Безпека АЕС перевірена досвідом

Специфіка атомної енергетики, яка виробляє близько 60% електро­енергії в Україні, обумовлює особливий підхід до безпеки у цій галузі. Крім державного та міжнародного контролю за дотриманням правил та норм безпеки атомних електростанцій, атомники всього світу на постійній основі діляться досвідом та найкращими рішеннями щодо безпечної експлуатації станцій в рамках партнерських перевірок. Україна вже встигла прийняти кілька місій Всесвітньої асоціації операторів АЕС (ВАО АЕС, WANО). Нині на ХАЕС працюють фахівці, що опікуються людським ресурсом.

Біля  джерел

Визначальним фактором створення і роботи ВАО АЕС стало забезпечення безпеки атомної енергетики. Як зазначила на конференції у Мінську в червні цього року голова Світової асоціації операторів, що експлуатують атомні електростанції, Жак Регальдо: «Атомники несуть відповідальність перед світовим співтовариством і повинні робити все, щоб людство могло безпечно використовувати всі переваги, які несе атомна енергетика».

Всесвітня асоціація операторів АЕС була створена 1989 року після аварії на Чорнобильській АЕС. Тоді всі компанії, що експлуатують АЕС, переглянули свої підходи до забезпечення безпеки та дійшли висновку про необхідність міжнародного співробітництва у цій сфері. У тому ж році всі п’ять українських АЕС, включаючи­ Чорнобильську, стали членами цієї організації.

На сьогоднішній день ВАО АЕС об’єднує всі атомні станції світу та енергетичні компанії, що експлуатують близько 450 атомних енергоблоків. Таке об’єднання та детальний аналіз успішної практики експлуатації реакторів різних типів по всьому світу роблять експертів Асоціації носієм унікального досвіду. Як показує практика, багатьох порушень в роботі атомних електростанцій можна уникнути, якщо з попередніх подій на інших станціях своєчасно зробити правильні висновки. Основний принцип для ВАО АЕС: краще вчитися на помилках інших, ніж на своїх власних, і краще скористатися хорошими ідеями інших, і не робити  з нуля всю роботу самостійно, вигравши час для досягнення тих самих результатів. Практично щодня в Асоціацію надходять запрошення від операторів атомних електро­станцій, які цікавляться, як можна покращити той чи інший напрямок роботи станції. Ці запити доступні всім учасникам ВАО АЕС, тому атомні електростанції, що мають свої сучасні розробки, тут же діляться досвідом з колегами.

Координують роботу такої масштабної органі­зації 4-и регіональних центри в Атланті, Москві, Парижі та Токіо. Вони об’єднують операторів АЕС за регіональною та проектною ознаками. Україна та ще 12 країн, серед яких Литва, Словаччина, Угорщина, Чехія, Індія, Китай, які екс­плуатують реактори ВВЕР, входять у Московський центр (МЦ) ВАО АЕС.

Український  внесок

За словами почесного голови Українського ядерного товариства Володимира Броннікова, одного з ініціаторів вступу українських АЕС до складу ВАО АЕС у 1989 році, на даний час Україна бере активну участь у роботі Асоціації. Українські атомні станції регулярно приймають перевірки експертів ВАО АЕС. Кожні чотири роки проводиться повна перевірка всіх станцій. Кожні два роки перевіряєтся, як станція відреагувала на результати останньої перевірки. Один раз у п’ять років перевіряється ефективність управ­лінських рішень.

Зокрема на початку квітня 2017 року місія технічної підтримки ВАО АЕС закінчила роботу на Південно-Українській АЕС. Експерти органі­зації аналізували роботу станцій за напрямом «При­йом ефективних експлуатаційних рішень». В кінці травня на Хмельницькій АЕС працювала міжнародна команда експертів, що перевіряла «Систему мотивації персоналу щодо виявлення малозначущих подій». Експерти Асоціації впевнені, що для забезпечення безпеки важливо, щоб кожен працівник на станції був особисто зацікавлений у виявленні найменших порушень та відхилень від нормальної роботи на початко­вій стадії, коли їх можна вільно і безпечно усунути.

За словами В. Броннікова, в роботі АЕС дрібниць не буває. «Механізм партнерських перевірок Асоціації закладає у керівництва і персоналу АЕС бажання до постійного  удосконалення наявних навичок та практики. Це, насампер­ед, дозволяє не допустити самозаспокоєння і певного самовдоволення навіть від добре зробленої роботи. В процесі перевірки завжди є можливість ознайомитися з досвідом інших станцій, виявляти більш сильні та ефективні практики та підходи до ремонту, менеджменту, культури безпеки та інших напрямків роботи станції, яку можна застосувати у себе», - підкреслив експерт.

Серед останніх вдосконалень, які були впроваджені в рамках співробітництва з ВАО АЕС на українських станціях, можна відзначити підвищення якості  обходів керівництвом та персоналом станції обладнання, також великий обсяг робіт був виконаний щодо виключення попадання сторонніх предметів у обладнання, що на АЕС супроводжується пошкодженням палива та радіаційними аваріями. Крім того, українські атомники почали використовувати нові підходи до культури безпеки та формування професійного ставлення до роботи.

При цьому, Україна не тільки виступає стороною, яка приймає в себе експертів. Більше 100 наших експертів протягом року беруть участь у партнерських перевірках АЕС в інших країнах. Тільки за останній час наші спеціалісти брали участь у перевірках на АЕС «Бушер» в Ірані, «Куданкулам» в Індії, «Пакш» в Угорщині. В минулому році велика делегація від України перевірила одну з французьких АЕС, а французи, у свою чергу, перевіряли Рівненську АЕС.

«Енергобізнес»