БЕЗПЕКА МАЄ КРОКУВАТИ В НОГУ ІЗ НОВІТНІМИ СТАНДАРТАМИ

На Хмельницькій атомній електростанції з робочим візитом перебувала міжнародна делегація представників шведського регулюючого органу з радіаційної безпеки (SSM) та норвезького органу з радіаційного захисту (NRPA). З української сторони з іноземцями співпрацювали фахівці з Міністерства енергетики та вугільної промисловості, національної енергокомпанії «Енергоатом», корпорації «ТСМ груп» та керівництво і провідні спеціалісти ХАЕС. Метою зустрічі стало співробітництво в галузі ядерної захищеності та фізичного захисту Хмельницької АЕС. Гостей привітав генеральний директор атомної станції Микола Панащенко, який презентував присутнім досягнення колективу та основні віхи історії енергопідприємства. Микола Сергійович акцентував, що іноземним фахівцям в галузі радіаційної безпеки та захисту вичерпна інформація про стан справ на ХАЕС та стан навколишнього середовища допоможе краще орієнтуватися та розуміти ситуацію. Зацікавленість доповіддю генерального директора гості висловили в численних запитаннях стосовно добудови нових потужностей на майданчику Хмельницької АЕС, збереження та переробки відпрацьованого ядерного палива, побудови сховища ВЯП для Чорнобильської АЕС, а також подальшої долі експлуатації першого мільйонника станції. Власне, саме на цьому енергоблоці і відбувається реалізація проекту технічної допомоги у сфері фізичного захисту ХАЕС, якою опікується Швеція та Норвегія. Безпосеред­нім виконавцем робіт є корпорація «ТСМ груп», яка співпрацює з Хмельницькою атомною електростанцією уже понад 20 років. Систему фізичного захисту на першому­ енергоблоці Хмельницької АЕС, яка на даний час модернізується, було реалізовано в 2000 році за участю корпорації «ТСМ Груп».   

Спеціалісти компанії безпосередньо створювали комплекси інженерно-технічних засобів фізичного захисту обох енергоблоків станції, також­ розробили проектно-кошторисну документацію технічного переоснащення вищезгаданого комплексу та технологічної частини Цент­рального пункту фізичного захисту (ЦПФЗ) ХАЕС. Реалізацію проекту «Технічне переоснащення комплексу інженерно-технічних засобів системи фізичного захисту енергоблока №1» було розпочато ще у 2014 році. Наразі уже змонтовано все основне обладнання в апаратних шафах для системи контролю доступу і охоронної сигналізації, закуплено і поставлено на майданчик усе необхідне обладнання  та комплектуючі до нього. В цьому учасники делегації переконалися на власні очі, оглянувши відповідні об’єкти інженерно-технічного комплексу фіззахисту Хмельницької АЕС та нову будівлю майбутнього ЦПФЗ ХАЕС. Це буде новітній сучасний центр, який відповідатиме усім міжнародним вимогам та стандартам. Після втілення усіх заходів, які передбачені даним проектом, ХАЕС стане надсучасною атомною електростанцією в плані реалізації системи фізичного захисту на українських АЕС. Президент корпорації «ТСМ груп» Олександр Охріменко зауважив, що наразі на першому енергоблоці в даному напрямку відбуваються справді прогресивні глобальні зміни: «Системи фізичного захисту для АЕС, що розробляються нами, відповідають вимогам національного законодавства в сфері фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, інших джерел іонізуючого випромінювання на об’єктах ядерної енергетики. Хочеться лише все це швидше втілити. Ми маємо передовий досвід у цих питаннях, адже свого часу за три роки модер­нізували шість енергоблоків Запорізької АЕС. Це справді найкращий світовий результат, і ми цим пишаємося». 

Під час українсько-шведсько-норвезької зустрічі всіма сторонами наголошувалося на важливості забезпечення надійної системи фізичного захисту ядерного об’єкта, її модернізація у відповідності до світових стандартів. До слова, на сьогодні при монтажі 40 відсотків обладнання постачає вітчизняний виробник, іншу частину складає імпорт з Європи та США. Для інженерно-технічного комплексу першого енергоблока ХАЕС свого часу була вибрана американська технологія, модернізована під українські реалії і законодавчу базу. На блоці №1 буде втілено новіший проект та інтегровано з комплексом ХАЕС-2.

Посилення фізичного захисту і оборони ядерних об’єктів - процес безперервний.  Діючу систему фіззахисту ХАЕС та її модернізацію представники шведського регулятора оцінили на високому рівні. Тим більше, що від часу їх минулорічного візиту виконано уже багато роботи в цьому напрямку:

- Ми традиційно приїхали в липні, аби побачити і проаналізувати зміни, які сталися за рік. Прогрес є, ми задоволені результатом. Також ми обговорили стратегію подальшого співробітництва, тим паче, що наразі до нашого проекту долучилася і Норвегія, яка готова уже цьогоріч виділити фінансову допомогу у розмірі 500 тисяч євро, - зауважив представник регулюючого органу з радіаційної безпеки Швеції Златан Делаліч.

- Я вперше з візитом на Хмельницькій АЕС і дуже вражений, що тут так чітко налагоджена системна робота, а ви продовжуєте вдосконалюватися і працюєте на випередження нових загроз і викликів, - поділився своїми думками  представник норвезького органу з радіаційного захисту Інгар Амудсен. – Для нас це перший проект на ХАЕС, проте раніше на державному рівні було прийнято рішення про те, що Норвегія буде допомагати Україні, в тому числі й у питаннях фізичного захисту на атомних електростанціях. Тому в Україні ми вже працюємо у ряді напрямків, зокрема на Рівненській АЕС.

В розмові з нами представники Швеції розповіли, що подібні проекти втілюються ними у всьому світі, зокрема вони плідно співпрацюють з країнами колишнього СРСР – Росією, Грузією, Молдовою. Хоча у двох останніх і немає атомних електростанцій, проте є радіоактивні джерела, зокрема сховища. Що стосується України, то співпраця зі шведським органом радіаційної безпеки (SSM) в рамках технічної допомоги здійснюється згідно з домовленістю від 29 серп­ня 2007 року між Кабінетом Міністрів України та урядом королівства Швеції. Нинішній проект з фізичного захисту на Хмельницькій АЕС, за словами Златана Делаліча, планують завершити через 2-3 роки, а наступний візит учасники тристоронньої делегації традиційно визначили на липень наступного року.

Тетяна Степанюк

Фото Олени Веселової