Бiблiотека – твоя точка опори

Тенденція до скорочення відвідувачів бібліотек намітилась давно, проте висновок відомого кіногероя, що «не буде ніякого театру, а лише одне телебачення», не справдився. Професія бібліотекаря вічна і магічна, одна із найдревніших.

Багато відомих людей різних епох були бібліотекарями: Клавдій Птолемей, Святий Кирило, Максим Грек, Вільгельм фон Лейбніц, Даніель Дідро, Іммануїл Кан, Брати Грімм, Льюїс Керрол, Іван Бунін, Микола Вороний, Мао Цзедун.Бібліотека є фундаментом людської культури, хранителькою документальної пам’яті поколінь.

У Нетішині  багато прихильників читання. Принаймні бібліотеки міста активно відвідують студенти і чимало працівників станції. Зокрема (деталізувати конкретні посади не маю змоги) інженер І.В. Гапончук, лаборант І.Г. Бондарчук, переробник І.В. Хвалько, регенераторник В.А. Душнюк, охоронці Н.М. Горкун та Н.В. Рачунь, слюсарі Ю.С. Загрубський та В.С. Веремійчук, контролер Л.Е. Шевчук, апаратник Л.К. Гаврилюк, інженер О.Д. Кунець, бухгалтер Т.В.Старикова, обхідник ПРК О.Д. Крав­ченко, лаборант І.Г. Бойко. Дуже активні пенсіонери ХАЕС К.Р. Соловйов, О.С. Козар і постійна відвідувачка протягом десятків років О.І. Шумова.

Сьогодні наші бібліотеки – це не лише сховище інформації, а багатофункціональні відкриті простори з комплексними поєднаннями якісних літературних фондів, місця зустрічей та спілкування, центри розвитку громади.

Бібліотеки наполегливо працюють над втіленням нових нестандартних форм соціокультурної роботи, виконанням цільових комплексних програм, розкриттям інформаційного ресурсу та потенціалу бібліотек, своєчасно відгукуються на важливі події життя країни, міста використовуючи різноманітні форми роботи.

Справжніми помічниками та порадниками на шляху до знань є бібліотекарі – мудрі, яскраві, неповторні і вірні збирачі духовних скарбів, провідники у світ нового і непізнаного. Саме бібліотекарі, допомагають читачам бути обізнаними у сучасному світі, пізнавати його реальну картину, виховують інформаційну культуру особистості.

Декому здається, професія бібліотекаря полягає в тому, щоб просто взяти з полиці книжку і видати її читачеві. В більшості своїй люди вважають, що в бібліотеці зможе працювати будь-хто, а тому щиро дивуються, що бібліотечна професія вимагає багато знань.

На питання “Якою я бачу сучасну бібліотеку?” хочу сказати словами американського бібліотекознавця Мелвіла Д’юї: “Якщо стара книгозбірня була джерелом, до якого йшли всі спраглі знань, то нова – це водогін, що розносить жи­вильну вологу по домівках”.

Американський кінорежисер Джоель Шумахер  стверджував, що бути бібліотекарем те саме що бути велосипедистом, коли перестаєш крутити педалі, падаєш. Тож бажаю завжди бути в русі, тримати рівновагу.Завдяки старанням бібліотечних працівників, співпраці з міською владою та залученням міжнародних інвестицій бібліотеки міста стали сучасними інформаційними центрами, об­ладнаними комп’ютерною технікою та новим спектром інфор­маційних послуг, переважно безкоштовних.Зупинятися на досягнутих результатах та успіхах ніхто не збирається, адже втратити час – це втратити все, у що вкладено стільки душі, праці, любові, досвіду, знань і, безперечно, матеріальних ресурсів.Цьогорічний девіз бібліотечної спільноти «Бібліотека – твоя точка опори».

Приходьте до нас, аби отримати свою точку опори.

Марія Омельчук, директор КЗ «Публічна бібліотека міської Нетішинської ТГ»