Афган у пам’яті довіку

Без малого чверть віку минуло відтоді, як радянські війська залишили Афганістан. Так званий інтернаціональний обов’язок виконували на далекій від України землі тисячі наших співвітчизників. Дата виведення військ з Афганістану для багатьох земляків є найщасливіщою в долі, адже з війни вони повернулись живими.

 Нетішинська міська організація Української спілки ветеранів Афганістану нині нараховує 135 чоловік. Нині вона відзначає своє десятиліття, хоча ще у минулому столітті існували окремі міські організації учасників бойових дій в Афнагістані та воїнів-інтернаціоналістів «Долг», групи працівників УБ ХАЕС та станції. У 2003 році виникла потреба об’єднати всіх в одну спілку. 26 лютого  у приміщенні кінотеатру «Юність» відбулись установчі збори. Про певні кроки на шляху становлення спілки розповів кавалер ордена Червоної зірки Вячеслав Ткачук. Від імені ініціаторів зборів  В.Мінаса, В.Сидорчука, Л.Холода, Ю.Гуменюка, В.Шеліванова в якості завідуючого з питань оборонно-масової та режимно-секретної роботи виконкому я проголосив пропозицію про об’єднання всіх воїнів-інтернаціоналістів міста в єдину організацію. Тоді ж обрали керманича спілки полковника запасу, на той час заступника начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту міськвиконкому Валерія Вячеславовича Шеліванова. В раду увійшли В.Мінас, В.Сидорчук, Л.Холод, Ю.Гуменюк, С.Цвєтков, Л.Хохлюк, А.Турас, В.Радіонов та О.Заікін.

 На другому засіданні новостворенної органі­зації у березні 2003 року обговорено і прийнято Статут.

І вже десять років міська організація Української спілки ветеранів Афганістану здійснює своє головне призначення – веде активну роботу з військово-патріотичного виховання молоді, бореться за соціальний захист воїнів-інтернаціоналістів, вдів та матерів, сини яких не повернулись з тієї війни.

Головною подією в житті нетішинської МО УСВА стало відкриття в місті пам’ятного знака воїнам-інтернаціоналістам. До його появи причетні чимало небайдужих людей, самі «афганці».

З нагоди 24 річниці виведення радянських військ з Афганістану та 10 річниці від дня утворення МО УСВА в місті проводиться тиждень пам’яті афганських подій, під час яких відбуваються зустрічі з підлітками у закладах освіти та культури. 15  лютого біля пам’ятного знака  відбувся мітинг-реквієм.

Петро Шелепало