Алла Блінова поділилася секретом розпису української писанки

До Шепетівки з персональною виставкою завітала майстриня з писанкарства Алла Блінова. Вона не лише представила власні роботи та вихованців Нетішинської місь­кої художньої школи, а й навчила учасників під час майстер-класу пре­мудростей невмирущої україн­ської традиції писанкарства. Який візе­рунок потрібно написати на яйці, аби в домі панував добробут, а в країні мир - дізнавалися особисто.

Мисткиня зібрала юних поціновувачів писанкарства у краєзнавчому відділі музею Миколи Остров­ського.

- Традиційно яйця розписували у вечір четверга. Жінки, або дівчата виконували роботу в абсолютній духовній чистоті. Помивши руки, тричі читали «Отче наш…». Писанку не можна залишати незавершеною. А розписувати її краще мовчки і з гарним настроєм, - розповіла Алла Блінова.

Українська писанка - насамперед, оберіг, тому важливо добре спланувати її зміст. Добираючи символи, можна розписати оберіг для здоров’я, для успішного заміжжя, добробуту та миру.

- Для українців найбільше багатство - земля. Її зображують у вигляді ромбів. А земля має гарно родити, для цього потрібне сонечко - коло, та дощ - хвилі. Якщо на писанці є зображення ромба, кола та хвиль - вона несе в собі добробут. Сакральний знак щастя - сварга. До речі, цей символ використовували інші народи, але українці його зображували у вишивці та писанка­рстві ще задовго до християнства, - пояснила майстриня.

Важливу роль відіграє і колір писанки.

- Білий - колір чистоти, не важливо, чи то писанка, чи вишиванка вишита білим по білому. Вважається, що людині, вбраній у біле, нічого поганого зробити не можна, тобто наврочити, - додала майстриня. - Червона барва символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності й небесного вогню. Зелений колір - весняне пробу­дження природи, гарний врожай. Блакитний - здоров’я. Бурий та коричневий символізують землю і її приховану життєдайну силу. Багатоколірна писанка символізує родинне щастя, мир, добробут. А ось темні писанки, як правило, писали наші предки на проводи, як вираження поваги до тих, хто відійшов у інший світ. Писанку-оберіг краще зберігати за іконою. Писанку, на якій зображується весна та птахи, клали під стріхою - закликали весну­.

Під час майстер-класу пані Алла розповіла про техніки виготовлення писанок, продемонструвала як вони виглядають, розкрила зміст символів та орнаментів, якими вкривають яєчну шкаралупу. На презентацію завітали учні Шепетівської дитячої художньої школи разом зі своїми викладачами. Ро­дзинкою майстер-класу стала техніка «витравлення» писанок.

Серед воску, писачків, запалених свічок, зосередження та старання просто зупинився час.

Діти намагалися встигати за впевненими руками майстрині, яка поєднувала дію з розповіддю.

Ірина Погребняк

Фото Дмитра Шпака