Без  «підводного каменя» на шляху

Таке визначення ходу робіт з продовження термінів експлуатації обладнання першого енергоблока дав Дмитро Карпинський, який на момент зустрічі з журналістами виконував обов’язки начальника турбінного цеху. Незалежно від того на який термін буде продовжено понадпроектну службу нашого першого мільйонника, його обладнання, згідно з чинними нормативними документами, перевірятимуть на можливість подальшої експлуатації кожні 10 років. Саме з такою періодичністю відбувається переоцінка безпеки. Він завдяки пості­йному обстеженню й ремонту під­тримується на належному рівні, відтак «підводного каменя» на шляху продовження термінів експлуатації турбіністи не бачать.

Для вирішення питань, пов’язаних з ПСЕ першого енергоблока, у підрозділі створено робочу групу, силами якої, із залучанням решти персоналу цеху, буде виконано великий обсяг робіт з продовження термінів експлуатації обладнання. Вже укладено договір з підрядниками, які розпочали обстеження трубопроводів, закріплених за турбінним цехом, розроблено програму проведення необхідних робіт. Практично всі вони, за словами Дмитра Анатолійовича, будуть виконані в ході планово-попереджувального ремонту на першому енергоблоці у поточному році. Чималий обсяг виконуватиметься і під час наступного ППР, роботами буде охоплено «і основне обладнання, і арматуру, насоси, теплообмінники». До того ж, виконуватимуться заходи з підвищення безпеки – як одна з необхідних умов продовження терміну експлуатації.

- Турбінному цеху, - каже Дмитро Карпинський, - належить виконати сім таких заходів. Деякі з них будуть реалізовані до старту робіт з ПСЕ, інші під час їх проведення і навіть після завершення. Так, на обох енергоблоках під час ППР-2017 заплановано виконати низку так званих постфукусімських заходів, серед яких впровадження процедури підживлення парогенераторів за допомогою мобільних насосних установок, за який відповідає турбі­нний цех.

- Хто з підрядників залучатиметься до виконання робіт з продовження строків експлуатації обладнання?

- Уже залучено фахівців Інституту електрозварювання ім.Є.О.Патона, котрі займаються обстеженням трубопроводів, закріплених за турбінним цехом. Там доволі великий обсяг робіт із проведення розрахунків по цих трубопроводах на підтвердження їх міцності, сейсмостійкості тощо.

- Чи є серед обладнання, закрі­пленого за турбінним цехом, таке, що підлягає цілковитій заміні?

- Обладнання, яке б повністю відпрацювало свій ресурс і його однозначно потрібно міняти, у нас нема. Якщо ж в ході обстеження будуть виявлені такі моменти, діятимемо відповідно до обставин. Крім того, може бути проведена заміна обладнання, яке поставляється за програмою підвищення безпеки, як тільки воно надійде.

Ольга Сокол

Фото Вадима Мацюка