Молоді працівники ХАЕС взяли участь   у міжнародній науково-практичній конференції

Вже декілька років поспіль молодь НАЕК «Енергоатом», і Хмельницької АЕС зокрема, співпрацює з молодіжною організацією Концерну «Росенергоатом». У рамках цього співробітництва організовуються конкурси професійної майстерності, наукові конференції та семінари.

Наприкінці листопада делегація у складі молодих працівників відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом» взяла участь в одному з таких заходів, що проходив на Нововоронезькій АЕС.

Традиційно молоді працівники АЕС Росії беруть участь у конкурсах профмайстерності, які щорічно проводяться на одній з АЕС України. Перейнявши досвід своїх колег-українців, молодь Концерну організувала власні конкурси «Кращий за професією» для машиністів-обхідників 6 групи та дефектоскопістів. Українці, представники РАЕС та ЗАЕС, взяли участь поза конкурсом, проте гідно себе проявили і були відзначені дипломами та  подарунками.

Паралельно з конкурсом профмайстерності проходила друга міжнародна молодіжна науково-практична конференція «Молодь АЕС: безпека, наука, виробництво». Задум проведення конференції виник у молодих працівників Ленінградської АЕС, де вона вперше і відбулась. Початково конференція задумувалась як захід, який би об’єднав молодих працівників атомних електростанцій на теренах колишнього СРСР. Проведення конференції на Нововоронезькій АЕС стало деякою мірою символічним, адже саме    тут 37 років тому відбулась перша    у Радянському Союзі конференція серед молодих атомників. Своїми спогадами про події тих часів   поді­лився головний інженер    НвАЕС Валерій Жбанніков, зазначивши, що теми доповідей тоді відрізнялись. На той час ставилося завдання з розробки нового обладнання, сьогодні ж необхідна оцінка ресурсу установок, матеріалів,  можливостей використання елек­троніки.

На конференції Україну представили п’ять учасників, працівників Хмельницької і Запо­різької АЕС, а також  ВП «Атомремонтсервіс». Кожна з доповідей підлягала подальшому обговоренню та оцінці з боку інших учасників конференції. Роботи оцінювались за п’ятибальною шкалою на відповідність низці           критеріїв. Приємно   зазначити, що у номінаціях «Глибина наукової розробки», «Економічна доцільність впрова­дження роботи» та «Оформлення представленої роботи» найкращими були визнані саме представники НАЕК «Енергоатом».

Організатори запропонували відвідати будівельний майданчик НвАЕС-2, де наразі активно про­водиться будівництво об’єктів  енергоблоків №1 та №2. Крім того, учасники заходу стали першими відвідувачами нового музею Нововоронезької АЕС.

 Юлія Тараторкіна, 

учасниця конференції