Благодійна виставка-продаж Віти Ляхно: купи картину – підтримай ЗСУ

Нині у кожного своя зброя: зенітна установка, танк… чи пензель. Працівниця енергоремонтного підрозділу ВП ХАЕС Віта Ляхно філігранно володіє пензлем. І це вміння теж на крок наближає Перемогу.

В останній день жовтня у Нетішинському міському краєзнавчому музеї відкрилася третя персональна виставка художниці дільниці №4 ремонтно-будівельного управління енергоремонтного підрозділу  ВП ХАЕС Віти Ляхно «Творчість заради майбутнього».

Мета виставки – благодійна. «Прагну продати картини і виручені кошти спрямувати на потреби Збройних Сил України. Велике полотно коштує три тисячі гривень, менше – тисячу», – відразу акцентує Віта Юріївна. Щиро кажучи, вартість мінімальна. Адже картини дійсно вражаючі. «Велич та міць в ніжних обіймах» – це енергопідприємство в оточенні природи. А картину «Красива осінь вишиває» відвідувачі прагнули крадькома помацати, зображення видавалося об’єм­ним, так би мовити, у 3D-форматі. Картина «Не питай солдата, як там на війні» просто викликає у душі щем...

На благодійній виставці представлені тридцять картин мисткині. Це частина творчого доробку художниці за останні два роки. Деякі з них ще на етапі монтування експозиції, відкриття виставки, були зарезервовані (придбані) охочими. Ваблять око полотна, виконані у техніці олійного живопису, акварелі, батику.

«Готую підрамник, натягую тканину і починаю втілювати свій творчий задум. Іноді створюю ескізи та частіше працюю експромтом. Одночасно можу писати 3-4 картини», – розкриває творчу кухню художниця. Створена душею, кожна її картина живе власним життям. Деякі – були продані на благодійних аукціонах на потреби ЗСУ. Чимало полотен наразі у приватних колекціях за кордоном.

Картини мисткині не потребували представлення, вони відразу западали в душу. Кожна знаходила свого глядача. А ось штрихи до портрета художниці-енергетика змалювала ведуча заходу, наукова співробіт­ниця музею Оксана Іванець.

Віта Юріївна народилася у Славуті. Закінчивши Нетішинську ЗОШ №2, вступила до Миргородського державного керамічного технікуму. Згодом продовжила навчання у Національному університеті водного господарства, Рівненському державному гуманітарному університеті. З-поміж усіх займаних посад особливо виділяє ту, що дозволяла торкатися дитячих душ, – викладача художньої школи. Вже два роки її творчий шлях продовжується в енергоремонтному підрозділі ВП ХАЕС. У рамках посадових обов’язків опанувала дизайн, виготовляє різноманітні написи, трафарети та знаки. «Я просто люблю творити», – художниця живе улюбленою справою на роботі і поза нею.

З відкриттям третьої персональної виставки Віту Ляхно привітали колеги, рідні, друзі. А директор Нетішинської школи мистецтв Юрій Галібін презентував мисткині творчі дарунки – виконав народні пісні під власний акомпанемент бандури.

Голова первинної профспілкової організації ВП ХАЕС Михайло Гук вражений професіоналізмом художниці-енергетика, зізнався, що й він причетний до становлення таланту, адже свого часу викладав їй креслення.

«Молода художниця внесла в колектив новий творчий подих», – вважає начальник енергоремонтного підрозділу Хмельницької АЕС Володимир Харченко. На його очах жінка малювала стелу на вулиці Енергетиків. «Глиба бетону завдяки Віті Ляхно стала окрасою міста»,  – наголошує керівник.

Благодійна виставка-продаж «Творчість заради майбутнього» експонуватиметься у міському краєзнавчому музеї впродовж листопада. За цей час охочі зможуть відвідати музей та придбати картину до душі. Усі виручені кошти художниця Віта Ляхно передасть на потреби української армії.

Лариса Власюк

На знімках: художниця Віта Ляхно; авторський погляд на енерговелет.

Фото Сергія Цимбаліста