28 травня 1985 року створено цех дезактивації і поводження з радіоактивними відходами

Напряму з радіацією

Першим працівником і начальником цеху  став Валерій Васильович Копилов. Дезактиваторник Олек­сандр Георгійович Фокін значиться як перший робітник підрозділу. Функції і призначення цеху та його персоналу передбачали дезактивацію обладнання, трубопроводів і приміщень, прання і дезактивацію спецодягу, організацію санпропускного режиму для проходження в зону суворого режиму (зону з підвищеним іонізуючим випромінюванням), поводження з РАВ. Во­ни незмінні і понині.

Основні об'єкти цеху - сані­тарно-побутовий блок (СПБ) - (санпропускник з душовими і спецпральні); вузол дезактивації блоку майстерень; сховище твердих радіоактивних відходів спецкорпусу (СТРВ СК).

Після аварії на ЧАЕС цех спільно з іншими підрозділами ХАЕС виконував завдання з приймання евакуйованого персоналу і населення та локалізації радіоактивного забруднення в районі Нетішина та прилеглих територій. Для цього на перехресті доріг м. Нетішин і траси, що проходить з Острога в Славуту, був органі­зований санітарно-пропускний пункт, в обов`язки якого входило виявлення і локалізація радіоактивно забруднених матеріалів, а також санітарна обробка (дезактивація) людей, які в силу обставин піддалися забрудненню раді­оактивними речовинами внаслідок аварії на ЧАЕС. Там же було тимчасово організовано пункт зі збору радіоактивних відходів.

На той  час цех налічував близько 30 працівників, які цілодобово несли чергування в санітарно-пропускному пункті спільно з іншими підрозділами. 17 років його незмінним керівником був А.М.Наумук.

Персонал цеху був задіяний у прийманні устаткування пускового комплексу в експлуатацію. Працівники  вивчали проектно-конструкторську документацію на об'єкти цеху, по рекомендованих специфікаціях робили заявки на придбання необхідного обладнання та матеріалів для експлуатації 1 блока ХАЕС. Перед фізичним пуском 1 блока були введені в експлуатацію санітарно-побутовий блок, органі­зовано санпропускний режим персоналу для проведення пусконалагоджувальних робіт блока №1.

До моменту пуску в цеху були утворені наступні дільни­ці: санпропускного режиму, спецпральні; дезактивації обладнання і трубопроводів; дезактивації приміщень, з ремонту обладнання цеху, бригада по збиранню твердих радіоактивних від­ходів.

Через прийняття у 1990 році мораторію на будівництво АЕС на ХАЕС було припинене будівництво комплексу з переробки радіоактивних відходів та сховища радіоактивних відходів.

Сховище рідких радіоактивних відходів, введене з пуском 1 енергоблока, не було розраховане на прийом РРВ, що виробляються при тривалій експлуатації енергоблока. У зв'язку з цим на ХАЕС було прийнято рішення про введення в експлуатацію установки глибокого упарювання РРВ УГУ-1-500. Зберігання упареного продукту було покладено на цех дезактивації. У зв'язку з проблемою зберігання РАВ  1994 року прийнято рішення про закупі­влю болгарських контейнерів типу "ББ-куб" для тимчасового зберігання сольового плаву на території ХАЕС.

Для вирішення проблеми щодо поводження з РАВ 21 жовтня 1996 року був створений цех переробки радіоактивних відходів, в завдання якого входили функції щодо поводження з РАВ на ХАЕС, експлуатація сховищ і фізичний захист РАВ.

Начальником цеху  призначається Геннадій Олексі­йович Панасенко.

Персонал ЦД і ЦПРВ брав активну участь у пуску об'єктів пускового комплексу енергоблока №2. Отримано ліцензії на експлуатацію та введені в експлуатацію: майданчик зберігання "ББ-куб" (серпень 1997); будівля зберігання парогенераторів (грудень 2000); блок зберігання ТРО (березень 2002); установка спалювання радіо­актив­ного масла (серпень 2003)

У зв'язку з реструктуризацією АЕС і приведенням до типової структури з 1 вересня 2004 року  створюється цех дезактивації та поводження з радіоактивними відходами. До його складу увійшли об'є­кти і персонал двох цехів: ЦД і ЦПРВ. Начальником цеху  призначено Сергія Євгеновича Коротова. Збільшується обсяг робіт і функції,  з якими працівники справляються ось вже одинадцятий рік поспіль, як і всі попередні роки.

На знімку: тут зберігається радіація