Напередодні Дня енергетика в галереї «Арт Пласт» традиційно відкривається виставка з промовистою назвою: «Світ очима працівників АЕС». Започатковане це дійство  з легкої руки працівника «Перспективи» Олександра Шустерука. І цього року він в числі організаторів виставки монет працівника хімцеху Олександра Добровольського, що зформована  в краєзнавчому музеї.

А в «Арт Пласті» з’явились роботи фотохудожників Володимира Ващенка, Миколи Власика та картини з пластиліну у виконанні Олександра Гончарука. Всі працюють на Хмельницькій АЕС і мистецтву присвячують вільну від роботи годину. Олександр Гончарук серед цієї трійки наймолодший і за віком, і за часовими рамками свого захоплення. Його мистецтво родом з дитинства. Пластилін, який вперше потрапив йому в руки, дав простір для фантазії, адже мав властивість набувати форм, що їх бажала юна творча душа. Поступово до хлопця прийшло розуміння, що матеріал годиться не лише для витвору фігурок, але й може служити  для створення картин. І він удосконалювався у своїх пошуках змісту і форми, аж поки не стала пластилінова маса мистецтвом,  своєрідним і несподіваним, але цікавим, новим. «На роботу витрачається  подекуди два-три тижні, - констатує Олександр. – Однак цей процес приносить мені задоволення і, сподіваюсь, прийдеться до душі глядачам виставки».

Не знаю, наскільки вміння бачити прекрасне допомагає слюсарю РБУ ЕРПу в роботі, але без сумнівів, що збагачує його духовно.

Відкриваючи виставку, директор міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк зауважила, що кожного разу представники атомної станції демонструють все нові і нові грані своїх пошуків прекрасного, іскри  їх таланту випромінюють добро і глибину розуміння цього світу. Вони, як  електрони кружляють навколо ядра на наймення Хмельницька АЕС, поширюючи енергію сердець серед інших. Завдання музею – акумулювати здобутки працівників станції, - додала Оксана Василівна. – І ми  разом з станційними ентузіастами намагаємось бути корисними у донесенні прекрасного до сердець нетішинців.

Кожен працівник станції, минаючи прохідну, мимоволі звертає увагу на фотороботи, що виставлені тут. Це своєрідна пості­йно змінювана персональна виставка інспектора по спорудах Служби відомчого нагляду і пожежної безпеки ХАЕС Миколи Власика. Але на  простір мистецької галереї він вийшов вперше. Близько сорока фоторобіт представив він на суд глядачів і, як зауважила сусідка Миколи заслужений педагог республіки Марія Моцик, по новому відкрила для себе цю людину.  Грані таланту бачити незвичайне формувались в родині Миколи, адже його батько був високоосвіченою людиною, добре малював, художньо занотовував свої спостереження у щоденнику тощо. І не дивлячись на скруту,  фотоапарат був куплений для малого Миколки, а до нього плівки, реактиви, фотозбільшувач і таке інше. І сорок з лишком років Микола Власик не розстається з фотооком. Займався підводними зйомками на Далекому Сході, куди доля закинула на навчання. Плівки з тим надбанням до сьогодні зберігаються в архіві. Після повернення в Україну Микола з різною інтенсивністю, але постійно фотографував краєвиди Карпат і рідної Острожчини, околиці Нетішина, родину та знайомих і незнайомих людей. Відтак фототека налічує понад три тисячі знімків. Лише часточка з них представлена на виставці, але вона віддзеркалює уподобання М.Власика, його внутрішній світ.

Певною мірою схожа доля іншого фотомайстра  Володимира Ващенка, що довгі роки життя присвятив атомній енергетиці. В дитинстві він отримав уроки від одного відомого  київського фотомитця. Відтак сповідує філософію, що для вдалого знімка треба багато походити ногами, рано встати, багато і прискіпливо спостерігати за природними явищами. І коли повезе – буде гарний доробок. Він полюбляє ранкові і вечірні замальовки, напівтіні і напівтони, м’які пастельні фарби. Його роботи добре кадровані, глибокі за ступенем мотивації переднього і заднього планів. Не дивно, що на них можна знайти посилання в престижних каталогах, вони демонструвались на виставках в Австрії, Голландії.  І виставлені в «Арт Пласті» роботи тільки-но повернулись з виставки в Рівному.

Як завжди, допомагали у відкритті виставки вихованки музичної школи. Зокрема мистецькі мініатюри цього вечора продемонстрували Маргарита Брянська та Дарина Демчук.  У Дарини справжній дар до співів, а юна Марина чудово опанувала ази фортепіанної музики. За це їм респект і вдячність від усіх, хто взяв участь у відкритті виставки.

Віктор Гусаров

Фото автора