.

Чимала група ентузіастів була делегована 4-м загоном ВЗЗО на чолі з керівником Ніною Зелінською. Вони працювали дружно, завзято і мали хорошого помічника – заступника генерального директора з кадрів та соціальних питань Віктора Демидюка. Добре був представлений реакторний цех: Ігор Гундар, Олександр Бєлаш, Сергій Карлик, Іван Головей, Олександр Оксимчук були помітними   на святі праці.

 Завершилось дійство врученням іменних сертифікатів учасника акції «Зелений коридор». Особливо раділи їм діти Аня Дудко, Марія Лашкевич, Станіслав Іванов, Софія Асабіна, Анастасія Малько, Віктор Пересвєтов-Малько, Катерина Літвінчук, Назар Юрчук, Іван Якимів.

На планеті Земля збільшилась кількість доглянутих рослин і зростає зміна тих, хто доглядатиме її.

Віктор Гусаров

Фото автора