Будiвельнi конструкції не підведуть

Постійні технічні огляди станці­йних будівель і споруд дають підставу стверджувати, що вони в надійному стані і жодним чином не загрожують безпечній експлуатації обладнання. Така оцінка, зроблена персоналом відділу експлуатації будівель і споруд ХАЕС цілком і повністю співпадає з висновками фахівців спеціалізованих організацій України, які залучаються до періодичних технічних обстежень. Наприклад, науково-дослідного інституту будівельних конструкцій.

Сфера діяльності від­ділу (ВЕБтаС) – нагляд за технічним станом всіх споруд, зданих в експлуатацію, на що є відповідні Акти. Йдеться про будівлі як на промисловому майданчику, так і поза ним, загальностанційні об`єкти. У кількісному вимірі це близько 200 будівель і 1200 споруд.

Уже другий рік поспіль, - каже начальник відділу Г.А. Ткачук, - очолюваний ним підрозділ самостійно проводить повний цикл робіт, як того вимагає Положення про ВЕБтаС. У поточному році виконано всі планові роботи – підготовка до осінньо-зимового періоду, роботи з обстеження будівель та споруд важливих для безпеки для продовження строку їх служби, геодезичні спостереження, аналіз грунтових вод на предмет їх впливу на фундаменти будівель і споруд, моніторинг будівельних конструкцій за допомогою автоматичних систем, планування ремонтів і контроль за їх виконанням.

Відділу довелося виконати і позапланові заходи, зокрема з підготовки до партнерської перевірки ВАО АЕС, участі в тендері по програмі підтримки ядерних операторів за темою «Моніторинг будівельних конструкцій на основі сучасних методів діагностики». До Брюсселю, де проходив тендер, був відряджений безпосередньо Г.А. Ткачук. Брали в ньому участь також представники Великобританії і Голландії. За результатами тендеру розробкою на сучасному рівні нових систем моніторингу будівельних конструкцій для України і, зокрема, як пілотної станції - ХАЕС, займеться фірма зі світовим іменем, системи діагностики якої встановлені на електростанціях США, Франції, Великобританії, Росії, Китаю. Така робота розпочнеться вже в наступному році, а реалізація масштабного проекту дозволить на високому міжнародному рівні слідкувати за безпекою будівельних конструкцій ХАЕС.

Відділ експлуатації будівель і споруд доволі молодий, але за короткий проміжок часу тут сформувався колектив однодумців – людей мислячих, наполегливих, фахових, таких, що не бояться брати на себе відповідальність і тяжіють до новизни.

Хорошою підмогою в роботі персоналу ВЕБтаС та цехам стала введена в промислову експлуатацію (2015р.) система ОСКАР. За цією абревіатурою стоять облік, супровід, контроль і аналіз ремонту будівель і споруд.

- Наша база даних, - стверджує Г.А.Ткачук, - значно полегшує роботу підрозділів, усуває зайвий паперообіг, створює базу усіх наявних дефектів та не дозволяє «пропасти» до їх усунення.

- Яку кількість дефектів виявляєте під час технічних обстежень?

- До прикладу, в 2015 році ми мали близько 7000 дефектів, у план-графік робіт з ремонту будівель і споруд ввійшло майже 450, ще 56 пунктів включено у заходи з підготовки до осінньо-зимового періоду. В сумі вони, звісно, не дають ту велику цифру, яка не повинна вас лякати. Адже дефект не значить руйнація тої чи іншої конструкції, це може бути і звичайне відшарування фарби. Дефекти, які мають стосунок до несучих конструкцій, цілісності покрівель та швів на станції усуваються першочергово. Ремонтні роботи косметичного характеру, а саме такі переважають у тих 7000 випадків, плануються рівномірно на наступні роки, виходячи з наявного фінансування та пріоритетності робіт, і при цьому не можуть загубитися в часі. У нас кожний дефект має своє «обличчя, ім`я, прізвище» і по кожному відслідковується повний життєвий цикл – від моменту виявлення до його усунення. В 2016 році планується розширення нашої бази даних до процесу фінансування, заявочної кампанії та документування виконаних робіт.

З-поміж інших робіт, які належить виконати відділу в наступному році – укладання договору на проведення робіт з продовження строку служби будівель четвертого класу, які зазначені в ліцензії на право управління ядерною установкою. Це доволі великий обсяг робіт, але з ним персонал впорається у визначені терміни.

- Геннадію Анатолійовичу, наскільки готові наші будівлі і споруди до осінньо-зимового періоду?

- Комісія «Енергоатома», яка перевіряла підготовку ХАЕС до зими, відзначила, що всі необхідні роботи на станції виконано. Були додатково виявлені ще деякі дефекти, вони вже усунені. Можу констатувати також, що нам вдалося виявити і відремонтувати в 2014 і 2015 роках всі місця серйозних протікань покрівель. Невеликі протікання ще зустрічаються, але на проходження осінньо-зимового періоду вони не впливають. Сподіваюся, що 2016-й стане останнім роком, коли ми говоритимемо про проблему дахів і покрівель.

Натомість співрозмовник назвав дві інші проблеми, з якими зустрічаються у повсякденній роботі: відсутність в Україні нормативної бази з експлуатації будівельних конструкцій і відсутність що в НАЕК, що в Міненерговугілля департаменту відповідного профілю.

Та попри будь-які складнощі часу персонал відділу, за оцінкою його керівника, гідно справляється зі своїми обов`язками, йдучи в авангарді українських АЕС за напрямком «Моніторинг будівельних конструкцій». Право залишатися на таких позиціях надалі він виборює повсякденним втіленням передових технологій діагностики будівельних конструкцій, глибинним аналізом процесів, розробкою документів, які під стать спеціалізованим організаціям.

Ольга Сокол

Фото Віктора Гусарова