Чому  українці  платять за різними тарифами за «комуналку»

Цього року подорожчало все: холодна і гаряча вода, електроенергія та опалення. Для кожного постачальника послуг Національна комісія, що здій­снює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), встановила свій тариф на "комуналку". Наприклад, опалення квартири 30 квадратних метрів без лічильника для клієнтів "Київ­енерго" обійдеться у 989 гривень, в той же час жителям Южноукраїнська за опалення такої ж квартири доведеться заплатити всього 141 гривню.

З 2014-го року місцева влада встановлює тільки два тарифи: на утримання будинку і прибудинкової території та вивезення сміття. У той же час НКРЕКУ визначає, скільки українцям потрібно платити за електроенергію, холодну і гарячу воду, опалення. Підприємства від­правляють в Нацкомісію свої підрахунки, у яких вказують, скільки грошей витрачають на виробництво енергії, підігрів води, транспортування, зар­плати, податки тощо. У НКРЕКУ аналізують інформацію, а після для кожного постачальника визначають тариф.

Наприклад, "Київенерго" для генерації тепла і підігріву води використовують газ. У цьому році "блакитне паливо" для них подорожчало у кілька разів (з 3 до 6,8 грн за кубометр). Згідно з їхніми підрахунками, на виробництво 1 Гкал тепла під­приємство витрачає 1138,56 гривень. Крім того, в тариф за­кладено зарплати, перевірка і ремонт лічильників, послуги банку, податки, прибуток. В результаті за кожен Гкал киянам доводиться платити 1416,9 гривні, для тих, хто не встановив тепловий лічильник - 32,9 гривні за кожен квадратний метр опалювальної площі.

У місті-супутнику Южно-Української АЕС тепло виробляють за допомогою атомної енергетики. Вартість виробництва однієї Гкал тепла - 163 грив­ні, тобто в 7 разів дешевше, ніж у "Київенерго". Кінцевий тариф (з урахуванням всіх додаткових витрат) для жителів Южно­українська - 202 гривні за Гкал і 4,91 гривні за квадратний метр.

Таким чином, щоб опалити трикімнатну квартиру площею 70 квадратних метрів у Києві доведеться витратити 2303 гривні, а у Южноукраїнську - всього 343 гривні. Найдешевше тепло і гаряча вода в містах біля атомних станцій.

Вартість електроенергії для всієї країни однакова - 57 копійок при споживанні до 100 кВтг. До квітня минулого року сім'я, яка споживає 150 кВтг електроенергії на місяць, купувала 100 КВтг за ціною за кіловат 45,6 копійки, ще 50 кВт за ціною 78,9 копійки за кіловат (тариф "Київенерго" з вересня 2014-го по лютий 2015-го). У вересні минулого року тариф затвердили на рівні 78,9 копійки за місячного споживання понад 100 кВтг і 45,6 копійки при споживанні до 100 кВтг, а в березні - до 99 і 57 копійок відповідно.

Компанії, які займаються водопостачанням, також подали в НКРЕКУ обґрунтування для підвищення тарифів на холодну воду. Так, "Київводоканал" попросив замість 10,2 грн за кубометр  продавати воду по 13,43 грн. З проханням комі­сія погодилася - вода подорожчала на 23%. До слова, у кожному місті діє свій тариф на водопостачання.