33-iй День хiмiка для колективу хiмцеху

 

На посаді заступника начальника хімічного цеху з ремонту В.В.Гудзь працює з жовтня минулого року, а починав свій шлях в ХЦ, як сам каже, з низів – був оператором спецводоочищення, начальником зміни цеху. З перших днів роботи відзначив, що колектив підрозділу, з яким пов'язав свою долю, напрочуд дружелюбний, згуртований, талановитий. Незалежно від займаних посад персонал вирізняється високою кваліфікацією та ерудицією, майже кожен – з дипломом про закінчення інституту. В такому оточенні зовсім не лячно було починати свою трудову стезю знаючи, що є в кого повчитися, на кого покластися.

Вчитися довелось немало, адже в КПІ він обрав спеціальність «Атомна енергетика» і орі­єнтувався, відповідно, на роботу в підрозділах іншого профілю. Але жодного разу не пожалкував, що випало застосувати свої знання в хімічному цеху. А здобута спеціальність сприяла кращому розумінню роботи всієї АЕС, як єдиного цілісного механізму.

Група з ремонту в ХЦ, яку очолює наш співрозмовник, небагаточисельна, у підпорядкуванні В.В. Гудзя три інженери. У повсякденній роботі вони тісно контактують з інженерами експлуатації, персоналом водно-хімічної лабораторії, цеху з ремонту устаткування хімцеху ЕРП та іншими підрозділами ВП ХАЕС.

Наше пріоритетне завдання, - каже В.В. Гудзь, - підтримка обладнання хімічного цеху в працездатному стані. Отож, відповідально підходимо до складання річних графіків проведення ремонтів і ретельно відслідковуємо їх виконання­.

Сьогодні на порядку денному продовження строку експлуатації енергоблока №1 і обладнання, яке вичерпало свій ресурс. Проводимо заходи з ПСЕ, виходячи з результатів капітального ремонту обладнання. Якщо такий не передбачений, робимо оцінку його технічного стану. А по завершенні  до- і післяремонтних випробувань аналізуємо всю звітну ремонтну документацію, формуємо відповідне заключення і технічне рішення про продовження строку експлуатації обладнання.

Нещодавно завершили процес ПСЕ трубопроводів систем важливих для безпеки, попередньо виконавши оцінку технічного стану. Роботи виконувала підрядна організація ПрАТ «ТЕХ­ЕНЕРГО», вчасно і якісно справившись з поставленими завданнями. Результат – строк експлуатації цих трубопроводів продовжено ще на 20 років.

Загалом, напрямків за якими працюють в хімцеху в рамках реалізації заходів з ПСЕ, багато, і на кожному з них витримуються встановлені графіки, бездоганно виконуються вимоги чинних нормативних документів. Що дає підстави говорити про відсутність будь-яких збоїв, розу­міння своєї відповідальності за безпечну й безаварійну експлуатацію енергоблока навіть після його 30-ліття.

Серед вже реалізованих заходів – продовження строку експлуатації трубопроводів пари і гарячої води, закріплених за хімічним цехом, ще на 8 років. Також проведений розрахунок на статичну та циклічну міцність обладнання систем важливих для безпеки. З цим обсягом роботи успішно справилися підрядники з Науково-технічного комплексу «Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона» НАН України.

У зв’язку з закінченням призначеного строку експлуатації енергоблока №1 однією з вимог загальних положень безпеки є проведення комплексного інженерного та радіаційного обстеження обладнання. І радіаційне й хімічне обстеження обладнання та приміщень вже виконані в повному обсязі, на  етапі завершення інженерне обстеження. Інженери з ремонту, експлуатації, а також водно-хімічної лабораторії, на котрих покладено ці обов’язки, не допускають найменших зволікань і всі роботи будуть виконані у встановлені строки.

- Володимире Віталійовичу, скажіть, будь-ласка, реалізація заходів з продовження строку експлуатації обладнання здійснюється як у ППР, так і в міжремонтний період?

- Так, в залежності від того, про яке обладнання йдеться? Те, що безпосередньо задіяне в роботі енергоблока, наприклад блочна знесолювальна установка і система очистки продувних вод парогенераторів, виводиться в ремонт під час ППР. Все інше обладнання – допоміжне і ремонтуємо його в міжремонтний період. Для прикладу. У липні буде зупинка тепломережі, відтак ми плануємо ремонт обладнання, яке її підживлює водою, тобто перед подачею до тепломережі вода на хімводоочистці очищується, підігрівається та знекислюється.

Серед заходів з продовження строків експлуатації – оцінка технічного стану баків зберігання рідких радіоактивних від­ходів. Робота важка, відповідальна, виконуємо її своїми силами з залученням фахівців з відділу контролю металів. У такому ж тандемі працюватимемо і над оцінкою технічного стану трубопроводів 4-го класу безпеки.

Це далеко не повний перелік заходів з ПСЕ обладнання хімцеху, адже не секрет, що в багатьох випадках воно вичерпало свій ресурс, морально застаріло. Виходимо з ситуації різними шляхами, включаючи ремонт, модернізацію та реконструкцію і цілковиту заміну. На загально­станційній компресорній станції, наприклад, встановили нову компресорну установку. Тендер на її закупівлю виграла українська фірма. Відрадно, що обладнання вітчизняного виробництва має хорошу якість за прийнятну ціну.

Одне з завдань хімічного цеху – хімічний контроль різних середовищ (теплоносіїв, енергетичних масел, газів тощо) та корозійне обстеження обладнання хімічного та інших цехів, в тому числі контроль водно-хімічного режиму І і ІІ контуру, допоміжних систем турбінного, реакторного відділення, пускорезервної котельні, хімічної та спецводоочистки,  тепломережі тощо. Для полегшення їх проведення під керівництвом заступника начальника хімічного цеху з реконструкції та модернізації Д.Б. Корсуна  суттєво вдосконалюється робота водно-хімічної лабораторії, для чого закуплено необхідне сучасне обладнання, наразі йде його постачання.

Паралельно з оновленням обладнання та підтриманням його в працездатному стані працюємо над зменшенням споживання хімзнесоленої води, реагентів та фільтруючих матеріалів. Реалізуємо низку заходів спрямованих на зменшення кількості рідких радіоактивних відходів шляхом їх кондиціювання до стану, придатного для подальшого тимчасового зберігання. Все це окрім безпекових моментів, що, зрозуміло, завжди на першому місці, має ще й економічну складову. Адже кількість рідких РАВ впливає на суми екологічних податків, які сплачує ХАЕС і наша енергокомпанія в цілому.

Тому завдання нашої групи з ремонту зробити все можливе, аби необхідні ремонтні операції, були проведені вчасно, максимально ефективно й безпечно, як того вимагають чинні нормативні документи. Найголовніша наша мета – безпека: радіаційна, екологічна, пожежна, ядерна, виробнича, технологічна та охорона праці. Це основоположні принципи «Заяви про політику ДП НАЕК «Енергоатом» в області безпеки», яких неухильно дотримуємось у своїй роботі.

- Ми розмовляємо з вами в переддень професійного свята хіміків.

- Цьогоріч колектив цеху зустрічає його втридцятьтретє. Хочу побажати всім своїм колегам міцного здоров'я, щастя, успіхів у всіх починаннях, тепла та затишку в домі, з усмішкою йти на роботу і в такому ж настрої повертатися додому. І найголовніше – мирного неба над всією Україною.

Мої вітання також ветеранам виробництва, всім, хто стояв біля витоків підрозділу, творив його історію. Ваші досвід і мудрість передані наступним поколінням – запорука успішної роботи хімічного цеху.

Ольга Сокол

Фото Віталія Ляшука