Якiсний ремонт – надiйна експлуатацiя

Трохи більше тижня тому, 7 лютого, після проведення планово-попереджувального ремонту енергоблок №1 підключено до об’єднаної мережі України. Завдяки зусиллям ремонтників заплановані роботи завершили навіть дещо раніше, ніж передбачалося відповідним графіком. У тому, що перший мільйонник вчасно вийшов з ППР, і надалі працює надійно, заслуга всього персоналу, задіяного в роботах. Турбіністів у тому числі. За словами начальника ТЦ А.Г.Куценка, всі заплановані заходи були виконані вчасно і з високою якістю, жодних затримок з вини працівників цеху не було.

Обсяг робіт насправді був об’ємним, багато з яких виконувалися в рамках реалізації заходів з продовження термінів експлуатації. Деякі з них, зокрема на трубопроводах турбінного відділення систем, важливих для безпеки, виконують фахівці інституту ім. Патона, який виграв відповідний тендер. Ці роботи продовжуються, зараз вони на завершальній стадії.

Роботи на трубопроводах 4-го класу безпеки проводив персонал «Техенерго». Вони завершені, підготовлені звітні документи, які пакетом будуть відправлені на розгляд в ДІЯРУ для можливості майбутнього продовження терміну експлуатації в 2018 році.

З вагомих робіт, виконаних у минулому році - капітальний  ремонт двох дизель-генераторів (2 і 3 комірка).

- Подібних операцій на ХАЕС до того не виконували, - каже Анатолій Григорович. – Дизель-генератори розібрали повністю, провели їх дефектацію, замінили всі деталі, які підлягали заміні. По завершенні робіт успішно провели випробування, дизель-генератор відпрацював відведені йому програмою 3 години на повній потужності. Розробляється програма оцінки технічного стану дизель-генераторів (знаходиться на погодженні в ДІЯРУ), за його результатами будуть також підготовлені рішення на продовження термінів експлуатації 2 і 3 дизель-генераторів.

Під час ППР на першому енергоблоці були також проведені роботи модернізаційного характеру на другому каналі технічної води для мобільних насосних установок. Випробувані самі установки, але поки що без  подачі середовища кінцевим споживачам. Повномасштабні випробування, щоб бути готовими до будь-яких несподіванок на випадок аварійного режиму, проведемо тільки після погодження відповідної програми в ДІЯРУ.

- Що у планах турбіністів на 2018 рік?

- На першому енергоблоці продовжаться роботи із заміни обладнання, яке морально застаріло, має великий процент зношеності. Іншими словами – вичерпало свій ресурс. Наразі триває процес підготовки проектної і тендерної документації, закупівлі цього обладнання. За умови достатнього фінансування, сподіваюся, що так воно і буде, з роботами справимося і перший енергоблок успішно експлуатуватиметься не тільки 10 років, відведених йому програмою з ПТЕ, а й більше. Після проходження повторної процедури, пов’язаної з подальшим продовженням терміну експлуатації у понад проектний час. Без цього ніяк.

На другому енергоблоці під час ППР-18 плануємо встановити систему кулькового очищення конденсаторів. Аналогічну маємо на енерго­блоці №1, вона доволі ефективна й надійна, експлуатація такої системи дозволить  підтримувати чистоту теплообмінних трубок конденсаторів на належному рівні і додатково виробити не 1 мільйон кВт*год електроенергії.

Ольга Сокол