БМУ-1 не припинить робiт на ХАЕС-3 навiть з настанням холодiв

 

Починаючи з квітня й до 1 жовтня працівники TOB «БМУ-1 У Б ХАЕС» виконали робіт більш ніж на 5,2 мільйона гривень. Це комплекс консерваційних та відновлювальних робіт на об’єктах третього енергоблока Хмельницької АЕС.

Директор товариства Ігор Мацьков розповідає, що протягом теплого періоду року роботи тривали повний світловий день. Адже терміни виконання робіт досить стислі. Та ще й специ­фіка їх така, що не останню роль відіграє режим температури й вологості повітря. Відтак, бувало, що зачистка бетонних та металевих конструкцій не припинялася й у вихідні дні.

У своїй роботі фахівці БМУ-1 використовують багато спеціальної техніки: піскоструйні та фарбувальні апарати, компресори до них. Із забезпеченням подібним обладнанням виникли певні труднощі, адже у будівельній практиці воно використовується не щодня. Тому адміністрація           товариства прийняла рішення про залучення субпідрядних організацій, які володіють спецобладнанням та навичками роботи з ним. Ігор Вікторович вказує, що таким чином вдалося до­триматися досить жорсткого графіка виконання­.

- До кінця місяця ми завершимо фарбування металоконструкцій у машинній залі та  в деаераторному відділенні, - розповідає директор підприємства. - Мусимо поспішати, адже при мінусових температурах виконувати такі роботи забороняється.

Не припиняється відновлення конструкцій у реакторному відділенні енергоблока №3. Протягом найближчого тижня тут теж має завершитися фарбування. Крім того, не мале значення має прибирання будівельного сміття. Зокрема, піску, який використовувався при роботі піскоструйних машин. Прибирання приміщень, наголошує Ігор Мацьков, проходить паралельно з виконанням основних робіт.

За словами директора товариства, з настанням холодів роботи на об’єктах не припиняться. Наразі завершується монтаж тепломережі на мінусових відмітках третього енергоблока. З дня на день теплоконтур буде закритий й пройде випробовування. Таким чином, виконання консерваційно-відновлювальних робіт у реакторному відділенні триватиме, незважаючи на погоду, починаючи з відмітки мінус 4,2 до відмітки нуль.

На жаль, констатує Ігор Вікторович, не вдалося провести заплановане відновлення залізобетонних конструкцій. З об’єктивних причин не змогли вчасно закупити церинол, тож роботи доводиться відкласти до весни наступного року. Це не є порушенням графіка, зазначає директор.

Адже угода має термін виконання до 2012 року. Відтак, вважає він, товариство виконає заплановані обсяги.

Днями була укладена додаткова угода на 2 мільйони гривень, тож причин для хвилювань немає.

Людмила Михалєвська