Балансова комісія Енергоатома визнала задовільною роботу відокремлених підрозділів Компанії

За підсумками 2017 року відокремлені підрозділи НАЕК «Енергоатом» виконали всі основні виробничі завдання. Такий висновок зроблено учасниками засідання Балансової комісії Енергоатома, яке відбулось 14 березня у Києві.

Виступаючи на засіданні комісії, президент Компанії Юрій Недашковський серед ключових досягнень 2017 року згадав старт будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива та подовження строку експлуатації енергоблока №3 Запорізької АЕС. Члени Балансової комісії відзначили значні успіхи, які у 2017 році були досягнуті в процесі диверсифікації джерел постачання свіжого ядерного палива на українські АЕС: протягом року  було забезпечено постачання 6 партій свіжого ядерного палива виробництва компанії Westinghouse, які використовуються у режимі дослідної експлуатації на двох енергоблоках Южно-Української АЕС (№2, №3) та чотирьох блоках Запорізької АЕС (№1, №3, №4, №5). Також було відзначено інтенсифікацію робіт з реконструкції системи технічного водопостачання Южно-Української АЕС.

Юрій Недашковський окремо відзначив вдосконалення процедур закупівель товарів, робіт та послуг. «Сьогодні кожен громадянин України, а не лише учасник тендерів, може слідкувати за прозорістю закупівель Енергоатома. Для виконання виробничої програми Енергоатома у 2017 році було проведено понад 5 тисяч процедур, що на 2 тисячі 710 закупівель більше, ніж у 2016 році. Протягом 2017 року у них взяли участь  10 тисяч 292 учасники – вдвічі більше ніж у 2016 році. Найбільшу кількість закупівель було проведено за конкурентною процедурою «відкриті торги». Загалом у 2017 році укладено 3 тисячі 228 договорів на загальну суму 9,2 мільярди гривень», - уточнив президент Компанії. Він підкреслив, що завдяки закупівлям через систему ProZorro у 2017 році Енергоатом заощадив 482 млн грн. «Переважна кількість договорів за результатами торгів у ProZorro була укладена з вітчизняними суб’єктами господарювання», - додав керівник Енергоатома.

Також він зазначив, що у 2017 році Енергоатом досяг суттєвих успіхів у сферах прозорості,  корпоративно-соціальної відповідальності та публічної нефінансової звітності. «У 2017 році Компанія приєдналась до Меморандуму про співпрацю у пілотному проекті «ProZorro.Продажі», в якому безпосередньо задіяне ВП «Складське господарство» (Через електронну систему «Pro­Zor­ro. Продажі» державні підприємства можуть виставляти на продаж власне майно, зокрема, непрофільні активи). Завдяки цьому проекту фінансовий результат від реалізації державного майна через аукціони товарних бірж та систему «ProZorro.Продажі» збільшився на 12,4 млн грн порівняно із 2016 роком. У тому обсязі продаж, які ми щороку здійснюємо, це вже достатньо знакова сума, яка свідчить про правильність обраного напрямку», - зазначив Юрій Недашковський.

Говорячи про пріоритети діяльності Енергоатома, очільник Компанії нагадав, що головними серед них залишаються підвищення безпеки експлуатації енергоблоків АЕС та збереження існуючого в атомній генерації рівня генеруючих потужностей. «Втім проблемою залишається дефіцит тарифу, встановленого для Енерго­атома НКРЕКП, який у 2017 році не покривав потребу у фінансуванні виробничих програм Енергоатом. Зокрема, недофінансованими залишились заходи із продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС та Комплексної програми підвищення рівня безпеки АЕС некапітального характеру на 133 мільйони гривень. Ремонтні роботи були недофінансовані на 108 мільйонів гривень, планові роботи з експлуатації – на 46 мільйонів гривень. Фінансові витрати, серед яких виплата відсотків за банківськими кредитами, недофінансовані на 506 мільйонів гривень. Загалом дефіцит тарифу за підсумками 2017 року становив 1 мільярд 668 мільйонів гривень і це за мінімально необхідними нашими потребами, затвердженими Урядом в інвестиційній програмі Енергоатома», - повідомив Юрій Недашковський.

Він констатував, що незначне підвищення тарифу з 1 січня 2018 року до 54,3 копійки за 1 кВт*год, знову не покриває мінімальні потреби Компанії. «Зокрема, на закупівлю ядерного палива у поточному році нам не вистачає 55 мільйонів 60 тисяч доларів або 1 мільярд 436 мільйонів гривень (за курсом НБУ на 12 березня 2018 року). Такого ще ніколи не було, адже дефіцит за напрямком фінансування постачання ядерного палива утворився після того, як НКРЕКП ввела «віртуальну» методику розрахунку витрат на закупівлю ядерного палива, яка не враховує існуючі контракти з постачальниками палива», - зазначив керівник Енергоатома. Юрій Недашковський зазначив, що така тарифна політика НКРЕКП по відношенню до Енергоатома поставила Компанію на межу виживання.

Він також повідомив, що у 2017 році продовжувала зростати заборгованість ДП «Енергоринок» перед Енергоатомом, яка вже перевищила 12,6 мільярда гривень. «Компанія розробила та подала на узгодження до Міненерговугілля пропозиції до проекту Закону України про особливості погашення заборгованості, що утворилась на оптовому ринку електроенергії, які передбачають повне погашення заборгованості перед Енергоатомом з боку ДП «Енергоринок». Пропонується погашати заборгованість шляхом збільшення статутного фонду Енергоатома через отримання облігацій внутрішньої державної позики в обсязі, що дорівнює сумі боргу Енергоринку. На жаль, у тій редакції законопроекту, яка була спрямована на погодження центральних органів виконавчої влади, наші пропозиції не було враховано, але ми продовжуватимемо роботу за цим напрямком, відстоюючи інтереси державної компанії», - наголосив Юрій Недашковський.

До позитивних результатів діяльності Енергоатома у 2017 році очільник Компанії відніс інтенсифікацію робіт за низкою стратегічно важливих інвестиційних проектів: «У 2017 році підрозділи Енергоатома освоїли капі­тальних вкладень на суму 6 мільярдів гривень, що на 400 мільйонів гривень більше ніж у 2016 році. У 2017 році було затверджено 11 інвестиційних проектів Енергоатома загальною вартістю 41,2 мільярда гривень».

Коментуючи підготовку до корпоратизації Енергоатома, Юрій Недашковський зазначив, що наразі триває другий етап виконання Договору про надання консультаційних послуг з консультантом з корпоратизації – компанією Deloitte&Touche LLC. (Корпоратизація НАЕК «Енергоатом» передбачена гарантійною угодою між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). «12 березня на зустрічі з Міністром енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Насаликом і представником ЄБРР було погоджено наші підходи до моделі корпоратизації і введення в Компанії системи корпоративного управління, які дадуть змогу успішно конкурувати на внутрішньому і зовнішньому ринках», - повідомив президент Енергоатома.

Підбиваючи підсумки засідання Балансової комісії, Юрій Недашковський зазначив, що робота усіх відокремлених підрозділів Енергоатома у 2017 році визнана задовільною. «Впевнений, що врахування зауважень та пропозицій, висловлених на засіданні комісії, сприятиме покращенню результатів виробничої діяльності у поточному році. Нас чекає дуже непростий рік: в умовах обмеженого фінансування ми маємо зосередитись на виконанні тих інвестиційних проектів і виробничих завдань, потреба в яких є найбільш нагальною для Компанії», - наголосив керівник Енергоатома.