«Це співали наші душі»

Чергова творча подія, приурочена Дню енергетика та 30-річчю пуску першого енергоблока ХАЕС, відбулася в Нетішині. «Барви життя» - під такою назвою в мистецькій галереї «АРТ-ПЛАСТ» презентували свою спільну художню виставку три непересічні особистості, художниці Олена Балагуріна, Наталія Летнянчин та Галина Гончарук, працівниці електроцеху та енергоремонтного підрозділу атомної електростанції. Вони не вперше демонструють усім свої творіння, світогляд та стиль життя. Ця імпреза – уже третя спільна, об’єднана прекрасним Божим даром світу – квітами. Вони багато значать у житті кожної майстрині. Чиїсь улюблені пишні півонії гордовито дивляться із полотен, а на інших - духмяний бузок: здається, от-от почуєш весняні пахощі, а ще на стінах галереї розквітли пурпурові тюльпани, екзотична фрезія, скромні незабудки…

У шаленому ритмі сьогодення не кожен з нас може зупинитися і роздивитися вічне та прекрасне в оточуючих речах, природі, людині. Вони ж не тільки бачать красу та гармонію цього світу, а й відтворюють ці миттєвості на полотні. Вмілі штрихи пензлем – і народжується справжня краса, яка скрашує нашу буденність, лікує естетичним бальзамом зачерствілі душі. Як зауважила господиня виставкової зали Оксана Кононюк, кожен, хто переступає поріг Арт-Пласту, ніби потрапляє у казку «12 місяців»: за вікном зима, сніг, а тут чарівна галявина із розмаїття барв і квітів, яку створили три майстрині.

В цей день було багато вітань, подарунків та теплих і приємних слів від колег, рідних, друзів та поціновувачів таланту художниць. Заступник гене­рального директора ВП ХАЕС з кадрів та соці­ального розвитку Віктор Демидюк відзначив, що дуже символічно, що все це відбувається напередодні зимових свят, які для нетішинців стартують саме Днем енергетика: «Ці чудові жінки творять прекрасне і багато років самовіддано трудяться у великому колективі атомників. Вони є розробниками сувенірної продукції з символікою Хмельницької АЕС, знаку «Почесний працівник атомної станції», присвяченого 15-річчю пуску першого мільйонника. Я хочу побажати, аби у вас завжди було тепло на серці, бо ви неординарні - не може буденна людина таке створити, в такій справі потрібно горіти, щоб ця краса вийшла з душі. Сьогоднішній вечір справді подарунок, адже тут кожен з нас поринає в оазу квітів. Хочеться підійти і відчути їх аромат, хочеться скуштувати оті соковиті гранати, що манять із полотна, чи випити чаю із гжельської порцеляни».

Матеріальний світ може принести задоволення і радість, проте щастя без духовного світу відчути неможливо. Цю істину найповніше, мабуть, розуміє кожен з нас саме напередодні якогось чуда, містерії, якою наповнюється увесь світ під час загадкових новорічно-різдвяних свят. Ми справді тонше сприймаємо красу, відкриваємо в собі часом втрачені можливості по-дитячому дивуватися та радіти життю. «Мені здається, що святий Миколай зібрав нас усіх тут, аби помилуватися творіннями цих прекрасних жінок. Вік нам дається для того, аби бути мудрими, і ваша мудрість та майстерність зараз на виду у всіх. Не кожному дається такий талант, ви – поціловані Богом», - привітала авторок виставки директор Нетішинської школи мистецтв Іванна Сиваківська.

До вітань на адресу Олени Балагуріної, Наталії Летнянчин та Галини Гончарук приєдналася колишня працівниця Хмельницької АЕС Людмила Малько: «Рада, що маю таких подруг. Ми давно йдемо по життю, пересікаючись спільними інтересами, захопленнями, подіями. Я вдячна кожній з вас за подаровані картини, які зігрівають мою домівку. Ви всі різні, неповторні, але маєте одну спільну рису - величезний Божий талант!»  

Натхнення  авторки черпають у красі кожного дня: туманних вулицях міста, замріяній галявині лісу, ранковій росяній клумбі, загадкових карпатських місцинах, величі духу природи, щедрості золотої осені, а щедра жіноча душа благоговійно народжує все це за допомогою олійних фарб та акварелі на полотні.

Велике щастя творити, але найбільше – це ділитися своїм талантом. Кожен бажаючий може ознайомитися із роботами художниць щодня в галереї «АРТ-ПЛАСТ», де в кожній світлині та виробі збережена часточка душі їх творців.

Тетяна Степанюк

Фото Віктора Гусарова