Буде й у нас комплекс з переробки ТРАВ

Над питанням переробки твердих радіоактивних відходів (ТРАВ) на ХАЕС серйозно почали працювати ще на початку 2000-х, коли стало очевидним, що вільних місць для їх зберігання не так уже й багато з урахуванням подальших щорічних накопичень. Та до конкретики в силу різних причин так і не дійшло, отож розпорядження Кабміну про затвер­дження проекту будівництва комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів на нашому майданчику, хоч і з`явилося з за­пізненням у півтора десятка років, стало знаковою подією.

- Комплекс справді мав бути збудований набагато раніше, - каже заступник генерального директора Хмельницької АЕС з капі­тального будівництва О.В.Рахлінський. – Він включає блок переробки твердих радіоактивних відходів і блок зберігання, останній у нас є, експлуатуємо його з 2002 року.

Згідно з ядерним законодавством України радіоактивні відходи ми мали б передавати спеці­алізованій організації для їх захоронення, та оскільки питання остаточно не врегульоване, допоки це не станеться, зберігаємо на своєму майданчику, дотримуючись усіх необхідних вимог. Завдання №1 – мінімізувати обсяги таких відходів шляхом сортування, спалювання, компостування, пресування. Такий підхід та ще за умови будівництва комплексу дозволить Хмельницькій АЕС не мати проблем зі зберіганням ТРАВ протягом всього періоду експлуатації обох енергоблоків з урахуванням їх роботи у понадпроектний термін, а також з урахуванням проектного термі­ну експлуатації блоків №№3,4.

- Чи не матиме негативного впливу на довкілля експлуатація такого комплексу?

- Хочу наголосити, що комплекс з переробки твердих радіоактивних відходів не є окремим об`є­ктом, він – одна з ланок технологічного ланцюжка експлуатації атомної станції.  У зв`язку з постійним браком коштів – блок переробки Комплексу РАВ своєчасно не був введений в експлуатацію, з часом удосконалились технології з переробки, проект був перероблений, пройшов державну експертизу (в т.ч. екологічну) , і по ньому отримано позитивний висновок. Звіт про його вплив на навколишнє середовище був відображений у відповідних документах ще при будівництві другого енергоблока, а також  у ТЕО блоків Х/3-Х/4. Державна експертиза підтвердила: жодного негативного впливу на навколишнє середовище від його роботи не буде і стан довкілля від цього не погіршиться.

- Що має стати наступним кроком після урядового рішення?

- Є програма і план дій, є попередній графік виконання робіт, за яким повинні добудувати комплекс у дві черги до 2021 року включно. На черзі проведення міжнародних торгів (відповідна документація вже підготовлена), вибір конкретного обладнання, вартість якого складає фактично понад 3/4 вартості всього об`єкта. Аби запустити процес, потрібний ліміт фінансування. Над цим працюємо і сподіваємося, що НКРЕКП необхідні кошти виділить.

Ольга Сокол