Бузьки повертаються!

Добра прикмета: можна сподіватися швидкого тепла. Загалом, на наших теренах ці величні птахи зазвичай з`являються після 17 березня. Цього разу їх помітили дещо раніше. Тож можна чекати швидкого тепла, бо відомо, що лелеки приносять його з Африки на своїх крилах.

- Однак бували роки, коли лелеки прилітали навіть наприкінці лютого, - зауважує Андрій Бокотей, президент Західноукраїнського орнітологічного товариства, завідувач наукового відділу Державного природничого музею НАНУ. - Хоча найчастіше вони з`являються десь 19-20 березня.

- А яку віддаль пролітають лелеки, повертаючись до нас?

- Важко уявити, що ці птахи долають понад 10 тисяч кілометрів, аби принести нам весну. Вони летять з Африки упродовж двох місяців, а тому кілька днів похибки не є принциповими. От уже є кілька сигналів із Тернопільщини та Львівщини, де зауважили перших бузьків. До речі, спочатку прилітають самці, а пізніше самиці. А ще цікаво, що першими до нас прибувають молоді птахи, які вперше долають дорогу додому, і лише потім - дорослі особини.

- Скільки років живе лелека?

- Живе бузько в середньому 10 років. Кожного року в кладці буває 4-5 яєць, проте дуже рідко виростає стільки ж молодих птахів. Якщо батьки не спроможні прогодувати всіх пташенят, вони можуть викидати найслабших із гнізда. І, попри те, що чорногуз вважається миролюбним птахом, він залюбки ласує яйцями та пташенятами інших птахів.

- Чому саме білий лелека дуже шанований українцями? Скажімо, є повір я: якщо на обійсті оселиться пара чорногузів - у хаті буде щастя...

- Білий лелека є незмінним супутником нашого народу, відколи він оселився на теренах України. Кажуть, він "приносить" дітей. За народними переказами, якщо зруйнувати гніздо, бузьок спалить хату. І це має своє пояснення. Раніше, коли селянські хати мали солом`яну стріху, лелека, шукаючи собі матеріал для гнізда, часто хапав гілочки з багаття, а потім клав ці палочки, що тліли, на солом`яний дах... А от у африканців, де лелеки проводять інші півроку, зовсім  інше ставлення до цих птахів - вони залюбки вживають їх в їжу. В деяких племен намисто з голів лелек вважається захисним тотемом.

До речі, на території України проживає близько 30 тисяч гніздових пар.

Марина Мороз