Чудо вершать нашi добрi серця

У вівторок, 24 грудня, сплив термін передачі структурними підрозділами у відділ соціального розвитку заяв від своїх працівників на медичне страхування. І хоч була проведена роз’яснювальна робота з приводу самої процедури, можливостей  і вигод, які отримають застраховані особи, скориставшись запропонованими програмами, нез’ясованих питань у людей і досі залишається чимало. У понеділок, наприклад, стала свідком як працівниця одного з відділів цікавилася у ВСР низкою моментів.

Варто зазначити, що медичне страхування вже давно утвердилося на Запорізькій і Южно-Українській АЕС. За словами начальника відділу соціального розвитку С.О.Ільющенкова, з яким ми зустрілися на початку тижня, на Южно-Українській АЕС послугами «медичних» страховиків скористалися майже 3000 працівників. У нас та на Рівненській АЕС такої активності не спостерігається, прослідковується  певна настороженість.

- Медичне страхування не є якимось нашим нововведенням, світ давно і успішно користується такими послугами, - каже Сергій Олександрович. – Тим більше, що австрійська компанія «Уні­ка», з якою Енергоатом уклав відповідний договір на співпрацю, має серйозну репутацію. Вона успішно працює на ринку медичного страхування в самій Австрії (ніша у 50%), а також надає свої послуги у 19 країнах Європи. Думаю, і нам варто скористатися, обравши найбільш оптимальну для себе програму. Всіх їх, нагадаю, 6.

Новий рік покаже, як скористалися нетішинські атомники заявленими пропозиціями. Бо ж справа кожного дбати про своє здоров’я і лікування в разі занедужання, враховуючи при цьому силу-силенну нюансів, серед яких на перші позиції виходить і матеріальна складова. Вона не завжди співмірна з нашим бюджетом і люди вимушені збирати по копійці, звертаючись до всіх небайдужих. Чимало подібних звернень і на Хмельницьку АЕС від жителів міста та всієї округи. Але прийнятий у 2012 році закон про благодійну допомогу і благодійні організації позбавляє нас права, як підприємства державної власності, задовольняти такі заяви.

Що стосується матеріальної допомоги на лікування працівникам електростанції, то й тут не все просто. Річний бюджет такої допомоги коливається в межах 500 тисяч гривень. З урахуванням того, що складні захворювання, операції, лікування після ДТП тощо складають сотні тисяч гривень, а порою долають і мільйонну позначку, а кількість претендентів на отримання допомоги чимала, про стовідсоткове задоволення потреб заявників говорити не доводиться. Звісно, допомагають ще й профспілки, мають на те свій фонд, виручають добровільні пожертви кожного з нас. Наші добрі серця не раз допомагали вершити чудо. Чекають на нього повсякчас. Ось і на момент нашої розмови з С.О.Ільющенковим у ВСР якраз облаштовували благодійну скриньку на прохання колективу ЗВВО допомогти коштами їх працівниці для дороговартісного лікування чоловіка Вадима Вікторовича Карпенка – колишнього військовослужбовця військової частини з охорони Хмельницької АЕС. Скринька вже розміщена біля дошки оголошень на центральній прохідній, і кожен бажаючий може долучитися до благодійної справи в ім’я здоров’я і життя ще молодого чоловіка.

Загалом 2019 рік був насиченим для колективу відділу соціального розвитку. Як і зазвичай, вершиною всіх справ залишається виконання Колективного договору. Попередній аналіз показує, що справитися з цим вдалося відсотків на 99. На жаль, так і не змогли попри всі зусилля, вирішити проблему вчасного постачання засобів індивідуального захисту. Тут і далі є над чим працювати.

В числі добрих справ поточного року – довгожданний розподіл житла у 505 будинку. Дочекавшись законодавчого розблокування процесу, надано житло 108 працівникам станції. Крім того ще 17 осіб отримали позику на придбання житла на вторинному ринку. А 6 осіб з числа тих, хто отримав житло у 505 будинку, звільнені квартири, в яких проживали раніше, повернули в якості «відступного». І тепер ці 1-кімнатні помешкання отримають інші, хто потребує житла. До того ж безкоштовно, чинним законодавством це не заборонено.

У День Миколая на ХАЕС не відмовилися від багаторічної традиції вітати зі святом діток, які лікуються у стаціонарному відділенні нашої медсанчастини. Цьогоріч гостинці отримали 17 юних пацієнтів. Ще 16 подарунків від Миколая передано у професійний ліцей – для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

- Сергію Олександровичу, незабаром Новий 2020 рік. Як і де будете зустрічати?

- Наша родина має гарну нагоду зустріти Новий рік у столиці. Там проживає наш син Олександр, який працює старшим редактором на телеканалі «112 Україна». Цьогоріч вдалося придбати йому квартиру в новобудові, от і запросив син відсвяткувати разом цю щасливу подію і новорічне свято у новенькому помешканні. Ми з дружиною прийняли його запрошення.

Ольга Сокол