Звернення учасників Пленуму ЦК Атомпрофспілки до Президента України Януковича В.Ф.

Шановний Вікторе Федоровичу!

Звертаємося до Вас від імені учасників Пленуму Центрального комітету Атомпрофспілки з приводу кризової ситуації, яка склалася на підприємствах атомної енергетики та промисловості України.

Тривалий час з боку органів державної влади та управління не приділялося достатньої уваги до проблематики атомно-енергетичного та промислового комплексу України, який забезпечує національну енергетичну безпеку держави, що призвело до критичного загострення проблем в атомному комплексі, зростанню соціальної напруги в колективах.

Стан справ в атомно-енергетичному комплексі сьогодні характеризується такими негативними факторами, як:

відсутність економічно обґрунтованого тарифу на електроенергію для ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», який останнім часом штучно занижується;

відсутність державного органу управління атомною енергетикою та промисловістю України, що дозволяє Міненерговугілля використовувати фінансові ресурси ДП НАЕК «Енергоатом» для задоволення потреб інших суб’єктів господарювання, що є у віданні цього міністерства;

встановлення диспетчерських обмежень для атомних електростанцій на користь теплової генерації, електроенергія якої втричі дорожча за «атомну»;

наявність законодавчих ініціатив, що значно погіршують конкурентоспроможність атомної генерації на оптовому ринку електроенергії України (проект закону України «Про засади функціонування ринку електричної енергії України», прийнятого Верховною Радою України у першому читанні 20.11.2012 року);

постійне відтермінування вирішення питання добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС;

затвердження Міністерством енергетики та вугільної промисловості кваліфікаційних вимог до керівників ДП НАЕК «Енергоатом» і директорів АЕС, що дозволяють призначення на посади осіб, які не мають жодного відношення до атомної енергетики. При цьому не враховані ні уроки Фукусіми, ні Чорнобиля щодо ролі керівника оператора ядерної установки у прийнятті рішень при виникненні позаштатних ситуацій на атомних об’єктах;

приниження ролі персоналу АЕС в забезпеченні надійної та безпечної експлуатації атомної електростанції під час затвердження тарифу на електроенергію для ДП НАЕК «Енергоатом», який не дозволяє виконувати діючий колективний договір Компанії та викликає підвищення соціальної напруги в колективах АЕС;

відсутність достатніх коштів на фінансування поточної діяльності та подальшого розвитку підприємств атомної промисловості, що входять до складу Концерну «Ядерне паливо України», та невизначеність із джерелами фінансування прийнятих програм щодо створення умов для власного виробництва ядерного палива для АЕС України;

зволікання з розробкою, узгодженням та затвердженням в установленому порядку державної цільової економічної програми «Ядерне паливо України» на 2014—2020 роки та визначенням джерел фінансування для її забезпечення у повному обсязі.

Шановний Вікторе Федоровичу!

Перелік проблем, що існують в атомно-енергетичному комплексі тільки частково характеризує складну ситуацію, що склалася на підприємствах атомної енергетики та промисловості України і загострення якої може призвести до непередбачуваних наслідків.

Пленум Центрального комітету доручив звернутись до Вас з проханням підтримати наші вимоги до органів державної влади та управління, а саме:

1. Створити окремий орган державного управління атомно-енергетичним комплексом України.

2. Встановити обґрунтований тариф на електроенергію для ДП НАЕК «Енергоатом», який забезпечить сталий розвиток Компанії, виконання умов колективного договору, дозволить у повному обсязі виконати програми з продовження ресурсу енергоблоків АЕС, підвищення рівня безпеки експлуатації ядерних установок, добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС, закупівлі уранового концентрату українського виробництва у повному обсязі.

3. Забезпечити розроблення, узгодження та затвердження в установленому порядку державної програми «Ядерне паливо України» на 2014-2020 роки, з метою стовідсоткового задоволення потреб українських АЕС у власному природному урані, цирконієвій продукції та ядерному паливі.

4. Прийняти рішення, спрямоване на забезпечення достатнього фінансування заходів державної цільової економічної програми «Ядерне паливо України».

5. Не призначати на посаду керівника ДП НАЕК «Енергоатом» (оператора ядерних установок) осіб, які не мають необхідного стажу роботи на керівних посадах у сфері використання ядерної енергії.

Просимо Вас, Вікторе Федоровичу, призначити зустріч для вирішення всього комплексу проблем атомної енергетики та промисловості України та ініціювати розгляд сучасного стану ядерної галузі на засіданні Ради національної безпеки і оборони України.

Зважаючи на вищенаведене та досвід плідної співпраці з Вами, Вікторе Федоровичу, при вирішенні питань добудови та пуску Хмельницького та Рівненського атомних енергоблоків, сподіваємось на взаєморозуміння та Вашу підтримку у розв’язанні зазначених проблем.

З повагою

Голова Атомпрофспілки В.О.Матов