- Чи будуть зняті з експлуатації перший та другий енергоблоки, коли побудуємо два нові?

- У  відповідності з діючими нормами і правилами в атомній енергетиці після закінчення проектного строку експлуатації (для енергоблоків №1 та №2 ХАЕС це 30 років) експлуатуючою організацією (НАЕК «Енергоатом») приймається рішення про зняття з експлуатації цих енергоблоків або продовження їх експлуатації за результатами періодичної переоцінки безпеки. Виходячи із планованих строків введення в експлуатацію енергоблоків Х/3,Х/4, енергоблок №2 ХАЕС перебуватиме в експлуатації до 2034 року.

Що ж  стосується енергоблока №1 ХАЕС, то відповідно до діючої «Енергетичної стратегії України до 2030 року», строк його експлуатації планується продовжити ще мінімум на 10 років.

Роботи з підготовки продовження експлуатації енергоблока №1 Хмельницької АЕС ведуться планомірно. Вони містять у собі значні обсяги робіт з модернізації, реконструкції й підвищення безпеки енергоблока №1 у рамках реалізації «Комплексної зведеної програми підвищення безпеки АЕС України», а також робіт з обстеження всього комплексу устаткування, споруд і систем енергоблока №1 для обґрунтування його експлуатації у надпроектний період.

Продовження строку експлуатації енергоблока №1 ХАЕС, відповідно до діючих норм і правил в галузі використання ядерної енергетики, може бути дозволене після внесення Державною інспекцією з ядерного регулювання (ДІЯР) України відповідних змін у ліцензію на експлуатацію цього енергоблока за результатами розгляду  звіту  періодичної переоцінки безпеки.

Рішення про продовження строку експлуатації приймається експлуатуючою організацією (НАЕК «Енергоатом») і погоджується з ДІЯР України.