Інструктор-методист СК „Енергетик” Аркадій Бухтійчук в світі пауерліфтингу давно не новачок. Він носить звання майстра спорту міжнародного класу, і останнім часом вдало виступає на змаганнях високого рангу. Принаймні на міжнародному турнірі з жиму штанги лежачи, який відбувся днями в Луцьку, йому не було рівних у вазі до ста кілограмів. Він тричі успішно підіймав штангу. Спочатку 250 кілограмів, потім 260 і, насамкінець, - 267,5 кілограма, які і принесли йому перемогу.  У змаганнях взяли участь 20 найсильніших чоловіків з України, Росії, Сполучених Штатів Америки та Молдови.

- Цікаво, що організатор цих змагань мер міста Луцька  Богдан Павлович Шиба, який ще в лютому поточного року сам брав участь у чемпіонаті України з жиму лежачи. І тоді поза конкуренцією у ваговій категорії  до 90 кілограмів  був наш Аркадій, який підкорив штангу вагою  у  250 кілограмів.

 Після закінчення  чемпіонату України відбувся Конгрес Всеукраїнської організації пауерліфтингу, який обрав керівний склад організації. Президентом став генеральний директор українського представництва фінського підприємства «Cargotech» Сергій Павленко. Першим віце-президентом Артем Степаненко з Києва, а віце-президентами Олександр Котлубей та Аркадій Бухтійчук.

Відзначимо, що найбільшого успіху за історію виступів на міжнародній арені Аркадій досяг у Хельсінкі, де відбувся 2005 року чемпіонат світу з цього  «сильного» виду спорту. Бронзова медаль за триборство – вагомий результат атлета. Якщо зауважимо, що у жимі лежачи він тоді підкорив 215 кілограмів, то спостерігається загальний прогрес у цій дисципліні (однак зважимо на екіпіровку).

Нетішинець  боровся в Хельсінкі за перемогу і в тактичній боротьбі змушений був задовольнитись бронзою: його головний конкурент - росіянин -  обій­шов Аркадія  на десяток кілограмів, і, як мовиться, все по справедливості. А от німець став другим лише за рахунок  власної меншої ваги. Аркадію підкорились 360 кг у присіданні, 215 у жимі лежачи та 310 у становій тязі.

- Це мій перший чемпіонат світу, - поділився тоді враженнями спортсмен з автором цих рядків. -  Я задоволений результатом і, власне, кондиціями, яких досяг під час тренувань. Відчуваю, що можу сперечатись за найвищі нагороди. Дуже вдячний за це заслуженому тренеру України Сергію Рижуку. Він допоміг поставити техніку, а його поради під час змагань були такими, що привели мене на п’єдестал.

Нині Аркадій сам тренує пауерліфтингерів міста, адже С.Рижук потяжів до Кам’янця-Поді­льського. На змаганнях з цього виду спорту в залік Спартакіади Атомпрофспілки нетішинці рідко обходяться без першого місця.

Свого часу імена Андерсона, Власова, Жаботинського, Новака, Алексєєва, - великої плеяди спортсменів, що підкоряли штангу, - промовлялись з придиханням і надзвичайною повагою. Звичайно, пауерліфтинг – це особлива гілка важкої атлетики, але кожен, хто полюбляє «залізну гру», має право говорити, що він з племені Геракла, оспіваного міфами.

Віктор Гусаров

 На знімках: вгорі - Бухтійчук готується до виконання жиму;.

Довідка: жим лежачи – базова вправа. Виконуючий вправу лягає на лавку, опускає гриф штанги до торкання грудьми і піднімає її до повного випрямлення в суглобах. Екіпіровка значно підвищує результати спортсменів, виступаючи додатковим амортизатором.