456 ГОДИН ЗВУЧАЛО СЛОВО КОБЗАРЕВЕ

У Національному університеті «Острозька академія» встановлено рекорд, який претендує на занесення до Книги рекордів Гіннеса

ОДНІ З ПЕРШИХ

До організації безпрецедентної акції у культурно-мистецькому житті нашої держави ко­лектив Національного університету «Острозька академія» надихнули  заходи, які вдалося реалізувати раніше у стінах навчального закладу. Коли торік українська громадськість лише намічала плани відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, острозькі студенти вирішили першими розпочати естафету вшанування Великог­о Кобзаря. Ректор цього вищого навча­льного закладу, Герой України Ігор Пасічник за­пропонував провести масове читання творів Шевченка у вигляді поетичного марафону і зробити це у День на­родження вузу – 19-річчя відновленої Острозької академії. Розпочалась ретельна підготовка до реалі­зації унікаль­ного культурно-мистецького проекту. Студенти у вільний від навчань час проводили репетиції, вивчаючи напам’ять обрані поезії Тараса Григоровича. А потім усе втілилось в життя в урочистій обстановці. Великий інтерес  присутніх викликала участь у реалізації проекту представників вузів Канади, які перебували в стінах Острозької академії в рамках реалізації освітньої програми «Канада. Світ. Молодь». Вони напам’ять хором цитували поезії Тараса Шевченка, в яких він закликає любити Україну, боротись за  свободу. До поетичного марафону приєднались учасники флешмобу, які продемонстрували танцювальну композицію у національному стилі та відтворили на стадіоні стилізований «живий» портрет великого Кобзаря. Завершальною естафетою дійства стала участь усіх, хто був присутнім на трибунах стадіону, в цитуванні поезій. Слідом за ректором Національного університету «Острозька академія» Ігорем Пасічником вони повторили рядки з віршів «Думи мої, думи…» та «Заповіт».

Під час поетичного марафону було встановлено, що у його проведенні взяли участь 2 тисячі 100 учасників. Це унікальне національне досягнення. Встановлення рекорду ознаменувалось врученням Дипломів Національного проекту «Книга рекордів України» організатору поетичного марафону, колективу Національного університету «Острозька академія» та автору проекту – ректору, професору, Герою України Ігорю Пасічнику. В документах зазначено: «Категорія «масові заходи»: «Най­більше масове виконання поетичних творів Тарас­а Шевченка у вигляді пое­тичного мара­фону». Диплом є підтвердженням факту реєстрації досяг­нен­ня, як рекорду України, і виступає свідченням загального визнання. Окрилений успіхом, Ігор Демидович сказав, що тепер потрібно думати про досягнення, яке було б варте уваги Книги рекордів Гіннеса. І це не були порожні слова…

Цьогоріч на початку лютого в Національному університеті «Острозька академія» було оголошено про старт поетичного марафону, під час якого планувалось безперервне читання протягом 18 діб творів Тараса Шевченка. Але ця акція проіснувала лише 8 годин. Її було призупинено через трагічні події у Києві під час спротиву громадян діючій владі. 27 лютого поетичний марафон стартував заново.

ВСЕСВІТНЬОВИЗНАНОМУ ГЕНІЮ – ВСЕСВІТНІЙ РЕКОРД

Коли студенти розпочали підготовку до проведення поетичного марафону, попередньо відбулися консультації з Англійським представництвом Книги рекордів Гіннеса. Там повідомили, що світовий рекорд безперервного читання поетичних творів зафіксовано у Мексиці. Він тривав 18 діб. У Національному університеті «Острозька академія» вирішили перевершити таке досягнення, попередньо узгодивши усі організаційні моменти з представництвом Книги рекорді­в Гіннеса. 27 лютого був ввімкнений електронн­ий таймер, за допомогою якого розпочалось фіксування встановлення всесвітнього рекорду. Уся його процедура транслювалась у реальному режимі у Інтернеті. Через 19 діб електронний годинник зупинився на відмітці 456 годин. Саме стільки тривало читання творів Тараса Шевченка. За словами ректора Національного університету «Острозька академія» Ігоря Пасічника, за цей час «Кобзар» був перечитаний 45 разів. Для встановлення рекорду було задіяно 2700 читців. За дійством постійно спостерігали незалежні експерти. Серед нетішинців таку важливу і почесну місію виконали представники територіальної громади, літератори та громадські діячі Микола Руцький та Богдан Фединчук.

- Дев’ятнадцять діб тому о десятій ранку було сказано: «Ми це зможемо! І ми це зробили! Це наше спільне досягнення, яке вкотре довело, що ми можемо пишатися нашими креативними, згуртованими і дружними студентами. Сьогодні має радіти не лише академія, а й уся Україна, бо уперше нашого Кобзаря вшанували на світовому рівні. У контексті подій сьогодення його творчість особливо актуальна, адже далекоглядність і пророчі слова Шевченка просто вражають», - зазначив у завершальному слові ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник.

Під час поетичного марафону довелось  трохи похвилюватись, бо протягом його проведення було здійснено 18 хакерських атак на сайт міжнародної відеотрансляції. Ректор університету наголосив, що йому прикро від того, що вони усі були спрямовані із Санкт-Петербурга, в якому­ Шевченко написав чимало хороших поезій. До речі, завершення поетичного марафону відбулось на поемі «Слепая», яку український геній написав російською мовою.

Поки триватиме експертиза результатів поетичного марафону у англійському представництві Книги рекордів Гіннеса, Національний проект «Книга рекордів України» вже підтвердив відповідними документами унікальність досягнення колективу Національного університету «Острозька академія». Це вже третє всеукраїнське досягнення вузу в старовинному Острозі. Усе розпочалося три роки тому, коли колектив Національного університету «Острозька академія» під егідою Національного проекту «Книга рекордів України» з нагоди  60-річчя від Дня народження Назарія Ярем­чука, 40-річчя визнання пісні Володимира Івасюка «Червона рута» на міжнародному рівні і 45-річчя заснування легендарного ВІА «Смерічка», який очолював Левко Дутківський, продемонстрували «Найбільше письмове вшанування історії української пісні». Це була суцільна паперова стрічка довжиною 1 кілометр 155 метрів. Досягнення представників Острозької академії мало позитивний резонанс як в Україні, так за її межами. Принаймні позитивні відгуки прозвучали в україномовних часописах Америки та Канади.

Тепер у Національного університету «Острозька академія» є шанс стати першим нав­чальним закладом у нашій державі, який від­значений Книгою рекордів Гіннеса. Принаймні за патріотичне досягнення.

Олександр Шустерук

Фото  автора