Безпечно, надійно, перспективно

Як стверджує заступник начальника відділу контролю мталу Степан Лешкевич, ці слова є незмінним гаслом правників відділу впродовж усіх років його діяльності. А на трудовому календарі підрозділу нещодавно засяяла цифра 35.

З перших днів і дотепер персонал відділу зосереджує свої зусилля, знання і вміння на виконанні робіт з контролю та оцінки стану основного металу, зварних з’єднань, обладнання і трубопроводів, забезпечуючи тим самим надійну і безпечну роботу енергоблоків.

- Саме результат контролю металу, виконаного спеціалістами ВКМ спільно із фахівцями підрядних організацій, які долучалися до цього, стали своєрідною основою для обґрунтування продовження терміну експлуатації нашого першого енергоблока, - зазначив Степан Лешкевич.

Що ж, власне, включає в себе контроль металу? Його складові наступні: передексплуатаційний контроль; періодичний; позачерговий; і контроль під час технічного огляду; під час виготовлення у ВП ХАЕС елементів обладнання і трубопроводів, контроль металу з метою продовження терміну експлуатації обладнання і трубопроводів.

Так, після отримання «Ліцензії…», чому передувало виконання заходів з ПТЕ, перший енергоблок і надалі залишатиметься в роботі, щонайменше найближчі 10 років до проведення чергової оцінки безпеки. Виконуватимуться всі заходи, спрямовані на забезпечення супроводу довгострокової експлуатації корпусу реактора, включаючи продовження його служби у понадпроектний термін.

У поточному році Інститутом ядерних досліджень НАН України підтверджені попередньо визначені терміни вивантаження зразків свідків енергоблока №1 з метою їх випробування та визначення фактичного стану металу корпусу реактора. Спеціалісти ВКМ підготували відповідне технічне рішення, яке пройшло погодження у задіяних в цьому процесі підрозділах ВП ХАЕС, профільних дирекціях Енергоатома. Зараз воно проходить експертизу у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки, після чого буде направлене на погодження у Держатомрегулювання.

- Степане Павловичу, назвіть, будь ласка, орієнтовний термін, коли проводитиметься вивантаження зразків свідків?

- Оптимальним є вивантаження після завершення 31-ї паливної кампанії, орієнтовно це припадає на 2022 рік.

Співрозмовник наголосив, що виконання завдань підрозділів з контролю металу на станції не обходиться без взаємної допомого один одному. У поточному році отримано план-замовлення від Южно-Української АЕС на виконання контролю стану металу корпусу реактора її першого енергоблока зсередини за допомогою дистанційних засобів. Такий контроль передбачений програмою управління старінням елементів енергоблока №1 ЮУ АЕС для обґрунтування безпечної експлуатації корпусу реактора у понаднормовий термін. Додатково, в рамках переоцінки безпеки, необхідно провести контроль стану металу патрубків ДУ 850 корпусу реактора і зварних з’єднань приварки до цих патрубків головних циркуляційних трубопроводів. Це заплановано на серпень 2021 року, контроль виконуватиметься за участі спеціалістів ВКМ із застосуванням системи контролю корпусу реактора, яка є на ХАЕС. Є певні складнощі через те, що  наступного року передбачено контроль корпусу реактора і на першому енергоблоці ВП ХАЕС. Наразі триває підготовка і обладнання й персоналу до виконання цього контролю.

Кваліфікація персоналу у відділі завжди залишається у пріоритеті. Крім щорічного навчання та складання іспитів на право виконання робіт з підвищеною небезпекою, персонал проходить підготовку, періодичну атестацію і сертифікацію з відповідних методів контролю. У поточному році, ймовірно це відбудеться вже у липні, в підрозділі атестуватимуть молоде поповнення на право виконувати контроль із застосуванням системи вихорострумового контролю теплообмінних труб парогенераторів, а згодом і системи контролю корпусу реактора. Ці люди вже пройшли підготовку за спеціальними програмами і не один рік практикувалися під наглядом досвідчених колег. Степан Лешкевич зауважує, що дефектоскопісти відділу атестовані на три, чотири, а дехто і 5 методів контролю. Підготовка висококласних спеціалістів триває не один рік.

- Не обійдеться без залучення персоналу ВКМ і впровадження у нас нової технології «Холтек» з утилізації відпрацьованого ядерного палива, - каже він. - Контролери відділу будуть задіяні у контролі на герметичність контейнерів, у які завантажуватиметься відпрацьоване ядерне паливо. Особливість даного контролю полягає в тому, що елементи, які йому підлягають, знаходитимуться під впливом високих температур. Персонал розпочав навчання за цією технологією, але всьому завадив карантин, і тільки після його завершення процес може бути відновлений.

- Навчання відбувається поза межами промислового майданчика?

- Так, воно проходить у Славутичі на базі «Атомремонтсервісу» за участі спеціалістів компанії Holtec. Плануємо, щоб таке навчання пройшли 5 фахівців із капілярного контролю і 5 - з контролю герметичності.

Аби контроль був якісним, потрібно для цього і відповідне обладнання. У минулому році вдалося придбати сучасний гелієвий течешукач  (течіє шукач), а також новий зварювальний апарат для системи ремонту теплообмінних труб парогенераторів. У 2020-у виділено кошти на закупівлю нових приладів з ультразвукового, магнітопорошкового та радіографічного методів контролю. У підрозділі сподіваються, що у наступному році вдасться отримати сучасний спектроаналізатор для визначення хімічного складу різноманітних марок сталі, які застосовуються у виготовленні елементів обладнання і трубопроводів ВП ХАЕС. Паралельно з оновленням парку приладів і систем, у ВКМ працюють і над модернізацією систем контролю, які мають у своєму  розпорядженні.

Невдовзі розпочнеться ППР на 2 енергоблоці, тож у відділі триває виконання заходів для забезпечення його проведення.

Ольга Сокол