Всі знають, що в музей приходять на екскурсію. Значно менше коло людей посвячені в інші дійства, які в ньому відбуваються. Тому що кожен захід має своїх прихильників. Тут збираються поети, воїни-інтернаціоналісти, ветерани, ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, молодята, які відважились провести відео та фотозйомки. В музей – на лекцію, на урок, на українські вечорниці, на майстер-клас…- всього і не перелічити.

А ще – музейники знають відповідь на питання – як влаштувати незабутнє свято для родини. «Винуватця» урочистості музейники будуть віншувати авторськими віршами саме про його життя-буття, і подарують йому цей життєпис у вигляді унікальної книжечки, яка виходить у світ накладом в 1 примірник!

Нещодавно на родинному святі в музеї побувала родина Самохіних – Іван Опанасович та Марія Олександрівна. Гості, які завітали сюди, щоб привітати Марію Олександрівну з Днем народження, «відкрили для себе музей» - вперше побували на екскурсії, яка пролягла через 18 експозиційних залів.

Незвичний душевний трепет викликав огляд експозиції із старими фотографіями, на яких зображені батьки Марії Олександрівни. Адже народилася вона в Нетішині. Тут всі знали тата, Олександра Яковича, як найкращого комбайнера колгоспу «Нове життя». Його фотографія довгий час прикрашала Дошку Пошани в центрі села. А мама, Ніна Прокопівна, так гарно співала, що її хату в селі знаходили за одним визначенням «це тої Ніни, що гарно співає…»

В залі «Історія міста та ХАЕС» присутні, дивлячись на фото села Нетішин 1977 року, вдивлялись, де ж їхня хата…

Після екскурсії Анатолій Руденко щиро зізнався, що не очікував від відвідування музею таких радісних емоцій.

Час минає… В сімейних фотоальбомах учасників «Родинного свята» залишаться світлини, які збережуть пам’ять про незвичний День народження, який святкували в музеї.

В більшості людей музей асоці­юється із тишею, вітринами, табличками «руками не торкатися»…

Але насправді це вже давно не так.  Музей – це заклад, який створено не тільки як науково-дослідницьку установу, але і особливе  місце  для кожного, хто відчинить сюди двері, щоб доторкнутися до надбань культурної спадщини свого народу та збагатити свою особисту колекцію знань і вражень. Не вірите? Завітайте до нас! На екскурсію, на родинне свято.

Надія Кухоцька,

завідувач науково-освітнього відділу музею

Нетішинський міський краєзнавчий музей запрошує працівників трудового колективу ХАЕС на фольклорно-етнографічне свято: «Масляна, Масляна, яка ж ти мала!» 5-7 та 12-15 лютого.

На музейному святі ви дізнаєтеся про унікальні обрядодії українців: прощання із зимою-Кострубонькою, святкування «Всеїдного» та «Сиропусного» тижнів, «Волочіння Колоди» і, звичайно ж, поласуєте млинцями – символами Сонця!

Вартість - 5 грн. Попередній заспис обов’язковий: 3-25-73