Балансова комісія Енергоатома визнала задовільною роботу відокремлених підрозділів компанії

За підсумками I півріччя 2016 року відокремлені підрозділи НАЕК «Енергоатом» виконали усі основні виробничі завдання, незважаючи на надзвичайно складні умови, в яких довелось працювати Компанії протягом звітного періоду. Такий висновок було зроблено за результатами засідання Балансової комісії Енергоатома з питань підбиття підсумків роботи відокремлених підрозділів у I півріччі 2016 року, яке відбулось 11 серпня у Києві.

У своєму виступі на засіданні Балансової комісії президент Енергоатома Юрій Недашковський нагадав, що найбільшою проблемою для роботи атомної генерації у першому півріччі поточного року стало блокування Державною виконавчою службою всіх рахунків Енергоатома, що призвело до значних зривів у закупівлях матеріалів та послуг, необхідних для функціонування АЕС. (7 липня 2016 року Київський апеляційний господарський суд розблокував фінансово-господарську діяльність Енергоатома, зупинивши виконавче провадження за сумнівною заборгованістю).

Ю.Недашковський наголосив, що найвищим пріоритетом в роботі Енергоатома завжди було і залишається  забезпечення і постійне підвищення рівня безпеки експлуатації енергоблоків українських АЕС. «В звітному періоді продовжувалося виконання затвердженої Урядом Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС, було виконано 34 заходи програми», - уточнив керівник Компанії.

Серед найбільш важливих завдань Енергоатома Ю.Недашковський відзначив необхідність покращення роботи в напрямку імпортозаміщення. «Якщо сьогодні ми не можемо повністю відмовитися від імпортних поставок обладнання, яке не виготовляється в Україні, то підготувати персонал для виконання ремонтів такого обладнання ми повинні. В першу чергу це стосується ремонту генераторів, модернізованих за технологією Alstom,  і нашого парку дизельгенераторів», - сказав президент Енергоатома.

Говорячи про основні показники роботи Енерго­атома у першому півріччі, Ю.Недашковський зазначив, що протягом звітного періоду до оптового ринку електроенергії було відпущено 37,9 млрд кВт·год електроенергії, або 101,3% планового завдання. «Через балансові обмеження в І-му півріччі нинішнього року атомними станціями недовироблено 2,4  млрд кВт·год. При тому, що в минулому році у першому півріччі такі обмеження були мінімальними­ – всього 16 млн кВт·год», - уточнив керівник Компанії.

За перше півріччя 2016 року Енергоатом відпустив електроенергії до оптового ринку на суму 19,6 млрд грн (з ПДВ), але розрахунки за неї становили лише 94,9% (18,6 млрд грн). Станом на 8 серпня 2016 року загальна заборгованість ДП «Енергоринок» перед Енергоатомом за відпущену товарну продукцію становила 11 млрд 684 млн грн, в тому числі прострочена заборгованість – 9 млрд 944,8 млн грн. Разом із тим, за результатами роботи у першому півріччі 2016 року чистий прибуток Енергоатома склав 1,1 млрд  грн.

У ході засідання було підкреслено, що Енергоатом не має можливості стягнути заборгованість з Енергоринку в примусовому порядку, оскільки  господарські суди відмовляють енергогенеруючим компаніям у позовних вимогах, мотивуючи це відсутністю порушень з боку Енергоринку алгоритму розподілу коштів. За низького рівня розрахунків для забезпечення своєї виробничої діяльності Енергоатом вимушений був брати кредити. Але, як відзначив Ю.Недашковський, якщо заборгованість перед Енергоатомом з боку Енергоринку становить з початку року 997,5 млн грн, то кредитних коштів за цей період Компанія залучила майже вдвічі менше, лише на суму 550 млн грн.

Загалом, станом на 1 липня 2016 року дебі­торська заборгованість (з урахуванням довго­стро­кової) Енергоатома склала 14,6 млрд грн, що на 1,96 млрд  грн більше, ніж на початок 2016 року. З огляду на ці показники, президент Енергоатома зауважив, що не дивлячись на зростання заборгованості перед Енергоатомом з боку Енергоринку, власні борги Компанії зменшились і становлять на кінець першого півріччя 4,8 млрд грн, що на 4,3 млрд грн менше, ніж на початок 2016 року.

За результатами першого півріччя Енерго­атом наблизився до завершення робіт з підготовки до продовження терміну експлуатації першого та другого енергоблоків Запорізької АЕС. Виконуються роботи з підготовки до продовження терміну експлуатації третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС, третього енергоблока РАЕС, та першого ХАЕС. На енергоблоках  №1 та №2 Запорізької АЕС завершено обстеження всього обладнання,  роботи з квалі­фікації обладнання на сейсмічні впливи та жорсткі умови оточення, завершена переоцінка безпеки. Кінцевий розділ Звіту з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) «Комплексний аналіз безпеки» енергоблоків №1 та  № 2 ЗАЕС надано до Держ­атомрегулювання на узгодження.

У звітному періоді Енергоатом продовжував активно працювати над диверсифікацією джерел постачання ядерного палива на АЕС України. «Паливо компанії Westinghouse у 2016 році заплановано поставити обсягом 5 партій для реакторів типу ВВЕР-1000, з яких протягом першого півріччя згідно з графіком було поставлено 2 партії. У червні в активну зону енергоблока №5 Запорізької АЕС завантажено першу перевантажувальну партію палива компанії Westinghouse. Зараз енергоблок працює на номінальній потужності», - повідомив керівник Енергоатома.

Серед позитивних фактів діяльності Компанії у першому півріччі, Ю.Недашковський відзначив за­твердження 14 інвестиційних проектів Енергоатома у сфері капітального будівництва.

У ході засідання Балансової комісії також йшлося про те, що у першому півріччі 2016 року Енергоатом продовжував реалізацію антикорупційних заходів всередині Компанії. Протягом звітного періоду у відокремлених підрозділах Енергоатома проведено 47 службових розслідувань, за результатами яких стосовно 19 осіб ініційовано питання про притягнення до відповідальності, 8 особам - оголошено догану, 16 співробітників Компанії позбавлено премій, 2 співробітники звільнено, а стосовно 10 осіб інформацію направлено до правоохоронних органів.