Альтернатива російському обладнанню є

Планово-попереджувальний ремонт на першому енергоблоці з виконанням широкомасштабної програми заходів з продовження терміну його експлуатації досяг, можна сказати, свого піку. Позаду – колосальна робота персоналу багатьох станційних підрозділів, підрядних організацій, усіх задіяних у закупівлі й постачанні обладнання, організації і проведенні ремонтних робіт. Попереду не менш відповідальний момент – завершальний етап, на якому належить докласти ще чимало зусиль аби отримати ліцензію на продовження експлуатації першого енергоблока у понад проектний термін.

 Свій внесок в успішне проведення ремонту робіт робить разом з усіма іншими персонал цеху вентиляції і кондиціювання. Про це ми спілкувалися днями з начальником цього підрозділу В.М.Тихоновим.

- У ході ППР на колектив нашого цеху було покладено велике завдання, що стосувалося зокрема виконання заходів у рамках К(з)ПБ, - каже Валерій Миколайович. – Серед найбільш значимих і вагомих робіт – заміна вогнезатримуючих клапанів на системах безпеки в умовах нормальної експлуатації та впровадження системи нефільтрованого скидання тиску з-під гермооболонки. Щодо заміни клапанів на сертифіковані, то з цим завданням ЦВіК уже справився, всі клапани – загалом 123, поставлені нам чеською фірмою, вже змонтували. Триває їх підключення до мережі, третину цієї роботи вже виконано, сподіваюся, що нові клапани здамо в експлуатацію вчасно.

Впровадження системи нефільтрованого скидання тиску з-під гермооболонки – нова для нас робота, вона з розряду постфукусімських заходів. Частково її вже виконано на Запорізькій та Рівненській АЕС, тепер ось ми повинні пройти цей шлях. Консультуємося з колегами. Робота не тільки нова, а й важка, надто багато потрібно підготувати здавальної документації, отримати погодження регулюючих органів. Наразі ведеться монтаж трубопроводів оббудови брудної зони, монтується арматура. Отримали необхідне обладнання чеської «Шкоди», триває процедура вхідного контролю.

Паралельно з цим персонал цеху працює над виконанням інших планових завдань, які зазвичай проводимо в ході ППР. Налаштовуємося на проведення ремонтних робіт на другому енергоблоці, які розпочнуться через короткий проміжок часу після пуску першого. Зараз, разом з іншими підрозділами, робимо все, аби пуск відбувся у визначений термін.

- Валерію Миколайовичу, внаслідок денонсації угоди з Російською Федерацією про співпрацю в сфері атомної енергетики відбувається поступовий відхід від використання обладнання російського виробництва. Є таке і в вашому підрозділі, як виходите з ситуації?

- Вдаємося до використання аналогів українського виробництва. Виготовлення кондиційного обладнання й запчастин до нього освоїли на багатьох підприємствах, щось робить ВП «Атоменергомаш» ДП «НАЕК «Енергоатом», наприклад, фірма «Селтон» (м.Київ), активно включився в процес миколаївський завод «Екватор», промисловці Харкова, Запоріжжя, Білгород-Дністровського. Українські аналоги за якістю і своїми технічними характеристиками нічим не уступають продукції, скажімо, Московського вентиляторного заводу, підприємства підмосковського Домодєдово тощо. Так що альтернатива російському обладнанню є!

Ольга Сокол