Вулиця Будьонного належить до тих, які утворені, так би мовити, з двох частин. Перша – це стара, яка була заселена ще до початку ХХ століття, а інша – забудована лише в 70-90-х роках минулого ст. Про свою вулицю розповів пенсіонер Микола Бернацький. 

Родом він із Дубровицького району. Мешкає із сім’єю на вулиці Будьонного вже більше 40 років. Чоловік каже, що з того часу, як там поселився, ця магістраль міста сильно змінилася. Тепер там розташовано майже 100 будівель, а колись їх було значно менше. Микола Іванович розповідає, що на початку 70-х років минулого століття, коли він придбав частину свого будинку, то поряд була лише одна хата зі сторони озера, а далі простягалось поле. Тепер будинки є аж до кінця вулиці. Минулого року завдяки міській раді на вулиці Будьонного проклали асфальт від магазину «Карпати» вниз до кінця. Колись ця вулиця мала асфальт від пр-ту Незалежності і до вул. Гагаріна. Невеличка ділянка до перетину з вул. Луцькою була з кам’яною бруківкою. Трохи асфальту було покладено напроти згаданого магазину, а далі вниз – ґрунтовка. «Під час дощів, танення снігу – без гумових чобіт пройти було вкрай важко», – каже Микола Іванович.

Він розповідає, що на цій вулиці колись жив ветеран війни Микола Лєбєдєв. Там також проживала родина відомих педагогів у місті Коберників, лікар Сергій Буджерак (ветеран війни, працював у психоневрологічному інтернаті), колишній голова міськради Василь Захаревич з дружиною (Зоя Володимирівна працювала у райвиконкомі, певний час керувала товариством «Знання»). Тут знаходиться магазин «Карпати», а ще колись був офіс позавідомчої охорони, у якому тепер знаходиться гуртожиток. 

Сьогодні вулиця носить ім’я людини, яка за часів радянської влади була однією з радянських легенд. Є відомості, що в 1920 році Будьонний був у Острозі. В будинку по пр-кту Незалежності, 91 знаходився штаб його армії. Якщо розібратися по суті, то Семен Михайлович, його армія, сила, яку він представляв – боролася проти незалежності України. Як висловився один мій знайомий – «Будьонний не з нашої історії». Думаю, що ця гарна вулиця має носити інше ім’я. Мова велась про присвоєння їй імені «Просвіти». 

У польські часи до 1939 року ця вулиця носила ім’я Тадеуша Костюшко (4.02.1746 – 15.10.1817 рр.). Це польський та білоруський військовий і політичний діяч, учасник війни за незалежність США, організатор антиросійського повстання у Польщі, національний герой Польщі і США. Він в 1794 році після поразки поляків і полону дорогою до столиці Росії одну ніч утримувався в острозькому замку. Як називалася ця вулиця за часів Російської імперії – не відомо. Може, хто підкаже? 

Іван П
авлів