Блискавкозахист в експлуатації

У кінці минулого року в управлінні виробничо-технічної комплектації було прийнято в експлуатацію пристрій блискавкозахисту, який встановлено на адміністративно-побутовому корпусі.

За словами заступника начальника відділу комплектації матеріалів Артема Шевлякова, необхідність його встановлення обумовлена, в першу чергу, підвищенням безпеки від прямого удару блискавки. Для його виконання та впровадження були розроблені станційні заходи, зокрема й технічне завдання на розробку проєктно-конструкторської документації на блискавкозахист будівлі. Виготовленням проєкту займався конструкторсько-технологічний відділ Хмельницької АЕС. Потім відбулися торги, проведення яких забезпечило УКБ ХАЕС. Переможцем торгів було визнано  підрядну організацію ПП «Юком-Сервіс». Фінансування проєкту здійснювалось на кошти ДП «НАЕК «Енергоатом».

– Колектив управління виробничо-технічної комплектації Хмельницької АЕС, – розповідає Артем Михайлович, – постійно бере участь у реалізації низки програм з реконструкції та модернізації систем та обладнання енергоблоків. За участю нашого персоналу ремонтні кампанії забезпечуються обладнанням та матеріалами, які необхідні для реалізації заходів з підвищення надійності та ефективності технологічних процесів.  А це –  контрольно-вимірювальні прилади, електротехнічне обладнання, кабельно-провідникова продукція, матеріали для кольорової дефектоскопії, паливно-мастильні матеріали, хімреагенти та хімреактиви, гумово-технічні вироби, засоби індивідуального захисту, пластикатовий спецодяг, спецвзуття, миючі засоби, металопрокат, інструмент, підшипники, радіодеталі, електроізоляційні матеріали, будівельні матеріали, лакофарбова продукція та продукція загальнопромислового призначення. Саме вони вказали на необхідність встановлення додаткового блискавкозахисту на території управління виробничо-технічної комплектації.

– Артеме Михайловичу, як відомо, ви за основним фахом – електрик. Тож цілком усвідомлюєте важливе значення системи блискавкозахисту.

– Хмельницька АЕС забезпечена захистом від потрапляння блискавок, адже тут багато електромеханічного та електронного обладнання. Кожного року перед грозовим сезоном силами персоналу ВП ХАЕС проводиться обстеження, за результатами якого складаються акти про технічний стан пристроїв блискавкозахисту, які передаються в наглядові органи. Саме тому об’єкти атомної електростанції обладнані пристроями блискавкозахисту. Вони є різних видів, найрозповсюдженіші – стрижневий та так звана сітка, яка знаходиться на покрівлі об’єктів. Принцип їхньої роботи полягає в прийманні розряду блискавки та зведенні струму в землю. Як показує практика, вихід з ладу електронних систем, приладів та обладнання, виникнення багатьох пожеж спричиняє саме удар блискавки. Тому не варто нехтувати вимогами з блискавкозахисту на об’єктах, де є значні матеріально-технічні ресурси. А найціннішими є людські життя.

Олександр Шустерук