Черговий "укол" вiд опонентів

Українські ЗМІ, зокрема інформаційна агенція Gazeta.ua, jkg-portal.com.ua, розповсюдили дошкульну заяву голови Рівненської обласної організації УНП Світлани Ніколіної, котра безапеляційно виголошує звинувачення на адресу керівництва Хмельницької АЕС за те, що " не дочекавшись рішення парламенту, всупереч українському законодавству, оголосило конкурс на виконання проектно-дослідницьких робіт і розробку розгорнутого проекту на спорудження нових двох ядерних енергоблоків". Слова, не те щоб пафосні, але проголошені з певним викликом. Цього цілком достатньо, аби вкотре збурити громадську думку, кинути тінь на репутацію підприємства, а, головне, нагадати про себе і Ко – вибори ж бо парламентські не за горами.

- Автор заяви не вперше вдається до вільного оперування фактами, вміло маніпулює інформацією, - прокоментував ситуацію заступник генерального директора ВП ХАЕС з капітального будівництва Олег Рахлінський. – Жодного конкурсу атомна станція не оголошувала, а посилання Світлани Ніколіної, як зазначається в ЗМІ, на "офіційний сайт державних закупівель", насправді не вносить ясності для необізнаних у справі.

За словами Олега Васильовича, у "Віснику державних закупівель" ВП "Атомпроектінжиніринг" (заува­жте, не ВП ХАЕС! – ред.) оголосив торги на розробку розширеного технічного завдання, на основі якого в подальшому (після прийняття Закону про розміщення, проектування,буді­вництво нових ядерних об`є­ктів - енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС) буде розроблятися одна із стадій проектування будівництва блоків №3,№4 - стадія «Проект», а також буде одним із документів в складі документації для проведення конкурсних торгів по вибору розробника Проекту блоків. Він нагадав, що Постанова Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2009 року "Про першочергові заходи з будівництва енергоблоків №3,4 Хмельницької АЕС" дозволяє за окремими проектами розробляти проектну документацію, яка відноситься до підготовчого періоду. Рішення про склад робіт цього періоду, в тому числі й проектних, підготовлене й узгоджене відповідними профільними дирекціями "Енергоатом", нині знаходиться в Міненерговугілля. У розмові з представниками енергокомпанії, директор департаменту стратегічної полі­тики, інвестицій та ядерно-енергетичного комплексу Міністерства енергетики й вугільної промисловості Микита Константінов пообіцяв, що до 10 лютого рішення затвердять. Саме в ньому присутній пункт – розробка розширеного технічного завдання, яке в подальшому ляже в основу розробки проекту. За нього ми вправі братися тільки після відповідного Закону Верховної Ради України.

Спілкуючись з Олегом Рахлінським, ми висловили песимістичне припущення стосовно Закону, датованого 2012 роком, оскільки нинішній склад парламенту більше перейматиметься як залишитися в його стінах після виборів, і на активну законотворчість марно сподіватись. Співрозмовник зауважив, що 30 січня відбулася зустріч представників дирекції НАЕК "Енергоатом", ВП "Атомпроектінжиніринг" з профі­льним міністром Юрієм Бойком, на якій з-поміж інших питань торкнулися і доленосного Закону. Міністр налаштований більш оптимістично і виступає за те, аби всі державні структури прониклися проблемою, доклали зусиль для прийняття Закону ще до осені. Без нього й надалі тупцюватимемося на місці, так і не перейшовши в площину конкретних дій. На рівні розмов існуватиме проект і віртуальні гроші на його реалі­зацію, раніше обіцяні Російською Федерацією. Сьогодні росіяни прозоро натякають, що не робитимуть жодних конкретних дій стосовно надання кредитів Україні без Закону, який дозволятиме будівництво нових енергоблоків.

Ми будуємо свою діяльність виключно в правовому полі і не можемо бігти попереду паровоза, видавати бажане за дійсне. А тому долаємо цей довгий шлях до будівництва крок за кроком, витримуючи усі процедурні моменти. Зараз, зокрема, працюємо над усуненням зауважень до експертизи техніко-економічного обгрунтування. Більшість з них уже опрацювали з проектантом, дали обгрунтовані відповіді, з якими погодилися експерти. Решта питань – на стадії вирішення, і як би складно не просувався процес, яких би зусиль і часу це не потребувало, ми не зупинимося перед труднощами. І не вийдемо за рамки чинного законодавства, як би хто нам це не приписував. З гідністю витримаємо всі "уколи" і "шпильки", яких опоненти, користуючись існуючою системою правового нігілізму, відпустять ще немало. Але на відміну від політиків не можемо довільно трактувати факти, будемо чіткими й послідовними у своїх діях, законослухняними виконавцями і професі­оналами своєї справи.

Ольга Сокол