Будемо з теплолiчильниками

На зустрічі з журналістами заступник генерального директора Хмельницької АЕС з капітального будівництва О.В. Рахлінський ділився планами УКБ на поточний рік. Таких стрижневих заходів кілька і після вирішення певних органі­заційних процедур та за умови належного фінансування намічені роботи, за словами співрозмовника, вдасться виконати у визначені терміни.

У переліку най­більш значимих захо­дів, які мають бути реалізовані у 2016 році, переробка тех­ніко-економічного обґрун­тування будівництва третього енергоблока. Доопрацювання ТЕО викликане, передусім, денонсацією відповідної угоди з Російською Федерацією і співпрацею у подальшому з чеською фірмою. Для реалізації проекту належить пройти ще довгий шлях, домогтися прийняття ряду рішень, зокрема на урядовому рівні. Наразі ж на порядку денному – ТЕО, з чим до кінця року під силу вправитися.

Досить напружений графік виконання необхідних робіт для підключення лінії електропередач ХАЕС-ЧАЕС на підстанцію Київська, що дозволить врешті працювати нашим  енергоблокам на повну потужність. Частину робіт маємо­ виконати до 9 квітня, деяке обладнання буде змонтовано в другій половині поточного року, на що є пого­дження Укренерго.

Актуальною для УКБ залишається реалізація заходів «Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків», для фінансування яких залучаються як кредитні кошти (закупівля обладнання), так і кошти «Енергоатома» (інші затрати – проектні, будівельно-монтажні, пусконалагоджувальні роботи, тощо). Завдання дня – знайти порозуміння з НКРЕКП і добитися виділення необхідних коштів у складі тарифу на електроенергію, вироблену АЕС, максимально ефективно використати фінансові ресурси.

Працюють в управлінні             капітального будівництва над створенням системи сейсмічного моніторингу в зоні розміщення АЕС і зоні спостереження. Загалом має бути 5 постів: у с. Гремяче Острозь­кого району, с. Плужне Ізяславського району, с. Потереба Славутського району, м. Славута і неподалік рибгоспу. Будівельно-монтажні роботи мають бути завершені до кінця року, а от обладнання через відсутність коштів придбати не вдасться, доведеться чекати року наступного.

Ще один важливий проект – комплекс з переробки твердих радіоактивних відходів, який має бути збудований у 2 етапи до 2019 року. Відповідний проект уже пройшов експертизу і отримав позитивні висновки. Зараз триває процедура погодження в органах державної влади, з восьми необхідних віз вже вдалося отримати шість. На черзі Мінфін і Мінюст, після чого має бути прийняте відповідне розпоряд­ження Кабінету Міністрів.

Будівництво КПРВ – шлях до вирішення питання переробки твердих радіоактивних відходів, як накопичених раніше, так і тих, що утворюються в процесі експлуатації станції. Реалізація цього проекту дозволить ХАЕС випускати упаковки з радіоактивними від­ходами, які відповідають вимогам приймання їх на зберігання згідно з рекомен­да­ціями МАГАТЕ і чинним в Укра­їні нормам і правилам, а також дозволить виконувати вимоги­ Законів України «Про викори­стання ядерної енергії і радіаційної безпеки», «Про поводження з радіоактивними відходами», «Про охорону навколишнього середовища».

У планах УКБ на 2016 рік – модернізація в рамках програми фіззахисту, інженерно-технічних засобів охорони ХАЕС, зокрема будівництво центрального пункту охорони.

З-поміж іншого, є надія, що таки будуть виділені кошти на будівництво житла. Відтак вдасться доробити проект 508-го дев’ятиповерхового будинку на 81 квартиру і в наступному році почати його будувати. Фундамент, до речі, там є. Житлова проблема залишається життєво необхідною, але інша проблема – фінансова не дозволяє її позбутися. З цієї причини проект житлових будинків в неза­будованому 5 мікрорайоні нараз­і так і залишається проектом, а гостру потребу нетішинців, у тому числі й атомників, у житлі потроху вирішує приватний забудовник.

Певний обсяг робіт, запла­нованих на поточний рік, пов’язаний з комунальною сферою. Зокрема, проведено тендер і закупляються теплолічильники для 96 будин­ків, що дозволить облікувати спожиту теплову енергію. Їх монтаж можуть розпочати вже у другій половині 2016 року.

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука