Через казку до високих матерiй

Відділ роботи з громадськістю і ЗМІ Хмельницької АЕС постійно реалізовує різнопланові проекти, що сприяють формуванню позитивного іміджу атомної енергетики серед громадськості. До напрямків, якими займаються спеціалісти підрозділу, належить і просвітницька діяльність серед учнівської молоді, аби школярі розуміли значення потужного енергетичного об’є­кта, який функціонує поряд із Нетішином, внесок в його роботу батьків, які працюють на ХАЕС.

Серед численних креативних задумів, втілених нещодавно відділом, - презентація книги «Де народжується світло», яку Хмельницька АЕС замовила  для наймолодших читачів. Втіленням ідеї у життя займалась нетішинка, а нині мешканка Львова, Катерина Сад (Садовщук). Ідея створення книги про роботу АЕС для дітей  народилася у спілкуванні художниці зі спе­ці­алістами інформаційного центру ВРГіЗМІ. В книжці авторка через образи тваринок, які мешкають у природному середовищі навколо ХАЕС, зрозуміло та доступно описує та змальовує складні процеси, які відбуваються на атомній станції та за її межами. Мудрий лис та сімейство цікавих бобрів - головних героїв видання, - через казкову призму доносять дітям інформацію про роботу фахівців станції - їхніх батьків, дідусів та бабусь.

Спеціалісти ВРГіЗМІ презентували книжку у сучасній залі медіатеки Нетішинської ЗОШ №1 третьо­класникам цієї школи, які навчаються за програмою «Інтелект Україна». Герої ніби зійшли зі сторінок видання, і присутні стали свідками реальної казки: учні поставили виставу за сюжетом книги. До дійства причетні вчителька Олена Дацюк та батьки школярів. Діти познайомилися  з сімейством поважних Бобренків і  мудрою Лисицею, яка дуже багато розповіла про атомну електростанцію, а ще з веселими атомами, ядром, нейтронами та протонами. У заході взяли участь працівники Нетішинського краєзнавчого музею, які розповіли присутнім про рідкісну флору нашого регіону, адже на форзаці книги зображені рослини, що занесені до Червоної книги України.

Учасників дійства у відеозверненні привітала Катерина Сад. «Надзвичайно приємно, що Хмельницька АЕС переймається нішею дитячої літератури і включається у освітній процес школярів. Хочеться, щоб ви розуміли, наскільки відповідальна та важлива робота у ваших рідних. Колеги по «Видавництву Старого Лева», з яким я співпрацюю, були приємно здивовані, що замовником книги стало таке потужне енергетичне підприємство. Ця книга не дасть відповіді на усі ваші запитання, скоріше – розпалить цікавість. Я дуже тішуся, що змогла зробити корисну річ для дітей про такі складні речі».

Директор Нетішинської ЗОШ №1 Таміла Соболик від імені школярів та вчителів висловила вдячність організаторам презентації: «Ми сьогодні збагатились  цікавою ґрунтовною та потрібною інформацією, поринули у світ казки, фантазії та уяви переплетеної з наукою. Маю надію, що у ваших душах також народилося світло – світло потягу до знань, поваги до праці ваших батьків, які трудяться на атомній електростанції. А ще такі книги допоможуть вам у виборі майбутньої професії».

Книга «Де народжується світ­ло», наклад якої наразі склав 2000 примірників, унікальна ще й тим, що вона – найперше і поки що єдине в Україні видання для дітей молодшого віку, у якому цікаво та захоплююче розповідається про такі складні процеси ядерної фізики. Нині книга займе своє місце на поличках шкільної дитячої бібліотеки ЗОШ №1, а згодом буде презентована усім книгозбірням Нетішина.

Тетяна Степанюк

Фото Олени Веселової