Зустрічі з представниками мас-медіа на ХАЕС - традиція. Напередодні Дня енергетика електростанцію відвідали журналісти регіональних ЗМІ, які висвітлюють діяльність ХАЕС, порушують проблемні питання розвитку атомної енергетики. Попередньо було обумовлено коло питань, які цікавлять представників мас-медіа. Гостей насамперед цікавив стан справ у сфері завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків. Про це розповів заступник генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олег Рахлінський.

- На сьогоднішній день ми продовжуємо розробляти основні документи, необхідні для прийняття закону про проектування будівництва, - ввів у курс справ журналістів Олег Васильович.

А потім роз’яснив,  на якій стадії перебуває кожен із важливих етапів підготовки відповідної документації. Щодо техніко-економічного обґрунтування, то воно швидше за все буде повністю готове у 2010 році, бо  деякі заплановані етапи його створення не вдалося своєчасно виконати через брак фінансування.

Олег Рахлінський також торкнувся партнерських відносин нашої держави із Російською Федерацією у сфері атомної енергетики. Зараз тривають переговори між НАЕК «Енергоатом» і російським «Атомстройэкспортом» про співробітництво і підготовку міжурядової угоди. Наші сусіди виграли конкурс на постачання реакторних установок для третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Однак, у міждержавних взаєминах є низка спірних питань. Росі­йська сторона наполягає на одноосібному постачанні ядерного палива на весь розрахунковий період експлуатації нових енергоблоків. Така позиція  неприйнятна для України, бо позбавляє права вибору постачальника. Існує світовий ринок виробників ядерного палива, є тендерні процедури, на основі яких можна вибирати дешевше паливо, а також кращі умови його постачання.

Заступник генерального директора ХАЕС з капітального будівництва також розповів про основні роботи,  виконані цьогоріч на проммайданчиках третього та четвертого енергоблоків.

З уст начальника відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Тетяни Лиситчук прозвучала інформація про діяльність відповідних служб у сфері формування позитивного іміджу ХАЕС. Вона розповіла про організацію зустрічей адміністрації ВП ХАЕС з представниками владних структур, журналістами, активістами громадських організацій тощо. Значна увага приділяється організації екскурсій. Чимало відгуків у регіональних ЗМІ надруковано про організацію конкурсу юних художників «Атомна енергетика і ми», в якому беруть участь учні шкіл,  розташованих у зоні спостереження.

Про діяльність ХАЕС у сфері міжнародних взаємин  розповів начальник відділу міжнародної спів­праці та технічної допомоги Владислав Коренюк. Працівники відділу беруть участь у супроводженні контрактів з іноземними партнерами. Левову частку в роботі займає переклад технічної та робочої документації. Частими є візити на ХАЕС представників іноземних організацій, які опікуються ядерною енергетикою. Під час ділових зустрічей забезпечується ефективний усний переклад. Інженери – перекладачі заслужили схвальної оцінки міжнародних експертів, які брали участь у проведенні важливих заходів на електростанції під егідою МАГАТЕ.

Представників регіональних ЗМІ зацікавила доля енергоблоків, строк експлуатації яких згодом завершиться. 

- Для енергоблоків ХАЕС з ядерною установкою ВВЕР-1000, - роз’яснив заступник головного інженера з ядерної і радіаційної безпеки ХАЕС Костянтин Щербінін, - передбачений проектний строк служби  у 30 років. Перший енергоблок за планом має бути виведений з експлуатації   2017 року. Відповідно тридцятирічний термін експлуатації для другого енергоблока завершиться у 2034 році. За кордоном вже повним ходом впроваджуються програми подовження строків проектної служби діючих енергоблоків на десять, п’ятнадцять і більше років. У нашій державі прийнята енергетична Стратегія України до 2030 року, в якій зокрема передбачено для діючих енергоблоків з реакторами ВВЕР впровадити подовження терміну експлуатації на 10-15 років. На основі Стратегії, а також світового досвіду в царині ядерної енергетики, наш регулюючий орган – Державний Комітет Ядерного Регулювання України - видав відповідний нормативний документ, в якому окреслено механізм проведення процедури подовження строку служби енергоблоків. Згідно з ним  все важливе для безпеки обладнання має відповідним чином пройти технологічну перевірку.

Цінною для журналістів стала розповідь головного інженера ХАЕС Віктора Макєєва про контроль за технічним станом корпусу реактора. За технологією у корпусі реактора передбачено встановлення металевого зразка-свідка. Він виготовляється з того ж металу,  що і корпус, і зазнає тих самих фізичних впливів, що й реакторна установка. На основі випробувань зразка у лабораторних умовах можна робити висновки щодо загального технічного стану корпусу реактора і розглядати питання про подовження строку експлуатації реактора.

Гостям розповіли про результати перевірок з боку міжнародних інституцій, які  здійснюються на основі підписаного між Україною та Євросоюзом Меморандуму про співпрацю в галузі енергетики. Торік на  ХАЕС  завершила роботу експертна місія  МАГАТЕ з перевірки проектної  безпеки  енерго­блока №2. Міжнародні експерти проводили перевірку роботи другого енергоблока ХАЕС за напрямами – експлуатаці­йна і  проектна безпека, поводження з радіоактивними відходами, питання  техні­чного  нагляду. На за­ключній нараді представники МАГАТЕ позитивно оці­нили стан технологічних процесів та виконання заходів з підвищення безпеки на другому енергоблоці.  Західні партнери переконалися, що наші енергоблоки відповідають сучасним нормам проектування АЕС і що перевага надається експлуатаційній безпеці.

У ході зустрічі із головним інженером ХАЕС Віктором Макєєвим та заступником головного інженера з ядерної і  радіаційної безпеки Костян­тином Щербініним журналісти довідались про плановість і послі­дов­ність процесів реконструкції та модернізації на існуючих енергоблоках. Саме це є запорукою їх стабільної роботи та надійності.

Олександр Шустерук