Здоров’я працівників – пріоритет Компанії

Чудове тренувальне  футбольне поле зі штучним покриттям відкрите на території відділу соціальних об’єктів  Хмельницької АЕС. Це результат соціальної іміджевої політики адміністрації (генеральний директор Андрій Козюра) та профспілкового комітету ХАЕС (голова ППО Михайло Гук), які ставлять за мету розвиток змістовного дозвілля своїх працівників та мешканців міста.

Замовником виступила адміністрація станції,  договірні зобов’язання взяла на себе профспілкова організація ХАЕС,  а нагляд за ходом реконструкції поля здійснювали працівники відділу соціальних об’єктів.Фінасування на реконструкцію майданчика здійснювалось профкомом і адміністрацією компанії (голова Олексій Лич та т.в.о. президента  Петро Котін).

Були замінені основа під покриття із завезенням кварцового піску, прокладені дренажні комунікації, укладено штучне покриття, встановлено огороджувальні бар’єри, розмічено межі ігрового майданчика тощо.

У реалізації реконструкції були задіяні підрядники фірми ТОВ «Київспортбуд» та значний обсяг робіт здійснили працівники комунального господарства, ТрЦ, відділу соціальних об’єктів, ремонтно-будівельного управління.В

ідзначимо, що футбольна арена значно більша за розміром від стандартних майданчиків такого типу. На полі  розміром 65 на 35 метрів  можуть одночасно проводити тренування кілька футбольних команд.

Під час урочистостей т.в.о президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін зазначив: «Символічно, що саме сьогодні, коли розпочинаються літні Олімпійські ігри у Токіо, ми відкриваємо спортивний майданчик у Нетішині. Енергоатом завжди підтримував і підтримує розвиток спорту й здорового способу життя, робитиме це й надалі, адже гарний атомник має бути здоровою, вправною та вольовою людиною».

Про успіхи нетішинських спортсменів давно відомо далеко за межами не тільки міста, а і всієї України. До вищої еліти спортивного світу з числа вихованців школи увійшло 12 заслужених майстрів спорту, 21 майстер спорту міжнародного класу, 70 майстрів спорту України. Провідні спортсмени школи в різні роки постійно входили і входять зараз до складу різних збірних команд України. На офіційних змаганнях світового і європейського рівня ними здобуто близько 250 медалей різного ґатунку. Семеро вихованців КДЮСШ стали учасниками чотирьох Олімпійських ігор поспіль: 2004 року у Афінах нашу державу у фехтуванні представили вихованці вже знаної на той час «школи Штурбабіна» Дарія Недашковська і Олег Штурбабін;   у Пекіні 2008 року  Галина Пундик і Ольга Жовнір у складі команди шаблісток піднялись на вищий щабель змагань і здобули для України олімпійське «золото»!; у Лондоні 2012 року за збірну України виступив фехтувальник Дмитро Бойко;  на Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро нашу державу гідно представили шаблістка Аліна Комащук, яка виборола срібну медаль в командних змаганнях, та легкоатлетка Вікторія Ткачук, яка потрапила до півфіналу змагань з бігу на 400 метрів з бар’єрами. Вікторія стартуватиме і на Олімпійських іграх у Токіо.

Окрім них переможцями і призерами європейських та світових чемпіонатів у різні часи ставали відомі усьому місту заслужені майстри спорту Руслан Задворний, Юрій Пилипчук, Дмитро Бабійчук, Іван Васильчук (боротьба самбо),  Олена Колосова (Дмитрук) та Оксана Чумак (Дмитрук) (пауерліфтинг), майстри спорту міжнародного класу Сергій Оніщук, Ігор Музика, Ярослав Давидчук (самбо), Дмитро Пундик, Євген Аулов, Станіслав Конопацький (фехтування), Олександр Кутчер (пауерліфтинг).

Генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра з свого боку зазначив, що  відкриття ще одного футбольного тренувального  поля – це  підтвердження того, що разом ми можемо зробити багато хорошого для громади, жителів міста енергетиків. Енергоатом, Хмельницька АЕС і надалі будуть  розбудовувати спортивні об’єкти задля того, щоб давати можливість оздоровлюватися і розвиватись жителям міста-супутника АЕС».

Надіслали відеовітання у зв’язку з відкриттям нового футбольного тренувального  поля, головний тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко, президент Федерації футболу України Андрій Павелко, який, зокрема, зазначив: «Символічно, що ця подія відбувається відразу після завершення Євро – 2020, де національна збірна вперше в історії завоювала путівку до однієї четвертої фіналу. Місто атомників Нетішин вже дало чимало футбольних імен знаних не лише в Україні, а і далеко за її межами серед яких: Віталій Косовський, Валерій Федорчук, Олексій Хахльов, які є успішним прикладом для юних вихованців місцевої комплексної дитячо-юнацької спортивної школи».

Головний тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко у своєму відеовітанні також наголосив, що відкриття нового футбольного поля – добра справа для наших дітей і така підтримка українського футболу особливо важлива з огляду на останні події Євро-2020.Продовжилось спортивне свято протистоянням легенд вітчизняного футболу ветеранів ФК «Динамо» Київ і команди ВП ХАЕС.

Відбулась товариська зустріч.На спортивну арену вийшли легенди футболу. Зокрема найкращий бомбардир чемпіонату світу з футболу 1994 року, рекордсмен чемпіонатів світу за кількістю м'ячів, забитих в одному матчі Олег Саленко. Йому належить неперевершений рекорд, удостоєний «Золотого бутса». 1994  року він забив п’ять голів у ворота збірної Камеруна протягом ігрового часу одного матчу. Він увійшов в історію і як перший головний тренер збірної України з пляжного футболу.Ім’я цього футболіста серед зірок на кшталт Герда Мюллера, Габриеля Батистути, Дієго Марадони, Джиджи Буффона, Пеле і Мессі.

До речі, із золотим бутсом  могли сфотографуватись усі охочі, присутні на матчі.

Олександр Дамін вийшов із капітанською пов’язкою. Незабаром спортсмену виповниться 69 років. У збірну команду СРСР входив від 1975. Володар Суперкубка УЄФА.

У вищій лізі чемпіонату СРСР дебютував у 1988 році півзахисник Михайло Стельмах. Грав за «Динамо», «Шахтар». «Ворсклу», «Карпати».

Сергій Мізін входить до десятки найкращих бомбардирів за всю історію чемпіонатів України. Триразовий чемпіон України, володар Кубка України,  член клубу Олександра Чижевського: 342 матчі, та  клубу бомбардирів Олега Блохіна: 106 голів. Уболівальники «Карпат» включили його до символічної збірної клубу часів незалежності.

Віктор Мороз виступав за юнацькі та молодіжні збірні СРСР, був чемпіоном та володарем Кубка Ізраїлю, граючим тренером України з пляжного футболу і на чемпіонаті світу 2005 року команда увійшла у шістку кращих.

Андрій Зав’ялов, чемпіон та володар Кубка України, у Прем’єр-лізі України зіграв 150 матчів і забив 20 голів.Іван Яремчук – триразовий чемпіон та  володар Кубка СРСР, володар Кубка Володарів Кубків, кавалер ордена «За заслуги»  другого та третього ступенів. На честь Івана Яремчука названо турнір Ліги «Футбол проти наркотиків та криміналу».

Ім’я майстра спорту України міжнародного класу Олекса́ндра Алі́єва на слуху, бо кілька років тому  очолював аматорський ФК «Хмельницький» у якості граючого тренера. Багаторазовий чемпіон країни, виступав у складі юнацьких збірних на чемпіонатах Європи 2002 та 2004 років, та у складі збірної до 20 років на чемпіонаті світу серед однолітків. У складі молодіжної збірної України до 21 року, взяв участь у молодіжному чемпіонаті Європи 2006 року, що проходив у Португалії. Грав за національну збірну, на домашньому Євро-2012 зіграв у одному матчі.

Захищав ворота Всеволод Романенко, який стояв у футбольній рамці команд «Динамо» «Таврія», «Закарпаття», «Оболонь», «Волинь» і «Карпати»).

Тренерську лаву зайняв Ві́ктор Лео́ненко, який провів у київському «Динамо» шість сезонів, відзначився 79 голами. Входить до десятки найкращих бомбардирів у історії клубу. Член Клубу бомбардирів Олега Блохіна – 108 голів.

Був серед гостей і спортивний оглядач Нікіта Дмитрулін, син Юрія Дмитруліна, дев'ятиразового чемпіона України, шестиразового володаря Кубка України,  володаря Суперкубка України.

За команду ХАЕС грали  відомі нетішинські прихильники футболу Ігор Лихвар, Віктор Максимець, Дмитро Кравчук, Геннадій Вагнер, Дмитро Мартиненко, Іван Бортник, Микола Маліновський, Леонід Мандрійчук, Володимир Супрун, Андрій Швець, Сергій Панцюк, Юрій Тюпкін. Дехто свого часу спробував футбольного хліба у командах майстрів.

Звичайно ж, це не був матч за обов’язкову перемогу, бо сама по собі подія – відкриття стадіону – вже перемога. Було цікаво спостерігати за діями іменитих спортсменів. Які не втратили навичок у свої сорок, п’ятдесят і майже сімдесят літ. Але напруга відчувалась, бо поступатись у такому матчі не бажала ні одна ні друга сторона. Два тайми досить рівної боротьби закінчились з рахунком 4:4. Далі гравці обох команд по черзі били пенальті. Це було видовищно і ще раз довело, що у цій фазі боротьби потрібен фарт. Саленко не зміг забити Тюпкіну. Наш гравець не забив Романенку. 13:13. Розійшлись миром.

І цей результат залишиться у історії, як перша нічия на оновленому стадіоні.

Оновлюємо обладнання з метою покращення спортивних результатів

Цього ж дня т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін разом із іншими представниками компанії провів своєрідну інспекцію спортивних об’єктів, що знаходяться на балансі ВП ХАЕС.

Оглянули спортзал Палацу спорту «Енергетик», малу і велику чаші басейну, інші спортивні споруди. Зміни на краще помітні всюди, адже за останні два роки вкладено у оновлення обладнання значні кошти.

Для прикладу, закупили нову баскетбольну конструкцію та чотири нові сітки. Не обділені прихильники шахів, для яких придбано шість шахових годинників, демонстраційну дошку, десять комплектів шахів.

Пауерліфтингери отримали у користування «машину Сміта», професійний гриф і вісім дисків вагою 10,15,20 і 25 кг, бинти, тріко, тощо. Придбано реманенту для гравців настільного тенісу.

І так званий великий теніс поповнився ракетками, сіткою, м’ячами.

 

Волейболісти отримали суддівську вишку, волейбольну стійку та для пляжного волейболу, 16 м’ячів тощо.

Футбольний реманент також поповнився 24 м’ячами, секундомірами.

Прекрасний подарунок зроблено для прихильників плавання. Тут встановлене табло для миттєвого фіксування результатів,  прекрасні стартові тумби, роздільні доріжки, тренажер «Візок».

А ще у спорткомплексі ХАЕС з’явились тренажери: гребний, для кінезітерапії, велотренажер, бігова доріжка…Закуплено спортивне екіпірування, спортивну атрибутику, необхідне обладнання для медичного кабінету, оргтехніку.

Значні кошти  витрачено на відкрите цього дня футбольне поле із штучним покриттям – результат спільних зусиль  адміністрації та профкому компанії і Хмельницької АЕС.

Подібне піклування вилилось у гарні спортивні результати. 2020 року у  складі збірної команди Атомпрофспілки з настільного тенісу Микола Вагнер та Галина Розварська на ХХV Всеукраїнській міжгалузевій спартакіаді трудящих промислової сфе­ри та транспорту піднялись на «бронзову» сходинку п’єдесталу пошани.

Володимир Касянчук цього року на чемпіонаті України з гирьового спорту став призером змагань, а на чемпіонаті України асоціації гирьового спор­ту став переможцем.

Пауерліфтингер Сергій Козловський вико­нав норматив майст­ра спорту міжнародного класу.

Василь Городецький та Анатолій Олійник у плаванні на відкритому  чемпіонаті м. Тернополя та Тернопільської області на короткій воді серед ветеранів були кращими на ряді дистанцій.

У складі збірної команди Атомпрофспілки Вікторія Сафронова (шахи), Андрій Сломинський (стрітбол), Іван Маркевич (пляжний волейбол) на ХVІІ Міжнародному фестивалі робітничого спорту (Республіка Болгарія) стали переможцями і призерами у своїх дисциплінах, в числі інших забезпечивши друге загальнокомандне місце нашій спортивній дружині.

Віктор Гусаров

Фото автора та Євгена Цибульського