Про це вона сказала на виїзній нараді Держінспекції, що пройшла наприкінці минулого тижня на Хмельницькій АЕС. Учасники наради обговорили хід проведення поглибленої позачергової переоцінки стану безпеки енергоблоків вітчизняних АЕС (стрес-тести) та проблемні питання безпеки, притаманні нашому майданчику.

Відкриваючи нараду, Олена Анатоліївна розповіла про поетапні кроки України в цьому напрямку. Наразі витримуються всі терміни виконання намічених заходів, за якими до 15 жовтня поточного року маємо вже отримати в ході проведеної роботи результати переоцінки. Протягом місяця Держ­інспекція матиме можливість їх оці­нити та розглянути на засіданні колегії ситуацію окремо по кожній станції. Уже після цього регулюючий орган підготує інтегральний звіт, піддавши його знову ж таки публічному розгляду і затвердженню на колегії.

Визначений графік Олена Миколайчук назвала стислим і жорстким, а тому аби не гаяти часу і не витрачати його на зайву паперову роботу, вирішено на місцях ознайо­митися з реальним станом справ, проаналізувати та, в разі потреби, втрутитися і виправити ситуацію. Вона закликала всіх до предметної розмови, попросила не зводити її до сухого звіту: є проблема – нема проблеми. Проблемні питання мають отримати адекватну реакцію у вигляді вжитих заходів. Конкретних, а не записаних ради галочки. Адже глобальний перегляд стану безпеки ядерних енергоблоків, ініційований Європою, викликаний подіями на японській АЕС. Отримані результати мають стати належним підгрунтям для прийняття виважених політичних рішень. Саме виважених, а не поспішних, як це було у випадку з Чорнобильською АЕС.

За реалізацією намічених заходів здійснюватиметься міжнародний контроль, це будуть дуже непрості процеси, і на нас чекають нелегкі часи. Атомна енергетика мусить себе реабілітувати, показати, що "Фукусіма" була прикрим випадком. Це не є для галузі ні нормою, ні стандартом.

Про план дій Хмельницької АЕС у виконанні цільової переоцінки безпеки енергоблоків з урахуванням уроків "Фукусіми" розповів генеральний директор нашого підприємства Микола Панащенко. План побудований на реалізації коротко- і довгострокових заходів. Керуючись відповідними документами ГІЯРУ та "Енергоатому", ми розробили звіт про стан аварійної готовності АЕС за результатами інформаційного повідомлення ВАО АЕС "SOER". Ввели в дослідну експлуатацію програмне забезпечення для аналізу і прогнозу радіаційної обстановки в районі розташування ХАЕС, ввели в експлуатацію систему збереження інформації в умовах запроектної аварії.

Зараз тривають підготовчі заходи до проведення у нас, намічених на 29 вересня, загальностанційних протиаварійних тренувань на тему: "Комунальна аварія, яка виникла внаслідок надзвичайної геологічної ситуації в районі розташування АЕС, та привела до виходу з ладу системи основного і резервного електропостачання, відмов системи охолодження реактора". Звичайно, поєднання всіх цих умов для створення алгоритму і сценарію тренувань дещо перебільшено по відношенню до того, що маємо насправді за результатами досліджень сейсмі­чності майданчика. Але проведемо тренування саме за таким сценарієм, неспроста вибраним його розробником. Адже на пам`яті тривожний урок "Фукусіми", яка під час аварії стала повністю знеструмленою, а відтак було втрачено контроль за процесами, що відбуваються.

У своєму виступі Микола Сергійович розповів про можливі екстремальні впливи на роботу ХАЕС, які розглядаються в рамках цільової запланованої поглибленої переоцінки безпеки енергоблоків та заходи, які вживаються для надійного протистояння усім можливим викликам. Ціла низка таких заходів, у тому числі в плані оцінки сейсмічної небезпеки і сейсмостійкості діючих енергоблоків буде виконана в рамках реалізації Комплексної (зведеної) програми з підвищення безпеки. Яка після проведення стрес-тестів буде переглянута і доповнена. Про реалізацію "Програми..." на даному етапі доповів заступник головного інженера ВП ХАЕС з технології та інжинірингу Олег Хатьомкін. Своє бачення реалізації намічених заходів висловили також головний інженер Віктор Макєєв, його заступник з загальностанційних об`єктів Геннадій Панасенко. Олена Миколайчук наголосила, що паралельно з проведенням переоцінки безпеки діючих енергоблоків, необхідно займатися поточними питаннями, що стосуються їх надійної експлуатації, ремонтних кампаній, не слід забувати про підготовчі процеси до продовження строку експлуатації першого енергоблока. І хоч до цього прожити треба ще понад п`ятирічку, час все одно спливає швидко, і працювати неквапом не випадає. Усім зрозумілі цілі і поставлені завдання, де ключовим і пріоритетним залишається рівень безпеки.На цьому маємо зосереджуватися у подальшій роботі.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва