40 рокiв краси i затишку. Все оперативно та вчасно

Чисті і затишні приміщення, до блиску начищена підлога, ароматний запах наваристого борщу і тонкий –  ванілі у здобі, миловидні квітники та запах свіжоскошеної трави… Що це вам нагадує? Так, домашнє тепло, рідну домівку і коло найдорожчих і найближчих людей. Можливо, лірично, але саме так  хочеться оповідати про щоденну працю людей, які із дня в день створюють на роботі комфорт і затишок для інших. І нехай цех господарського забезпечення не належить до технологічних, не займається безпосереднім виробітком електроенергії і не відповідає за ядерну безпеку, - проте напряму відповідає за настрій, позитив, красу і зручність персоналу Хмельницької АЕС. Вони – як добра господиня у родині, щоденну працю котрої, можливо, і не завжди помічають домочадці. Без пафосу засвідчимо, що звичайні буденні дрібниці і необхідні речі визначають наше буття.

Нині колектив підрозділу святкує свій черговий ювілей – сорокаріччя. За щоденною працею кухарів, прибиральниць, озеленювачів, працівників друкарні та фахівців інших  напрямків проглядається злагоджена вибудувана система створення зручного робочого побуту, ошатності і привабливості промислової території, забезпечення процесу діловодства необхідною продукцією тощо.

Таки справжня життєва мудрість закладена у вислові: «Нагодована людина – це добра людина». Саме з такою метою і створювався відділ робітничого постачання у далекому 1978 році, аби тогочасні будівельники і монтажники працювали як належить. Їдальні, що почали функціонувати у його структурі, гарно справлялися зі своїм завданням. Все це стало підґрунтям для створення майбутнього цеху господарського забезпечення, який з роками розростався і виконував все більше і більше функцій і завдань.

Йшли роки, по-різному звучали назви підрозділу: у 1992 році відділ робітничого постачання перейменовувався у відділ громадського харчування і торгівлі,  1999 року повертається до попередньої назви, а у 2004-му став називатися відділом лікувально-профілактичного харчування цеху господарського забезпечення. Мета усі роки була єдиною – створювати комфорт на роботі. Одні професі­онали змінювали інших, проте не змінювався основний напрямок діяльності. У різні часи його очолювали Василь Пилипенко, Наталія Іванова, Вік­тор Островський, а з 1999 року і до цього часу на чолі підрозділу Іван Мельничук. Його заступником по роботі з персоналом є Людмила Гуц, яка із 1993 року працювала економі­стом у відділі робітничого постачання.

Успішність і злагоджену роботу будь-якого колективу визначають люди. Однією із перших праці­вниць, яка розпочала трудову біографію підрозділу і, власне, свою, стала Ніна Точка. 23 травня сорок років тому вона була прийнята кухарем 5 розряду у відділ робітничого постачання споруджуваної Хмельницької атомної станції. Нині вона  завідуюча їдальнею №10 відділу лікувально-профі­лактичного харчування цеху. Серед ветеранів кухар Ярослава Будяківська, яка прийшла працювати у тогочасний відділ у вересні 1978 року. До сьогодні ці жінки віддають свій професіоналізм і жіночу вправність рідному підприємству. На їх очах облаштовувалися їдальні, змінювалися підходи до виробництва, удосконалювалися технології, вони – свідки працелюбності і злагодженості колективу. Адже сьогодні заклади харчування №9 і №10 відділу ЛПХ є взірцевими, із найсучаснішим багатофункціональним обладнанням та концептуально оформленим інтер’єром. Їдальнею №9 опікується уважна та досвідчена Оксана Крук. Вона працює у відділі із 1989 року, за цей час випробувала себе на різних посадах: кухаря, калькулятора, технолога, завідувача виробництвом, має вищу освіту за фахом. Відділ лікувально-профілактичного харчування, куди і входять дві вищеназвані їдальні, а ще буфети, кондитерський цех, очолює фахівець зі стажем Ольга Семенова, яка працює у даному відділі із 1984 року. У авторитетних і шанованих працівників за плечима величезний досвід роботи на станції, відповідна кваліфікація. Це стосується насамперед завідуючої виробництвом їдальні №10 Людмили Янчишиної, її колеги із їдальні № 9 Світлани Олійник. У цеху чимало ветеранів виробництва, серед яких кухарі Галина Касянчук, Марія Шевчук, Лідія Михайлишина, Марія Бульботко, контролер каси Людмила Мельничук, машиніст мийних машин Тетяна Пилипчук, прибиральник приміщень Ганна Дячук, інженер Галина Новак. Більше тридцяти років працює на ХАЕС головний бухгалтер відділу лікувально-профілактичного харчування Олена Кузьменкова.

У листопаді 2007 року перед прибуттям місії OSART гостинно відчинив двері Центр ділових зустрічей, до складу якого входять готельний комплекс та ресторан «Явір». Нині Центром опікуються молоді фахівці Євгенія Калітіна та Марина Клімик. Готель представницького центру нараховує 28 комфортабельних номерів, облаштованих комп’ютерною мережею для безпосередньої роботи та зв’язку з ХАЕС, кондиціонерами. Тут два сучасних конференц-зали, де проводяться різні наради, семінари та інші заходи. Продумана можливість харчування, адже до послуг проживаючих – ресторан «Явір», в якому полюбляють влаштовувати урочистості мешканці з усієї округи, навіть відоме шоу «Чотири весілля» знімали. Умови праці та відпочинку – максимально зручні.

Ще одним крилом нинішнього підрозділу сорок років тому стало структурне утворення, покликане слід­кувати за порядком і належним веденням документації – господарський відділ. Першою була прийнята на роботу завідуюча господарством споруджуваної ХАЕС Людмила Іванова. Це мало місце у серпні, майже на три місяці пізніше, ніж запрацював відділ робітничого постачання. За якийсь час її змінила на цьому посту Лідія Воєнкіна, а в листопаді 1984 року Тамара Чміль. Щороку роботи додавалося, адже вводилися в експлуатацію нові приміщення, розростався колектив, набирала потужності молода АЕС. Нині цей відділ під керівництвом Жанни Круглової, що нараховував близько десятка людей, став дільницею з утримання приміщень і території з чисельністю майже у сто працівників. Саме руками працівників підрозділу підтримується чистота і порядок у адміністративно-побутових та виробничих приміщеннях. Відділ забезпечений усіма необхі­дними санітарно-гігієнічними засобами і пристосуваннями, аби ці завдання виконувати якісно і зручно.

Нині важко уявити картину, яка постала перед будівельниками і монтажниками 40 років тому, адже очі милує справжній затишний парк, який розкинувся навколо Хмельницької АЕС. Декоративні дерева та кущі прикрасили територію, на місці чагарників, піску та бетону умілими та ініціативними озеленювачами створена оаза краси: альпійські гірки різнобарв’ям квітів складають подяку людській праці. З року в рік все це удосконалюється, втілюються нові задуми – місце для креативу завжди є в колективі господарників. 

До структури нинішнього цеху господарського забезпечення наразі належить і дільниця матеріально-технічного забезпечення, де трудяться п’ятеро спеціалістів під керівництвом Валентини Муштук, яка є однією з перших працівників нинішнього ЦГЗ. Саме вони слідкують, аби персонал був забезпечений канцелярським приладдям, папером і  багатьма-багатьма іншими речами, без яких неможливі щоденні робочі будні.

Важливою ланкою господарського-технічного процесу підрозділу є дільниця оперативного друку. Раніше вона називалася відділом друку і розмножувальних процесів управління справами ХАЕС. Підрозділ об’єднаний у згуртований колектив знавців  поліграфічної справи, якою опікується фахівець із багаторічним стажем Анатолій Переятенець. Він стояв біля витоків створення служби, формував колектив і підходи до поліграфічного виробництва на станції. Якщо на початковому етапі дільниця не могла повноцінно функціонувати як поліграфічне виробництво, то сьогодні тут  випускають усю потрібну ХАЕС нормативну, виробничо-технічну і бланкову продукцію, друкують буклети, календарі, візитки і вітальні листівки, грамоти та телефонні дові­дники, а також газету «Перспектива», тиражують організаційно-розпорядчу та технічну документацію, виконують палітурні роботи  для внутрішніх потреб атомної станції.

В колективі відтепер багатофункціона­льна взаємозамінність працівників, адже надходить нова техніка, яку треба експлуатувати високоефективно та вміло. Найбільшої уваги вимагає «ветеран поліграфії» - друкарська машина ПОЛ-35. Вона виробила всі можливі і неможливі ресурси, але стоїть на озброєнні дільниці.

Естафету професійності та компетентності, чіткої та злагодженої роботи підтримують інші спеціалісти цеху, які опікуються вибором продукції, формують річний план закупівель та кошторис витрат, бюджет зобов’язань та бюджет платежів, готують документацію за процедурою закупівлі «Відкриті торги», «Допорогові закупівлі», формують проекти договорів та додаткових угод із реєстрацією у інформаційній базі SAP ERP.

- Кожен із працівників цеху на своєму місці справді належним чином виконує свою роботу, адже вона у всіх на виду. І сорок років – певний рубіж, але не межа, є ще до чого прагнути, куди розвиватися і вдосконалюватися. Мені надзвичайно приємно працювати у цьому колективі, адже він найкращий, бо згуртований, душевний і веселий, бо вміє не опускати руки і вірити в хороше. Хочу лише побажати усім міцного здоров’я, злагоди і достатку в сім’ях, щастя і миру! – привітав колектив цеху господарського забезпечення його очільник Іван Мельничук.

Тетяна Степанюк

Фото Олександра Шустерука 

та з архіву редакції