Для працівників Хмельницької АЕС  стало звичним явищем спостерігати на території проммайданчика екскурсії учнів, студентів, представників органів місцевого самоврядування. Інтерес до діяльності енергетичного підприємства  постійний і з роками не втрачається. Для атомників важливо, що саме під час візитів екскурсанти мають можливість одержати достовірну інформацію про експлуатацію основного обладнання, заходи безпеки, охорону довкілля. Під час органі­зації екскурсій для учнів нетішинських шкіл, акцент робиться на профорієнтаційній роботі, адже в багатьох сім`ях міста енергетиків формуються династії: діти влаштовуються на ХАЕС, щоб замі­нити своїх батьків.

Нещодавно електростанцію відвідали учні 11-А класу Нетішинського навчально-виховного комплексу «Середня загальнооосвітня школа   I-II ступеня та ліцей», які спеціалізуються на вивченні фізико-математичних предметів. Екскурсія розпочалась із відвідин інформаційного центру, де учні мали змогу переглянути документальний фільм про основні напрямки розвитку атомної енергетики, роль Хмельницької АЕС у виробництві електроенергії в Україні.

Цікавими для школярів стали відвідини машзалу першого енергоблока. Вразив масштабами  діючий турбоагрегат,   діти ознайомились з вервечкою технологічних процесів.

- Знайомство з робото­ю ХАЕС, - роз­пові­дає вчитель навчально-виховного комплексу Світлана Василівна Чабан,-            для наших вихованців має велике значення. Учні цього класу навчаються за програмою, де пріоритетними є фізико-математичні предмети. Як відомо, саме знання цього напрямку допомагають ефективно експлуатувати діючі енергоблоки. Я переконана, що під час вибору майбутнього вишу, більшість наших учнів зверне увагу саме на атомну енергетику.

Під час розмови Світлана Ва­силівна розповіла про досягнення її вихованців. За її словами, клас складається із обдарованих дітей, які постійно демонструють високий рівень знань. Такий підхід до навчання дає можливість брати активну участь у предметних олімпіадах, захисті наукових робіт, як у Нетішині, так і у Хмельницькому. На обласному рівні зуміли проявити себе Юлія Андреєва, Дмитро Бичков, Михайло Дяченко, Олег Комарницький, Андрій Ситник, Алла Фучила, Вікторія Фабрицька,            Катерина Прокопенко, Павло Шаповал.

- Для педагогів завжди приємно бачити плоди свої праці, - продовжує розповідь Світлана Василівна, - наші діти демонструють постійні успіхи, і можна з впевненістю сказати, що є кому продовжувати виробничі традиції батьків. Ми розуміємо, що не всі матимуть бажання пов`язати свою долю з атомною енергетикою, бо є когорта дітей, які тяжіють до економічних, гуманітарних знань. Втішає те, що наші вихованці засвідчують у найкращих вузах країни високий рівень освіти, яку вони здобули саме в Нетішині.

Світлана Василівна Чабан освітянську біо­графію розпочала ще у другій половині вісімдесятих років. Вона була свідком зародження кращих навчальних традицій у Нетішинській ЗОШ №3. Серед її колишніх учнів багато працівників ХАЕС, які обіймають відповідальні посади. Вона їх часто ставить за приклад і вважає, що профорієнтацією дітей потрібно займатись постійно. А змістовні екскурсії на ХАЕС позитивно сприяють цьому.

Олександр Шустерук

Фото  автора  та  Валерія  Валуєва