Через казку до серйозних тем

Нещодавно колишня уродженка села Кривин Катерина Садовщук спільно із Інформаційним центром Хмельницької АЕС реалізувала проект з ознайомлення юних нетішинців із роботою місцевого енергетичного об’єкта за допомого казкових розповідей. Вони оприлюднені у її книзі  «Де народжується світло».

Ідея випуску книги для юних читачів народилася у спілкуванні зі спеціалістами інформаційного центру ВРГіЗМІ, на екскурсії яких часто навідуться школярі не тільки міста енергетиків, а й населених пунктів тридцятикілометрової зрони спостереження. У книжці Катерина Садовщук (Сад) через образи тварин, які мешкають у природному середовищі навколо ХАЕС, описала технологічні процеси, що відбуваються на атомній станції та за її межами. Героями казки є Мудрий Лис та сімейство цікавих Бобрів, котрі мешкають неподалік АЕС.

У короткій передмові до книги «Де народжується світло» зазначається, що діти сприймають світ образами та яскравими уявленнями. Сама ж книжка намагається розповісти про атомну енергетику простими та доступними засобами. У тексті повідомляється про Хмельницьку АЕС як найбільше підприємство регіону.

Знайомство нетішинських дітлахів із новою книгою розпочалось на березі водосховища електростанції, звідки відкриваються неповторні краєвиди. Густі зарослі дерев, кущів підступають до кромки  водойми. Цю місцину облюбували різні тварини і птахи. Навіть бобри, які й стали героями казкової оповіді. Авторка книги розповіла про користь водосховища для виробництва електроенергії, а також про місцеву флору, представлену такими унікальними рослинами, як пухівка широколиста, осока богемська, андромеда багатолиста, лілія лісова та їнші.

Ставок-охолоджувач ХАЕС має площу водного дзеркала маже у двадцять два квадратних кілометри. У водоймі розмножуються та зростають різні види риб – лящ, судак, карась, короп. Ще є так звані біомеліоратори, що регулюють розмноження різних видів водяної рослинності. До них належать товстолоб, білий амур. А ось чорному амуру відведена роль контролера чисельності молюска дрейсени, який може впливати на роботу теплообмінного обладнання електростанції.

Перед випуском книги Катерина Садовщук провела низку консультацій із спеціалістами електростанції, зокрема, інженерами інформаційного центру щодо основних технологічних процесів. Розповідь про технологічний ланцюжок необхідно було адаптувати до формату казки.

Презентація книги відбулась минулого року у Нетішинській ЗОШ №1. Її учасниками стали третьо­класники, що навчаються за програмою «Інтелект Україна». На основі сюжету казки вони представили виставу.

Познайомитись із талановитою землячкою, художницею, книжковим ілюстратором Катериною Садовщук (Сад) жителі Нетішина мали можливість у міському краєзнавчому музеї. Вона колишня уродженка Кривина. Зараз мешкає і працює У Львові.

Кожен приїзд на малу батьківщину для Катерини стає справжнім святом. Вона із великою вдячністю згадує    викладачів Нетішинської художньої школи, зокрема, й свого наставника Валерія Походонька. Їх напутнє слово привело її до Одеського художньо-театрального училища ім. М. Грекова на факультет дизайну. Закінчивши його, дівчина вступила до Львівської національної академії мистецтв, де опанувала графічний дизайн. Продовжила навчання  в рамках стипендіальної програми «Gaude Polonia» під патронатом Міністра культури і національної спадщини Польщі. Під час навчання у Львові дівчина взяла участь у міжнародних пленерах та виставках, які творчо вплинули на її сприйняття сучасного мистецтва. Долучилась до проектів таких галерей, як  «Primus» (Львів), «Rotunda» (Познань, Польща), «Labirynt» (Люблін, Польща). Роботи нетішинки знаходяться у приватних колекціях України, Росії, Польщі, Німеччини та США. В рідному Нетішині Катерина Садовщук також була учасником двох виставок, які організовував міський краєзнавчий музей.

Уже кілька років художниця активно співпрацює із львівським «Видавництвом «Старого Лева» та харківським «Клубом сімейного дозвіл­ля». Катерина стверджує, що береться тільки за ті проекти, які їй близькі. Вона здійснила оформлення дитячої книги Тірци Атар «Від війни плачуть». Реалізувала проект за авторства шести українських письменників, серед яких Сергій Жадан та Макс Кідрук. У творчому доробку землячки є ще одна книга - «Ідея на мільй000000н». А нереалізованих ідей ще  багато.

Олександр Шустерук

Фото автора