В наш галасливий вік гра на флейті виглядає анахронізмом. В моді електронна музика: різка, агресивна, пульсуюча. Дарма, що від неї розвиваються  нервові розлади.

Проте, флейта – один з найдавніших інструментів на землі. Нещодавно в Німеччині в одній з печер  знайдено екземпляр, якому 35 тисяч років. То невже такий інструмент поступиться сучасним новаціям?

Пересвідчитись, що у флейти є ще сили для змагання з тамтамами та електрогітарами, нетішинці могли під час концерту учнів Іванни Миколаївни Сиваківської з промовистою назвою: «В чарівних звуках злет душі».

Їх небагато, юних флейтистів, але протягом години слухачі насолоджувались мелодизмами, що дарували талановиті діти. Приміром семикласниця музичної школи Анастасія Побежимова  лауреат обласних конкурсів виконавців на духових та ударних інструментах, лауреат Всеукраїнського конкурсу «Нові імена», дипломант Міжнародного фестивалю дитячої творчості, телебачення та преси «Золота осінь Славутича», дипломант міжнародного конкурсу молодих виконавців на дерев’яних інструментах ім. Дмитра Біди...Трохи менше відзнак у Олександра Корнєєва, але доробок для п’ятикласника вагомий. Впевнені кроки робить на лауреатські позиції зовсім юний Владислав Соболевський.

Але усі звання ні до чого, якщо ти не причаруєш публіку. Треба зауважити, розчарувань не було: заспів зробив Владислав Соболевський, якому акомпанувала на роялі учениця 4 класу, лауреат Всеукраїнського конкурсу юних піаністів Анастасія Ларчикова. Вони виконали «Рондо»  Ф.Баха, - не найвідомішого   композитора, але  представника великого роду Бахів, що нараховував понад 90 музикантів. Ще одне юне обдарування,  тепер вже з роду нетішинських музикантів, -  Анна Подколзіна - виконала п’єсу Г.Генделя «Бурре». З виступів наймолодших можна було зробити висновок, що педагог наполегливо шукає підхід до особливостей дитини, її індивідуальності.

Далі учні демонстрували техніку виконання легато і стоккато в різних темпах і регістрах. «Баркарола» Ю.Щуровського у виконанні Владислава Соболевського, «Рондо» В.Моцарта, виконане Ольгою Яськів, сонати  G-dur Г.Тельмана і Й.Ваньгала, що підкорились  відповідно Роману Борилюку і Олександру Корнєєву, «Лярго» і «Рондо» продемонстроване Борисом Нетикшою і, звичайно, низка творів різних авторів, що їх виконала Анастасія Побежимова, створили настрій урочистості, царської сановності. Було кілька тріо і дует, до якого долучилась і сама педагог Іванна Сиваківська. Переспів «Пасторальної сонати» Н.Шедевіля прийшовся до душі присутнім, і вони вигукували слова захоплення на адресу педагога і її талановитої учениці. Гарно доповнила програму концертмейстер Оксана Зінов’єва і автор сценарію Оксана Буренко.

Порівнюючи майстерність нових вихованців Іванни Миколаївни з попередніми учнями, хочу зауважити, що вимогливість і складність програми зростає. Чи зростають серед теперішніх вихованців таланти на кшталт Дениса Смирнова, творчість якого добре знайома нетішинцям, покаже час. Вважаю, що повідомлення під час концерту про те, що Денис виграв конкурс на посаду першого флейтиста в Президентському оркестрі України, тільки підтверджує колишнє наше пророцтво про високу долю цього музиканта – вихованця І.Сиваківської.

Віктор Гусаров