Урочисті збори з нагоди Дня енергетика відбулися у вівторок в Палаці культури. Привітати людей, завдяки чиїм зусиллям у наших домівках є завжди світло й тепло, а відтак почуваємося комфортно щоднини, прийшли  представники влади, колеги-енергетики, священнослужителі, аматори сцени.

Нелегким для колективу ХАЕС назвав рік, що добігає кінця, генеральний директор підприємства Микола Панащенко. Фінансово-економічна криза не оминула і нашої галузі, не все намічене вдалося реалізувати, передусім на етапі підготовчих робіт перед початком будівництва 3 і 4 енергоблоків. Микола Сергійович переконаний, що в наступному році цю ситуацію вдасться суттєво виправити, колектив атомників готовий до розгортання повномасштабних робіт і виконання виробничої програми. Такі завдання нам під силу, бо ніколи не звикли пасувати перед труднощами, в тому числі фінансовими. Зуміли ж цьогоріч попри всі складнощі виконати передбачений обсяг ремонтних робіт та заходи з підвищення рівня безпеки, аби обидва блоки працювали успішно й стабільно. Зусилля колективу не були марними, до свого професійного свята енергетики підійшли з хорошими трудовими здобутками – на той момент виробіток електроенергії становив 12.3 мільярда кВтг електроенергії. Це значно більше, ніж було за аналогічний період минулого року.

Святом справжніх професіоналів назвав День енергетика у своєму вітальному слові голова профкому ХАЕС Михайло Гук. Морози, які лютували минулого тижня по всій Україні, показали наскільки необхідною і затребуваною в суспільстві є діяльність енергетиків. Адже світло й тепло якраз і є тими чинниками, які допомагають безболісно пережити виклики зими. Та жодна непогода не здатна загасити іскорку, яка живе в душі кожного енергетика, спонукаючи на нові звершення в ім’я процвітання кожної родини, міста і держави Україна.

Перед енергетиками виступив настоятель храму ікони Божої Матері «Неопалима Купина» отець Віктор Тишкун. Він подякував генеральному директору та всьому колективу ХАЕС за допомогу в будівництві собору й духовно-просвітницького центру, яка є суттєвою, вчасною і системною. Священнослужителі й прихожани пам’ятають про це і завжди молитимуться за здоров’я всіх нас і втілення в життя особистих та виробничих задумів. Як житель Нетішина, отець Віктор підтримує будівництво нових енергоблоків, експлуатація яких стане запорукою добробуту співвітчизників. І має таке бажання, аби з появою кожного енергоблока у тому чи іншому мікрорайоні міста виростав новий православний храм, в якому звершуватимуться молитви во славу Божу, за мир і спокій кожного з нас. Він також вручив генеральному директору Миколі Панащенку грамоту блаженнійшого митрополита Української православної церкви Володимира за посильний труд у будівництві духовнопросвітницького центру «Неопалима Купина». Такої ж грамоти удостоїли Миколу Сергійовича діючий собор і церковна громада цього храму. Отець Віктор  разом з дияконом Михаїлом  піднесено виконали «Многая літа!».

Стабільна робота енергетиків, на переконання начальника управління обласної ради Миколи Панасюка, завжди була запорукою економічного розвитку держави. А зразком високого рівня організованості й порядку по праву прийнято вважати усталений ритмічний режим, який панує на АЕС. Разом з добрими побажаннями процвітання підприємства і кожного її працівника, він вручив окремим представникам трудового колективу станції грамоти та цінні подарунки від обласної ради і облдержадміністрації.

Міський голова Олександр Смишляєв, його заступник Віктор Островський та секретар міськради Любов Горбатюк запевнили, що влада зацікавлена в розбудові станції і всіляко сприятиме цьому процесу. Дбаючи про забезпечення будівельних організацій, які будуть заді­яні на об’єкті, кадрами необхідних професій, у місті працюють над відкриттям відповідних від­ді­лень у професі­й­ному ліцеї. Підготовку ка­дрів необхідних спеціальностей пла­нують здій­сню­вати, базуючись на сучасних технологіях, які застосовуються в буді­вництві. Наразі першим кроком на шляху до здійснення цього задуму стало намагання добитися підпорядкування ліцею Міністерству освіти.

Керівник «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак зазначив, що очолюваний ним колектив і надалі працюватиме над реконструкцією енергогосподарства області, аби якомога більше населених пунктів мали можливість переходити на електрообігрів та електроплити. Це буде вигідно і споживачам, і виробникам, які через низький попит в умовах кризи на електроенергію, вимушені працювати не на повну потужність.

- Нам трошки перед вами совісно, - сказав Олександр Леонідович, - що не можемо вповні продати той товар, який ви виробляєте. Так, криза спричинила спад споживання електроенергії, і все ж на Хмельниччині він не такий суттєвий, як у східних областях України. Зробимо все, що в наших силах, аби поліпшити ситуацію.

Очевидним, за його словами, стає необхідність підвищення тарифів за спожиту електроенергію для населення. Але цей непопулярний крок не торкнеться міст-супутників, про що чітко задекларувала НКРЕ.

У дарунок колективу ХАЕС колега презентував картину, з якої енергію сонця посилають нам пишноголові соняшники. Він також привітав Миколу Сергійовича з присвоєнням звання «Заслужений енергетик України».

Як завжди, оригінальними були будівельники.

- Наші подарунки символічні, а вітання сердечні, - сказав, звертаючись до залу, голова правління ВАТ «УБ ХАЕС» Дмитро Оцабрика.

У чому ж символічність? Штучна новорічна ялинка, прикрашена іграшками, символізує стабільність роботи підприємства і довго слугуватиме колективу, кожного року, з’являючись у якомусь з приміщень, сповіщаючи про свято. Та нагадуючи про незмінних партнерів – нетішинських будівельників. Картину в дарунок шукали довго, хотіли аби на ній були зображені 2 дорослих тигри, себто діючі енергоблоки. Віднайти подібний ракурс не вдалося, але й в іншому сюжеті вони також побачили символізм, який відповідає ситуації. Тигриця-мама – то перший енергоблок, який давно уже відправився, так би мовити, в самостійне плавання. Жваве тигреня – енергоблок №2, а два інші дещо мляві малюки – наші довгобуди під номерами 3 й 4. Але вони неодмінно наберуться сил й постануть у всій своїй красі! Тим паче, що наступний рік проходитиме під знаком Тигра.

Ну, ваші слова, Дмитре Павловичу, та до Бога.

На урочистостях було вручено нагороди Мінпаливенерго та ДП НАЕК «Енергоатом», зачитано вітальні адреси від президента енергокомпанії Юрія Недашковського та ректора Національного університету «Острозька академія» Героя України Ігоря Пасічника. За традицією кубкові нагороди за перемогу в IX Спартакіаді ХАЕС цехам-переможцям вручив Михайло Гук. Знака «Лицар спорту» удостоєний Сергій Захарченко з турбінного цеху, відзнаки Українського ядерного товариства за участь і перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Атомна енергетика і ми» отримали учениці нетішинських шкіл Ольга Титарчук і Діна Пащук.

Музичні дарунки енергетикам підготували діти працівників ХАЕС, котрі навчаються в школі мистецтв. Їх творчу естафету продовжили мої земляки – волиняни, концертну програму винуватцям свята подарували колективи й окремі виконавці Луцького районного будинку культури.

Ольга Сокол