АНДРІЙ КОЗЮРА: «ХАЕС ДОКЛАДАЄ ЧИМАЛИХ ЗУСИЛЬ, АБИ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ЖИТТЄДІЯЛЬНІСТЬ НЕТІШИНА»

Відділ роботи з громадськістю і ЗМІ Хмельницької АЕС продовжує новий комунікаційний проєкт «Запитай у генерального директора ХАЕС», започаткований цьогоріч. Працівники атомної електростанції, жителі Нетішинської міської територіальної громади, мешканці зони спостереження електростанції мали змогу надіслали на адресу соціальних мереж ХАЕС низку запитань очільнику енергопідприємства. Вони стосувалися соціальної, економічної, екологічної тематики й мали на меті отримання неупередженої інформації з перших вуст. Зауважимо, що у зв’язку з воєнним станом деякі запитання містять наразі закриту інформацію, тому громадяни повинні з розумінням до цього поставитися. До уваги читачів пропонуємо відповіді генерального директора ХАЕС Андрія Козюри.

– Понад півтора року Хмельницька АЕС працює в стані повномасштабної війни, підтвердженням цьому була нещодавня атака 25 жовтня, наслідком якої стали численні руйнування у сусідніх з Нетішином громадах. Що зроблено на атомній електростанції задля підвищення її безпеки?

– На ХАЕС втілено чимало заходів, про які з міркувань безпеки я не можу говорити. Це безпека не лише стратегічного об’єкта, але й усіх працівників, населення, яке проживає в міській громаді, зоні спостереження атомної електростанції. Тому з початком повномасштабної війни щоденно на ХАЕС збирається штаб під моїм головуванням і вирішуються питання, пов’язані з охороною і обороною не тільки ядерного об’єкта, а й міської територіальної громади. Задля безпеки Хмельницької АЕС триває співпраця Збройних сил України, Національної гвардії, інших військових формувань. Крім того, енергетики виконують завдання із захисту критичних елементів, аби забезпечити стале електропостачання для потреб нашої країни і для кожного українця, який зараз живе в стані війни.

– Указом Президента України в Нетішині створено міську військову адміністрацію. Яка була в тому необхідність і як налагоджена з нею співпраця Хмельницької АЕС?

– Дійсно, в рамках міської територіальної громади – це вперше в нашій країні. На те є вагомі аргументи, адже в умовах війни ми повинні чітко виконувати ті дії, які необхідні для реалізації на місцевому рівні безпеки і оборони країни. Отож, відповідно до рішення Президента України від 13 жовтня 2023 року, очільником Нетішинської МВА призначено Григорія Олендру. Ми повинні разом співпрацювати в єдності і розумінні для того, щоб гарантувати безпеку в нашому регіоні. Тому з першого дня налагоджена активна співпраця з новоствореною військовою адміністрацією, триває комунікація з обласною та районною військовими адміністраціями, Нетішинською міською радою та її виконавчим комітетом. Відтак посилюються оборонні заходи на ХАЕС і в регіоні: коло безпеки має бути максимально розширене. Безпека нашої громади, кожного її мешканця, працівників ХАЕС та членів їхніх родин – це першочергове завдання, яке потрібно досконало відпрацювати, аби не виникало негативних моментів, які у воєнний час можуть бути використані ворогом.

– Як налагоджена співпраця між ХАЕС та виконавчим комітетом Нетішинської міської ради?

– Співпраця постійна, адже Хмельницька АЕС є бюджетоутворюючим підприємством (фактично до 80% міського бюджету формується за рахунок коштів та податків, які сплачує енергопідприємство), представники ХАЕС є у складі виконавчого комітету. Отож, робота, як і у всі попередні періоди, триває. Питання, які стосуються охорони, безпеки, в тому числі і пожежної, – фінансуються з бюджету компанії НАЕК «Енергоатом». Крім того, Хмельницька АЕС у нашій громаді відповідає за комунальні блага містян: водопостачання, водовідведення і теплопостачання. Ми підготувалися до осінньо-зимового періоду, всі свої зобов’язання і функції виконуємо. Працюємо в унісон, як єдине ціле.

– Колектив ХАЕС не стоїть осторонь чужої біди. Одразу ж після нещодавньої масованої атаки ворога атомники долучилися до допомоги Шепетівському району. В чому вона полягала і чи продовжується?

– Дійсно, атака, завдана ворогом по населених пунктах, розташованих поблизу Славути, призвела до того, що суттєво постраждали жителі Славутчини, сіл, що по сусідству із Хмельницькою АЕС. І хоча відстань близько 10 км, проте й у нашій МТГ є руйнування. Відповідно і на атомній електростанції були пошкодження. Ми одразу ж розпочали роботу з відновлення станційних об’єктів. Водночас, розуміючи ті масштаби, які виникли після цієї атаки, оперативно прийняли рішення про допомогу Шепетівській військовій адміністрації, нашим працівникам, які проживають у цих населених пунктах, членам їхніх сімей. 25 жовтня перший автомобіль із найнеобхіднішими матеріалами (понад 900 кв. м металевого профілю, 900 кв. м osb-плит, 6000 кв. м плівки, цвяхи), які були закуплені за кошти атомників, вирушив до логістичного центру міста Славути. 26 жовтня ми додатково організували виїзд у постраждалі села для того, щоб забезпечити людей поліетиленовою плівкою – для цього придбали понад 10000 кв. м. 27-28 жовтня була організована чергова допомога – великий вантажний автомобіль привіз жителям osb-плити. Їх роздали усім, хто потребував допомоги. 29 жовтня працівники ХАЕС об’єдналися й фізичною працею допомогли постраждалим від ворожих обстрілів сусідам, зокрема мешканцям Крупецької громади. Є біда, є руйнування, тому атомники без вагань простягнули руку допомоги українцям. Підтримуємо сусідів і надалі.

– Наскільки Хмельницька АЕС, її об’єкти тепло- і водозабезпечення готові до осінньо-зимового періоду і чи буде введена лінія заживлення між ХАЕС і містом задля того, аби не допустити таких патових ситуацій з відключенням електроенергії, які виникали минулого року в Нетішині?

– Опалювальний сезон уже розпочався, тому всі об’єкти, які повинні були забезпечитися теплом, його мають. Крім того, відповідна інспекційна комісія щодо готовності таких об’єктів як атомні електростанції, інші енергооб’єкти, згідно з вимогами правил технічної експлуатації, підтвердила, що ХАЕС виконала усі заходи з підготовки до осінньо-зимового періоду. Отож інфраструктура до зими готова. Враховуючи ті негативні наслідки, які ми переживали в минулому році (а це повні знеструмлення, розділення енергосистеми на острови, довготривала відсутність електроенергії в Нетішині), було прийнято рішення, яке в майбутньому забезпечить надійність роботи наших об’єктів. Щодо тих зобов’язань, які Хмельницька АЕС на себе брала, то два короткотермінові заходи ми вже виконали, а саме: встановили автономні джерела електропостачання на об’єктах критичної інфраструктури з метою забезпечення населення Нетішинської міської територіальної громади водою, водовідведенням, теплопостачанням (у разі повного блекауту). Відповідно була реалізована окрема схема живлення від власних потреб електростанції до об’єктів, які знаходяться поряд із ХАЕС і входять до єдиного з нею проєкту.

Тому, ще раз наголошую, що усі об’єкти критичної інфраструктури в січні цього року були забезпечені окремими джерелами надійного живлення, і зараз, за певних умов, ми їх застосовуємо. Відповідно, якщо є технологічні порушення в мережах Хмельницькобленерго, ми уже кілька разів застосовували ті проєктні рішення, які були прийняті. Це давало можливість забезпечити функції водопостачання, тому нетішинці не відчували негативних наслідків. Якщо в майбутньому внаслідок агресії ворога матимемо такі виклики, як торік, то зможемо забезпечити водопостачання і водовідведення у місті. Але усе залежить від обставин і від наслідків ворожих ударів. На жаль, при будівництві ХАЕС не був реалізований проєкт, який передбачав окрему лінію, що заживлювала б підстанцію у місті Нетішині. Тому для реалізації задуму до кінця року отримаємо відповідні рішення і в наступному році будемо реалізовувати проєкт забезпечення електропостачання у місті, таким чином підсиливши північний регіон Хмельниччини. Звісно, це суттєві фінансові витрати і велика кількість будівельно-монтажних робіт. Враховуючи воєнний стан, технічні рішення розроблялися так, аби захистити основне обладнання.

Не втрачаючи часу, у січні цьогоріч вдалося реалізувати і окремий будівельний проєкт з ремонтної схеми живлення нашої підстанції. Відтак, за умов знеструмлення у певному обмеженому обсязі, можемо заживити об’єкти обов’язкової критичної інфраструктури Нетішина, а також почергово заживити і споживачів, тим самим не допустити довготривалого знеструмлення. Відповідні протиаварійні тренування на злагодженість дій між персоналом ХАЕС та Хмельницькобленерго засвідчили це.

Ми завжди робимо висновки з негативних обставин, розвиваємось і намагаємось бути готовими до можливих повторень подібних подій. Хмельницька АЕС спільно з НАЕК «Енергоатом» зробила багато і докладає чимало зусиль, аби забезпечити життєдіяльність Нетішина.

(Продовження у наступному номері)

Тетяна Степанюк