Будьте обережнi на водi

З початком літа особливо актуальним стає питання безпеки громадян під час відпочинку на водоймищах. Лише в Хмельницькій області з початку поточного року загинуло 22 особи (з них 4 дитини), в тому числі тільки протягом останнього тижня, коли піднялася температура повітря, на водних об’єктах загинуло 6 осіб, з яких 3 дітей. Щодо ситуації по усій Україні, то МНС України доповідає про нещасні випадки у Київській області, де під час купання у водоймищах загинули чоловік, 23-річний юнак та 17 річна дівчина; у Волинській області впав з моста 8-річний хлопчик, тіло якого до сих пір не знайдено; у Вінницькій області було госпіталізовано 23-річного юнака з травмами шийного відділу хребта, асфіксією,  які він отримав під час купання, і наразі перебуває в комі; також у Вінницькій області загинув 15-річний хлопчина, який невдало стрибнув у воду з катамарану; у Хмельницькій області знайдено тіла двох дівчат, які загинули також під час купання.

Статистика летальних випадків щороку вражає. Протягом всього 2011 року на водних об’єктах загинуло 2 116 осіб, в тому числі 195 дітей. Найбільшу кількість загиблих в 2010 році зафіксовано в Дніпропетровській області – 145 випадків, Київській – 123, Одеській – 120, Харківській – 117, Вінницькій – 110. Традиційно кількість загиблих зростає з початком купального сезону.

Така сумна статистика свідчить про те, що навіть добрі плавці не знають правил поводження безпеки на воді, або ж просто нехтують ними, плавають у заборонених та необладнаних місцях, тим більше в незнайомій воді. Також на небезпеку наражається і той, хто не вміє плавати: раптом, внаслідок якоїсь випадковості він опиниться у воді, та ще й на глибокому місці. Більшість летальних випадків стається через те, що плавці заходять у воду у нетверезому стані, і в основному це молоді люди віком до 30 років, які просто переоцінюють свої сили. Також жертвами нещасних випадків, які стаються на водоймищах, досить часто стають діти, які повністю нехтують правилами поводження на воді, чи взагалі їх не знають, лишаються без нагляду старших,необережно себе поводять у воді, наражають на небезпеку один одного, граючись у воді. Не останнє місце у статистиці нещасних випадків становить неправильне пово­дження з плавальними засобами, в тому числі і з надувними човнами, які під час перегрівання можуть просто здуватися, та використання як плавальних засобів надувних матраців, подушок, автомобільних камер, дощок, несправнихнадувних човнів. Вартий уваги також і фактор перегрівання на сонці,особливо це стосується людей старшого віку, з хворобами серцево-судинн­ої системи.

Тож рятувальники радять не ризикувати й відпочивати правильно. Бо навіть тиха вода підступна і не попустить самовпевненим відчайдухам.

Валерій Мальський, інспектор ДПЧ-7, лейтенант служби цивільного захисту