• Вівторкові зустрічі ·

Безпека ядерного об’єкта – у руках професіоналів

Співрозмовником журналістів станційних засобів масової інформації минулого тижня був заступник генерального директора Хмельницької АЕС з персоналу Богдан Шмигельський.

Уся статистика, яка наводитиметься в публікації, за станом на перше грудня поточного року. Отож, у штаті Хмельницької АЕС наразі 5060 працівників, протягом року, за словами Богдана Леонідовича, сім’я атомників прийняла у свої ряди 225 нових працівників. Власне, з питання кадрового забезпечення підприємства  та правил прийому на роботу і розпочалася наша розмова.

- Процес відбору кандидатів на вакантні посади безперервний, - каже співрозмовник, - над цим постійно працює комісія під головуванням генерального директора. Відбувається відбір у кілька етапів, і остаточному рішенню комісії з приводу працевлаштування претендентів на посаду передує співбесіда кандидатів з керівником підрозділу, у якому вони мають бажання застосувати свої знання і досвід. Іноді співбесіда відбувається двічі чи й тричі, оскільки для кращого розуміння професійного потенціалу претендента керівник підрозділу може дати йому певний матеріал для опрацювання, задачі для розв’язання, і вже за резуль­татами своєрідного домашнього завдання робити висновки наскільки людина готова до роботи на конкретній посаді. Наявність у кандидата відповідної освіти, досвіду, розуміння ним вимог до обраної посади – обов’язкові критерії для проходження наступного етапу, а саме розгляду пакету документів комісією з відбору претендентів на посаду. У разі позитивного рішення, прийнятого нею, запускається процедура працевлаштування з проходженням кандидатом медичного огляду, видачею допуску до особливих робіт, де це передбачено, і так далі. Такий підхід до кадрового забезпечення виправданий, дієвий і застосовуватиметься надалі.

- Богдане Леонідовичу, чи багато бажаючих працевлаштуватися на ХАЕС?

- База анкет претендентів налічує 2000 резюме, їх можна подати у різний спосіб: заповнити відповідну форму на офіційному сайті ХАЕС, направити на електронну адресу станції, або ж написати на паперовому носії і опустити в скриньку у вестибюлі адміністративно-побутового корпусу станції.

- Судячи з такої кількості бажаючих, зрозуміло, що миттєвого працевлаштування всіх і відразу чекати не варто. У кого найбільший шанс влитися у колектив атомників?

- У кого є відповідний багаж знань і досвід.

- Де набратися досвіду молодим, хто в силу віку ще не встиг достатньо попрацювати, щоб стати хорошим професіоналом?

- Було б бажання, навчитися можна. Адже диплом про освіту, це тільки стартовий майданчик, перепустка у професію. Насправді навчання не припиняється ніколи, персонал Хмельницької АЕС постійно проходить відповідну підготовку, підвищуючи свою кваліфікацію у нашому навчально-тренува­льному центрі, за потреби – у сторонніх профільних ін­ституціях, здобуває додаткову освіту, займається самопідготовкою, набирається практичних навичок на робочих місцях.

- Співпраця підприємства зі студентами також дає свої позитивні результати?

- Звісно. Практикуємо укладення договорів з профільними вищими і середніми спеціальними навчальними закладами та студентами, у яких чітко прописані зобов’язання кожної зі сторін стосовно навчання і подальшого працевлаштування. Наразі за тристоронніми договорами у вишах навчаються 5 студентів, на стадії укладення ще шість договорів. В основному ці люди здобувають технічну освіту, є й ті, хто обрав економічний фах.У 2021 році в компанії НАЕК «Енергоатом» введено Положення про дуальну освіту, ним уже скористалися студенти вишів. На Хмельницькій АЕС  працевлаштований перший студент, який обрав форму дуальної освіти, переконаний, у нього будуть послідовники. Поки що такі новації доступні студентам першого курсу магістерського рівня, у подальшому, думаю, і бакалаври зможуть переходити на дуальну освіту, маючи змогу поєднувати виробничий і навчальний процес. З бажаючими укладаємо строковий трудовий договір, під керівництвом наставників молода людина набирається навичок, вчиться отримані у виші знання застосовувати на практиці. На виході маємо цілком підготовленого до самостійної роботи фахівця. Відтак менше часу затрачається на виробничу адаптацію, на робоче місце приходить людина з теоретичною підготовкою і нехай невеликим практичним досвідом. За цим майбутнє.Робота з персоналом непроста й цікава водночас, спрямована на забезпечення належних умов для підвищення своєї кваліфікації, що, без сумніву є запорукою безпечної та надійної експлуатації наших енергоблоків та подальшою розбудовою Хмельницької АЕС і її міста-супутника Нетішин.

Підготувала Ольга Сокол