Балансова комiсiя Енергоатома визнала задовiльною роботу вiдокремлених пiдроздiлiв компанiї

За підсумками 2019 року відокремлені підрозділи НАЕК «Енергоатом» виконали всі основні виробничі завдання. Таке рішення прийняла балансова комісія Енергоатома на засіданні 12 березня у Києві.

Відкриваючи засідання, т.в.о. президента «НАЕК «Енергоатом» Павло Павлишин повідомив про виклики, які постали перед компанією в минулому році. Серед них він окремо виділив проблему розрахунків за відпущену Енергоатомом електроенергію. «Наразі загальна заборгованість Енерго­ринку перед компанією становить 11,7 млрд грн, з яких 3,5 млрд грн борги за перше півріччя 2019 року. Вже на початку цього року ми стикнулись з неспроможністю держпідприємства «Гарантований покупець» своєчасно розраховуватись за відпущену електроенергію - за лютий 2020 року борг перед Енергоатомом сягнув 2,9 млрд грн», - підкреслив Павло Павлишин.

Говорячи про досягнення Енергоатома у минулому році, він висловив колективу компанії подяку за сумлінну роботу. «Незважаючи на всі труднощі, за підсумками 2019 року Енергоатом повністю виконав планові завдання з виробництва електроенергії: наша частка в загальному виробництві електроенергії в Україні склала 54,1%. Найбільшими досягненнями у минулому році безумовно стало продовження термінів експлуатації енергоблоків №1 Хмельницької АЕС та №3 Южно-Української АЕС. Ми ввели в експлуатацію Комплекси з переробки радіоактивних відходів на Запорізькій та Рівненській АЕС. У грудні 2019 року енергоблок №3 Южно-Української АЕС першим отримав дозвіл Держатомрегулювання на промислову експлуатацію ядерного палива виробництва компанії Westinghouse, а енергоблок №5 Запорізької АЕС у 2019 році став другим енергоблоком українських АЕС, який працю­ватиме виключно на паливі Westing­house. У рамках реалізації Програми підвищення потужності діючих енергоблоків АЕС до 101,5% від проектної підвищено потужність енергоблоків №2 ЮУАЕС, №4 РАЕС та №2 ЗАЕС. У жовтні 2019 року Енергоатом приєднався до Паризького центру Всесвітньої асоціації операторів АЕС за програмою партнерських переві­рок, яка є однією з найваж­ливіших програм ВАО АЕС», - наголосив Павло Павлишин. Він також нагадав, що у 2019 році кількість станційних порушень у роботі АЕС суттєво зменшилась з 22 до 13.

Коментуючи роботу Хмельницької АЕС, Павло Павлишин наголосив: «Вже більше року триває ремонт енергоблока №1 станції, сподіваюсь, що у середині квітня енергоблок нарешті буде підключено до енергомережі – це вкрай важливо, як для самої станції, так і для Компанії в цілому».

Тим не менше,  скоригований план з виробітку електроенергії за 2019 рік Хмельницька АЕС виконала на 102,6%.

7 569 млн кВт*год електроенергії було вироблено другим енергоблоком ХАЕС. З початку експлуатації Хмельницька АЕС виробила 301 млрд 536 млн кВт*год електроенергії, з яких на перший енергоблок припадає 198 380 млн кВт*год, на другий - 103 156 млн кВт*год.

Коефіцієнт використання встановленої потужності на другому енергоблоці становив 86,4%, що є другим результатом в історії станції та другим показником по компанії у році, що минув. Проте, через тривалий ремонт і технічні негаразди на першому енергоблоці, сумарний станційний КВВП становив 43,2%.

2019 рік для ХАЕС був насичений подіями. У липні минулого року Хмельницька АЕС отримала ліцензію на право експлуатації першого енергоблока у понадпроектний термін після успішної тридцятирічної роботи.

Завдячуючи підготовленості і професіоналізму персоналу, з 2007 року порушень на енергоблоках ХАЕС за шкалою INES вище нульового рівня не було. За 12 місяців 2019 року в роботі ХАЕС відбулося 1 порушення станційного рівня на першому енергоблоці, що на 7 порушень менше у порівнянні із показником попереднього року. У роботі енергоблока №2 порушень не було. На кожен випадок аномальних подій застосовуються відповідні заходи. За роки експлуатації впроваджено 2597 коригувальних заходів.

За 2019 рік зросли обсяги товарної продукції від реалізації електроенергії і склали 4 346,9 млн грн.

Розмір відрахувань до обласного бюджету збільшився на 7,5 млн грн і склав за 2019 рік 47,9 млн грн. До міського бюджету перераховано 169,3 млн грн, на 45,3 млн грн більше, ніж у попередньому році. Розмір відрахувань до державного бюджету збільшився на 21,9 млн грн і склав 101 млн грн за 2019 рік.

Підсумовуючи результати засідання балансової комісії, генеральний директор ВП ХАЕС Андрій Козюра наголосив, що основне завдання на сьогодні - завершення ремонтних робіт на першому енергоблоці, забезпечення стабільної безаварійної роботи АЕС, під­вищення бе­зпеки, охорона навколишнього середовища.

Т.в.о. президента «НАЕК «Енергоатом» Павло Павлишин відзначив, що минулий рік був для компанії водночас складним та визначальним. «2019 рік, незважаючи на всі проблеми, можна вважати результативним, а в деяких випадках - навіть успішним. Нашим головним завданням залишається забезпечення надійного виробництва електроенергії та підвищення рівня безпеки експлуатації АЕС, і над цим ми маємо працювати ще більш наполегливо. Ще одним вкрай важливим завданням у 2020 році має стати_ фінансова стабілізація компанії», - наголосив керівник Енергоатома.