Буде міст

Про необхідність нормального сполучення між берегами річки Горинь в районі стадіону «Енергетик» розмови точились давно, але далі побажання діло не клеїлось. Добирались на протилежний бік до дачного масиву вузеньким містком, прокладеним на трубах. Розминутись двом велосипедистам було проблематично, особливо, коли господар їхав з дачі, напружений дарами з власного городу. І ось справа зрушилась з місця. Розпочалось будівництво нового моста, який стане надійним сполученням між двома берегами швидкоплинної Горині. Цьому передувала копітка робота із узгодження різних рішень, ухвал та й самого проекту. А найголовніше – виділення достатньої суми коштів.

Коли є велике бажання змінити ситуацію, то неодмінно скресне крига у вирішенні навіть найскладніших питань.

Перше слово було за місцевими депутатами, а потім допомогли повноваження міського голови. Далі до справи долучились будівельники та монтажники підрядних організацій, яким вдалося виграти тендер на реалізацію проекту.

Спочатку на протилежних берегах Горині розпочались земляні роботи, які завершились спорудження бетонних платформ. Потім до монтажу металевих конструкцій приступили працівники підрядної організації ТОВ "РІВНЕПРОММОНТАЖ".

На місці будівництва моста автор цих рядків застав групу монтажників, роботу яких координував майстер Юрій Власюк.

- За порівняно короткий відрізок часу нам вдалося зробити багато, - констатує співрозмовник. - Як бачите, два береги вже з’єднані металевою балкою, яку ми зараз укріплюємо металевими конструкціями. У цих роботах нам вкрай необхідною була участь кранів, які належать транспортному цеху Хмельницької АЕС. Основне навантаження припало на самохідний кран «SANY» вантажопідйомністю 55 тонн. Ми сподіваємось задіяти його під час завершальної стадії будівництва, коли встановлюватимуться декоративні перила.

Спеціалісти розповіли й про технологічні характеристики нового моста. Його довжина - шістдесят метрів. Ширина передбачена триметровою. По центру пішохідної частини буде прокладено гумове покриття, яке зробить комфортним пересування пішоходів, велосипедистів та й тих, що мандрують моторизованими двоколісними транспортними засобами.

- На березі з боку дач ми ще зробимо похилий грунтовий підйом до моста, щоб пересування там було більш комфортно, - уточнив Юрій Власюк.

Співрозмовник розповів, що за три роки роботи у ТОВ "РІВНЕПРОММОНТАЖ" він вперше бере участь у монтажі моста. Каже, що такий досвід стане у пригоді.

Під час оглядин території, де тривають монтажні роботи, випала нагода поспілкуватись із працівниками, зокрема із слюсарем-монтажником Олександром Романчуком. Він має великий досвід  монтажних робіт на різних великих будівельних об’єктах.

- Коли прийде час здавати новий міст у експлуатацію, це буде свято не тільки всіх причетних до його спорудження, а й жителів Нетішина. Мости єднають людей, - обнадійливо сказав монтажник.

Олександр Шустерук

На знімках: техніка Хмельницької АЕС на спорудженні моста; слюсар-монтажник Олександр Романчук під час монтажу металоконструкцій

Фото автора